torsdag 4 mars 2010

En väldigt god tysk och en ok svensk.

Kan bara ta och konstatera att bryggeriet Weissbierbrauerei G. Schneider & Sohn är väldigt stabilt. De tre öl som jag betygssatt från dem har snittbetyget 4,16. Verkligen inte illa!

Aventinus Weizen-Eisbock som kom i måndags bland Systembolagets marsnyheter hade ett lätt disigt, mörkbrunt utseende med ett fullkomligt gigantiskt skum som var något smutsigt. En smått spektakulär syn med det utseendet.Doften var trevlig, här snackar vi om fina "veteölsdofter" med skumbanan och kryddor. Även en del mörka bär, russin, sirap och så förstås en massa malt.

Smaken innehöll också mycket malt, ja ölet var riktigt smakrikt. Söt, kryddor, "tuggummi" och en lätt syrlighet. Alkoholen kändes men på ett bra sätt. Väldigt drickbar, men det var en öl man inte ska stressa med. Själv lutade jag mig tillbaka och lyssnade på jazz, ibland är tillvaron väldigt behaglig. Den intressanta eftersmaken är svår att beskriva. Ta chansen och prova en riktigt fin tysk.

4,1/5

En annan nyhet som provats är samarbetsölet Mohawk Rye IPA, en öl som tagits fram av Wicked Wine och bryggaren Stefan Gustavsson. Bryggs hos Slottskällans i Uppsala. Tycks bli mer och mer populärt med liknande samarbeten, spännande det är det.Frågan är om samarbetet gav något resultat? Jodå, en ok öl blev det enligt mitt tyckte. Klar koppar med ett ganska stort skum.

Doften var trevlig, fräsch humlig med en del ananas och citrus. Även en del bröd och karamell tyckte jag mig känna.

Smaken höll inte riktigt samma klass som doften. Söt med en något skarp avslutning. Inte så fruktig smak som förväntat även där fanns framförallt grape. Gräs, peppar och något som jag inte riktigt visste vad det var kände jag. På flaskan stod det mint, vet inte riktigt om det var just mint jag kände men något annorlunda var det helt klart. En på det hela ok öl som var lite speciell, svår att "greppa".

3,2/5

3 kommentarer:

Fredrik sa...

Två bra öl tycker jag!

fajanen sa...

Mohawk är bra men inte mer. Isbocken är mycket mer än bra. Kändes kanske lite rå men det borde lite lagring råda bot på. Blir några flaskor till av den här ölen.

Johan-FemKommaNoll.TV sa...

Ett tips är att pröva spriten som kommer den 15 mars till vin-butikerna. Jäkligt bra!
http://www.breweryint.se/ee_index.php/nyhet/aventinus_edelbrand/