söndag 4 augusti 2024

Öl i Helsingfors, tisdag 20/5.

Tisdagen började med 100 armhävningar och 100 situps, eller inte. Dock hade jag lite chipsrester kvar så de slank förstås ner. 

Väl utanför hotellet blev det en promenad på runt 10 minuter till Helsingfors nya centrumbibliotek Oodi. Den är belägen strax norr om Centralstationen. 


 



Bibliotek invigdes i december 2018 då Republiken Finland firade 100 år av självständighet. Detta var mitt första besök och jag måste tillstå att byggnaden är häftig. Hade jag bott i Helsingfors skulle jag ofta besöka bibliotek men denna gången fanns det ingen tid att läsa Kalevala


 

Efter Oodi blev det ett stopp på närbelägna Alko Arkadia. Som vanligt var personalen väldigt hjälpsam även om jag inte direkt hade några frågor. För när det gäller öl så vet jag vad jag vill köpa. 


 

Dagens första öl blev en italienare, Birrificio Antoniano IPA på Puttes Bar & Pizza. Både birran och pizzan var dugliga utan att för den delen gå till världshistorien. 


 

Jag gillar att se mig omkring till fots då jag besöker en stad, knallade runt utan karta och kompass men till slut så blev jag törstig. 

 



 

Varför inte göra ett besök på SalamaNation där jag tidigare inte varit. 


 

Ett modernt ställe är det, barchefen är samma person som hade samma roll på nedlagda Mikkeller Helsinki. (fast under mitt besök jobbade han inte)


 

Fyra öl dracks, jag valde glas om 20 cl. Skönt att det finns olika storlekar att välja mellan, precis som det ska vara. Det är inte alltid man är sugen på sejdel efter sejdel. 


 

En vanlig Pale Ale, Salama Zen Extazy tyckte jag var den godaste av de som dracks. 

Ett annat ställe som jag inte besökt tidigare är Time Bar som är belägen inne i ett mindre köpcentrum eller vad man nu ska kalla det mitt i city. 


 

Litet och mörkt, satt några stammisar och kollade på Ishockey-VM som pågick för fullt. Utbudet var inte jättestort, inget av det som fanns på fat lockade så det fick bli en burk Suomenlinnan Sparre Pale Ale. En mild skapelse som slank ner utan några krusiduller. 


 

Från Time Bar tar det ungefär tre minuter att gå till favoriten Juova Hanahuone som besöktes ett par gånger dagen innan. 


 

Två IPA från Olarin Panimo skruvades ner. Olarin Shapes and Forms och Olarin Good To Be On the Radar. Bägge två godare än dugliga. 


 

Under alla mina besök i Helsingfors har jag många gånger gått förbi fyrskeppet Relandersgrund. På skeppet anordnas det olika typer av föreställningar, som bröllop och liknande. 


 

Trevligt nog var det inget sådant denna tisdag så det var bara att kliva ombord. Passade på att titta runt lite och till min stora förtjusning hade de en sommarkafeteria men egen öl bryggd av Espoon Oma Panimo. 


 

Utan att tveka köpte jag en flaska Relandersgrund Local Lightship IPA. En ganska så mild IPA med gräs, mango och lite malt. Det var kul att sitta ute på däck i det fina försommarkvällsljuset som är så speciellt för vår del av världen. 


 

Noterade att det fanns ett fyrskepp som hette "Storkallegrund", det skulle allt vara kul att besöka det grundet. (måste erkänna att jag först läste Storskallegrund)



Fler öl än så blev det inte denna dag. En dag som bjöd på lite av varje, en dag att minnas som en högst lyckad dag.


 

På onsdagen hägrade ännu rutinmässig båtresa med M/S Silja Symphony till Stockholm. Havet var lugnt och kvällen var fin. 


 


Ombord blev det ett fåtal öl liksom en klassisk Lonkero som inte får missas då man tar Sverigebåten. 


 

Noterbart var att bufferestaurangen var abonnerad stora delar av kvällen av ett stort gäng finska kvinnliga sekreterare. Ett jäkla kacklande var det men hellre en massa damer än skränande fotbollsfans.


 

Har tappat räkningen över hur många gånger jag varit i Helsingfors men som alltid är det väldigt trevligt att vara där. Enda nackdelen är den svaga svenska kronan som gör att Helsingfors är dyrare än Stockholm. 

Kiitos että luit. 




Inga kommentarer: