måndag 17 december 2018

Julölsprovning

Lördag 1/12 samlades den gamla vanliga panelen förstärkta med Tom för ännu en julölsprovning. Jag vet inte exakt när saker och ting blir en tradition men den första julölsprovningen med grabbarna hölls 2010 så det börjar i alla fall bli tal om en sådan.

Precis som vanligt provade vi 10 olika julöl, öl från Danmark, Norge och Sverige. De gamla vanliga julölen hoppades över i år liksom tidigare år, nya öl ska det alltid vara på julölsprovningen. Tautologi är ju trist, eller hur?



Innan vi började med julölen blev det ett par bonusöl, ja det är aldrig fel att börja med några bonusar innan man ens kommit till själva huvudprovningen. Bland de två bonusölen var Avery The Beast som Tom hade med sig minst sagt rätt maffig. Flaskan var från 2008 och dess innehåll höll fortfarande hög klass. Helt klart en skönt värmande öl.



De 10 julöl som vi betade av var dessa:

Graff Jul
Bad Santa Juleløl
Hönöbryggeriet Julöl
To Øl 1 Ton of...Christmas
Pax Polaris
Nøgne Ø Norsk Jul
Nøgne Ø Tradisjon (2017)
To Øl Blizzard (In A Beer Mug)
Fors Östgöta Julöl
Cervisiam C.H.U.D.

Som synes var fem av ölen från Kongeriket Norge, tre från Sverige och två från Danmark.

Prispallen såg ut enligt följande:

1. To Øl Blizzard 19 poäng
2. To Øl 1 Ton of...Christmas 17 poäng
3. Cervisiam C.H.U.D. 15, 5 poäng

Klart sist kom Hönöbryggeriet Julöl (7 poäng fick den), några i panelen kunde inte ens dricka upp utan var tvungna att hälla ut. Trist när sådant sker men det tillhör livets öden och äventyr det med.

Det här med "julöl" är verkligen både upp och ner, av de som vi provade var det ingen som var våldsamt kryddig. Stilarna är i högsta grad blandade, de tre i toppen klassades som en IPA, Berliner Weisse och Imperial Stout.

Som tur är innehöll kvällen även annat än nämnda julöl, ja vi tjuvstartade ju med några bonusöl. Bonusöl blev det även resten av kvällen. Några av dessa visade sig vara riktigt goda, nämligen de här:

Hoppin' Frog BORIS The Crusher Grand Reserve som Eddan hade med sig. Balanserad och relativt "mild" men med en rätt lång eftersmak.



Old Nation M-43 är verkligen så god som "alla" säger. En riktigt stabil NEIPA som jag gärna skulle ha fler burkar av hemma.



Great Divide Old Ruffian - Barrel Aged hade Tom med sig, något som jag tackar för. Skönt värmande och med mycket karamell, fat och torkad frukt. Skön rackare att "sippa" på även om tiden var knapp.



Deschutes The Dissident 2015 köpte jag i Portland 2016. Nu var det läge att öppna flaskan. Det var nog aftonens godaste öl enligt mig, riktigt snygg öl med fina dofter och smaker.



Några burkar från Mikkeller SD och NYC blev det också, goda även om många av dem är väldigt lika i smaken.



Då några redan hade lullat hemåt plockades en Firestone Walker 21 fram som en sista öl. Väldigt god den också, fint värmande och en kanonbra avslutning på dagens övningar. Helt klart ännu en lyckad liten provning.