torsdag 29 november 2018

Provning i Kungsängen

Lördag 10/11 samlades ett gäng ölnördar, öldårar, ölgubbar, ölentusiaster, djur eller vad man nu vill kalla oss för en provning hos Tom i Kungsängen. Det tämligen gråa vädret byttes snabbt ut mot många och i de flesta fall goda öl.

Som välkomstdrink fick vi ett glas Cantillon Rosé de Gambrinus, en betydligt värre start kan man helt klart ha på en ölprovning. Cantillon är Cantillon, gott är det så man inte kan bli annat än glad.

Tom hade samlat på sig sju olika suröl från Almanac, jag bidrog med två stycken så vi hade det stora nöjet att prova oss igenom nio olika Almanac. Hur ofta gör man något dylikt? Detta var första gången i mitt liv så det måste anses som extremt ovanligt, ja verkligen.Det var sannerligen ett trevligt nöje att testa de olika ölen. Överlag var nivån klart stabil men det var ett par stycken som var godare än de andra enligt mig, Almanac Passion Project och Almanac Cherry Berry.

Förstnämnda var riktigt fräsch och med tydlig doft och smak av passionsfrukt. Uppfriskande och med en rätt mild syrlighet.Almanac Cherry Berry var syrligare och med tydliga toner av körsbär. Riktigt stabila öl båda två.Chimay Grande Reserve Vieillie En Barriques Whisky Edition var skönt värmande och med tydliga toner av banan, malt, karamell och ek.Kul är det med ölprovningar, man vet aldrig vad värden tänker bjuda på och vad de andra deltagarna har tagit med sig till provningen. Allt var dock inte gott, kvällens sämsta var Kasztelan Jasne Pelne som var tunn och verkligen inget att skriva hem om.Några Mikkeller blev det också, ja det brukar det nästan alltid bli då det hålls ölprovningar. Mikkeller NYC Powder Pitcher var den godaste av kvällens Mikkeller, den hade de gamla vanliga trevliga inslagen av citrus, mango och humle.Av öldrickande blir man hungrig, den gode Tom grillade hamburgare vilka vi alla åt med stor förtjusning, riktigt gott var det.Eirik hade med sig tre årgångar av Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Blau, 2010, 2013 och 2015. Mastiga och goda öl, ja tre sådana stora flaskor är inget som man orkar dricka på egen hand så perfekt att dela med andra.Lite annat smått och gott som slank ner under kvällen var The Bruery/Bottlecraft Geburtstagskranz, Upland Prim, Cantillon Fou Foune, Westbrook Mexican Cake och Lost Abbey Citrus Sin, ja bara för att nämna några.En riktigt kul kväll var det, på söndagen blev det ett mycket lugnt tempo för min del men några av herrarna som var med på provningen firade AIK:s SM-guld hela dagen lång. Grattis till guldet! 

Inga kommentarer: