måndag 1 mars 2010

Fredagens knytkalas

Efter att vi lämnat Akkurat i fredags begav vi oss hem till Danne. Alla hade vi med oss en öl, ett litet knytkalas med andra ord. Eddan och Eirik hade med sig en varsin norsk, Ægir India Pale Ale samt Tors Hammer. Bägge ölen har jag skrivit om tidigare så någon tautologi blir det inte tal om.

Hirigalzkar hade med sig en gammal Berliner Weisse Schankbier som var drygt 30 år gammal. Faktiskt första gången jag smakade en Berliner Weisse men det var förstås inte en autentisk upplevelse då ölet smakade långt ifrån hur en den ska göra, ja det vågar jag påstå trots att jag aldrig smakat en färsk.Vätskan var extremt ljus, inget skum och väldigt lite kolsyra. Tyckte att det fanns en svag ton av päron i smaken. Doften kändes "gammal". Att betygsätta ölet känns inte meningsfullt. Det var en kul upplevelse att dricka en såpass gammal öl men det är bara att konstatera att ölet inte hade åldrats med värdighet.

Förr i tiden fanns det ungefär 700 weissbier i Berlin, idag finns det tre olika. Jag hoppas verkligen att jag någongång får smaka en färsk Berliner Weisse. Det tycks vara en trevlig, lätt syrlig törstsläckare.Jag hade med mig en flaska Lindemans Gueuze Cuvée René. Färgen var grumlig, orangeaktig. Skummet var rätt stort men försvann snabbt. Den var inte alls lika förfinad i smaken och doften som de två lambics vi drack på Akkurat. Skulle tro att Cuvée René vinner på lagring. Det fanns en hel del frukt och citrus och syrlighet, källare och allt det där men som sagt fortfarande lite "rå".

3,4/5

Kvällens final bjöd Danne på, verkligen schysst att vi fick smaka BrewDog Tactical Nuclear Penguin. Alkoholhalt på 32% är det klart starkaste ölet jag smakat, måste erkänna att jag hade en viss förväntan då Pingvinen skulle smakas.Färgen var förvånansvärt ljus, inte alls svart som synden. Doften bjöd på mycket lakrits, malt, salt och givetvis en dos alkohol. Smakade mycket lakrits, väldigt oljig och tjock känsla på vätskan. Lång eftersmak med inslag av aska och brända toner. Helt klart tyckte jag att Tactical Nuclear Penguin var förvånansvärt bra, trodde inte att den skulle vara såpass drickbar. Visst kände man av alkoholen men det var ingen äcklig spritsmak. Jag provade att ha kvar en del av vätskan i munnen, då började det att brännas rätt fint. 5 cl var precis lagom, så mycket mer än så hade jag inte velat ha.

3,4/5

2 kommentarer:

Fredrik sa...

Häftiga öl ni provade!

Gyllenbock sa...

Ja verkligen, fredagen var helt klar en höjdare.