onsdag 3 mars 2010

En svensk kölsch

Det finns inte många svenska öl av typen kölsch, Mora Kölner är en och Sigtuna Gas-Jannes Golden Ale är en annan. Den sistnämnde drack jag igår. Det är många år sedan jag senast drack en Gas-Jannes.Något disig, ljusgul färg med ett stort vitt skum som lämnade mycket rester. I vanlig ordning var etiketten riktigt ful, undrar hur de egentligen tänkte då de designade etiketterna? Är man osäker på innehållet kanske en fin etikett räcker som köpsignal?

Ganska maltig doft med inslag av bröd, cirus, jäst och lite karamell. Ok men inte någon märkvärdig doft.

Smaken var tyvärr lite åt det tunna hållet, eftersmaken kändes kort. Lättdrucken med smak av jäst, frukt och lite honung. En hel del kolsyra och en hygglig bitterhet.

2,9/5

Vore skoj att dricka en tysk Kölsch på tysk mark, ja det måste jag se till att göra i framtiden. Noterbart är att inom EU får endast öl från staden Köln heta kölsch, därav namnet Golden Ale.

6 kommentarer:

Marc Schuterman sa...

Gas-Jannes Golden Ale var med från starten när Sigtuna Brygghus öppnade för några år sedan, då i 63 cl-flaskor. Dess största ögonblick kan nog sägas vara när DN recenserade den 2007:

"Gas-Jannes Golden Ale från Sigtuna Brygghus är värt varje krona. Etiketten är anskrämlig, men innehållet! Ölet har en smörig och behaglig doft. Det har en frisk smak med inslag av honung och en njutbar beska. Det är, enkelt uttryckt, ett underbart öl"

Betyget blev 5 av 5. Men allting har ett slut och nu när Sigtuna har tagit fram nya, fräscha produkter och en ny grafisk profil kommer Gas-Janne att gå i graven och lämna plats för dessa. I skrivande stund finns bara en(!) sista låda kvar på lager och den lär försvinna under veckan. Så det var ju kul att du hann prova den igen :) Och så vill jag passa på att tacka Gas-Janne för tiden som varit!

Mvh
Marc Schuterman
Brill & Co

Gyllenbock sa...

Marc: ah, där ser man. Gäller det även några av deras andra äldre ölsorter? Tänker närmast på Humle-Hilda och Jäst-Hasse.

Jag får väl också passa på att tacka Gas-Janne, även om han inte tillhörde eliten enligt mitt tycke.

Marc sa...

Precis. Biskop Stefan har redan utgått, Jäst-Hasse finns det några enstaka kartonger kvar av och Humle-Hilda är också på sluttampen. Däremot kommer Ingvar Vittfarnes mjöd finnas kvar tillsvidare. Och så kommer förstås nya, roliga produkter.

Anonym sa...

Ja! Vi designar om etiketterna. På Sigtuna Brygghus växer vi så det knakar. Se vår 3 minuters video läs gärna vårt lilla prospekt
http://www.youtube.com/watch?v=-E_L10cAMZQ&feature
http://www.sigtunabrygghus.se/Dokument/aktier2.pdf
Vänliga hälsningar
Peter Forss

Eddan sa...

Om man jämför med Hornbeers etiketter så är Sigtunas mycket bra.

Gyllenbock sa...

Peter: intressant video och text. Tack för dem! Trevligt att ni ändrar designen, de gamla var verkligen gamla. :)