söndag 25 augusti 2024

En natt i Oslo, augusti 2023.

Kom nyligen på mig själv att jag inte skrivit några rader om förra årets besök i Tigerstaden, eller Oslo som nog majoriteten säger. Förr sa man att Tigerstaden är full av "Fristelser og farer". Några faror upplevde jag inte under det korta besöket, däremot var frestelserna många, i alla fall om man gillar öl.


 


Var där en natt, 16-17 augusti. Kan vara lite skoj att minnas tillbaka ett år senare. Flög dit med ett flygbolag jag aldrig flugit med förut, Ethiopian Airlines. Ombord på flyget serverades en väldigt söt läskedryck som jag med nöd och näppe lyckades dricka upp. Frågade aldrig om det gick att få en öl istället, är ingen mästare på att dricka öl på morgonen.



Kan inte säga att jag blev direkt sugen på att åka en längre sträcka med det bolaget ty en smutsiga kabin har jag aldrig sett förut. (planet flög från Addis Abeba via Arlanda till Oslo) Bland annat hade någon vomerat och det hade man enbart hjälpligt torkat undan. 



Från Gardermoen blev det snabbtåget till byn, smidigt som alltid. Var för tidigt att checka in så åt en tidig lunch på en känd hamburgarkedja. Efter det lite flanerande innan det var dags för dagens första bira,  Nøgne Ø Swing the Cat.


 

Den intogs på trevliga och insuttna Café Sara som senast besöktes 2019. (även senaste besöket i Oslo) Ölet var inte alls dumt, syrlig med körsbär, ek, torkad frukt och lite rödvin. 


 

Kunde inte motstå en till rackare, Cycle Rare DOS R2 - Maker's Mark som verkligen var god. (serverades som smakprov om 15 cl)

Då jag är i Norge och i synnerhet i Oslo så tänker jag på 9 april 1940, det ödesdigra datumet då tyskarna invaderade Norge. Invasionen av Oslo gick dock inte helt enligt plan då norrmännen på Oscarsborgs fästning kämpade emot tappert. Undrar vad korpralen i Berlin tänkte då han fick höra att kanoner från 1892 och några gamla torpeder som slutade tillverkas 22 år tidigare lyckades sänka den tunga moderna tyska kryssaren Blücher? Omkring 1000 tyska soldater och sjömän fick göra korstecknet. I filmen "Kungens val" skildras invasionen och sänkningen på ett bra sätt. 




Dagens andra ölstopp blev Vinmonopolet Aker Brygge, Vinmonopolets flaggskeppsbutik i Oslo. Utbudet var trevligt, fint nog har de även ett Svalrom för öl. 


 

Köpte ett tiotal öl och en drack jag likt ett proffs på en bänk i det trevliga soliga vädret. Givetvis var ölet kallt då den bara några minuter tidigare var i svalrummet. 


 

Efter det var det läge att knalla till hotellet, måste erkänna att jag gick in på fel Scandic och misslyckades med att checka in, den jag skulle till, Scandic Karl Johan låg hela 30 meter bort. 

 

 


Har aldrig varit med om att två Scandichotell ligger vägg i vägg. Som vanligt bjöd rummet på en hisnande utsikt. 


 

Några stenkast från hotellet låg RØØR, ett ställe att tycka om. 70 kranar med öl och mjöd. (fyra med sistnämnda) Denna onsdag var det lugnt på stället strax efter öppning, ja så brukar det ju vara på de flesta ställen. 


 

Fint nog gick det att beställa ölen i två storlekar, jag beställde den minsta. (20 cl) Godast av de tre öl som dracks var Nøgne Ø Jacob’s Ladder. Söt och trevligt värmande. 


 


RØØR är helt klart ett ställe som kan anbefallas om man är intresserad av öl och besöker Oslo. 


 

Nästa anhalt blev Mikkeller, eller Henry & Sally´s som det heter i Oslo. Ett par ok hejsy-IPA dracks, den största behållningen var annars den glada hunden som ville hälsa. 



 

Brewgata är ett ställe som jag tidigare inte hade besökt så det var skoj att titta in där. Två trevliga suröl från skotska Holy Goat Brewing intogs. 


 

Stabilt var det på Brewgata, kan mycket väl tänka mig ett återbesök. Fast som vanligt numera kände jag mig som en bättre begagnad farbror då de andra gästerna var ganska många år yngre. 


 

En schysst onsdag var det i Oslo, avslutade ölandet med ett återbesök på RØØR, på kvällen var där ganska mycket folk jämfört med tidigare besöket. Kul nog var det några ungdomar som spelade någon slags folkmusik längst in i lokalen. Aldrig hört det på en pub tidigare. 

 


Ett par öl mäktades med, dunkeln HaandBryggeriet Sumava och ungerska Horizont Sour Series 023 - Sweet Dreams Are Made of Prunes. Bägge två goda. 


 

Helt klart var det kul att besöka Oslo igen efter fyra års uppehåll. Prismässigt så kändes det inte lika dyrt som tidigare även om det förstås var mer kostsamt än i Stockholm.




 

På rummet spanade jag in kommande dagens väder, visst kan man göra det i mobilen men vädret på tv:n är en klassiker att titta på. 






Inga kommentarer: