torsdag 7 december 2017

Lördag i Amsterdam, Cafe Gollem, Beer Temple, cause BEER loves FOOD och De Spuyt

En enkel med duglig frukost ingick i rumspriset. När den intagits och vi var klara med övriga morgonförberedelser begav vi oss ut på en liten förmiddagspromenad. Enligt mitt tycke är arkitekturen och de många kanalerna i Amsterdam väl värda att betrakta. Staden känns ren och biltrafiken står inte i fokus, sådant gillas.Nå, detta var förstås i första hand en ölresa så klockan 12:00 då Café Gollem öppnade gick vi in där. Ett litet, väl insuttet och mörkt ställe var det. Öl fanns det, 14 på fat och runt 200 olika på flaska.Första gången som vi var där, vad annat kunde vi göra än att beställa öl från Amsterdam? För min del blev det en flaska 't IJ Natte vilket är en Abbey Dubbel. Helt ok var den, en bra balans mellan malt, frukt och jäst. Tyckte att den kändes lite värmande trots att den bara låg på 6.5%.Vi nöjde oss med en varsin öl innan vi gick vidare till favoriten Beer Temple som även besöktes på fredagen. Då drack vi bara fatöl, denna gången koncentrerade vi oss på några burkar och flaskor.Var lite svårt att veta vad man skulle välja så främst blev det skapelser från okända bryggerier, ja sådant är ju alltid skoj. Några av de lite mera humliga ölen hade tyvärr passerat bäst före, i alla fall enligt vår samlade bedömning.Beer Temple är verkligen ett schysst ställe, önskar att vi hade något liknande i Stockholm. Enda minuset var det jag nyss skrev, att några att de lite mera humliga ölen var lite trötta.Eftermiddag/kvällspasset inledde vi på ett nytt och modernt ställe som heter 'cause BEER loves FOOD. Knappt 20 minuter tog det att gå dit. Google Maps fungerar riktigt bra i Amsterdam så det var lätt att navigera.Stället var verkligen nytt och modernt med 30 olika fatöl. De samarbetar med BrewDog då åtta av faten innehöll öl från BrewDog. En av dessa var exklusivt bryggd för den holländska marknaden, BrewDog Hello, My Name Is Lieke. En ok dipa som jag dock tyckte blev lite enformig då allt bara handlade om apelsin och mandarin.En stor anledning till att vi valde detta ställe var kombination av mat och öl som lät lockande, ty mat måste man också ha. Menyn var inte gigantisk men det som fanns verkade lovande. Jag valde två mindre hamburgare med pommes. De smakade ok även om jag gärna sett lite mera salt och peppar i köttet.Grabbarna tog båda en macka med pulled pork, fick smaka lite av den och kunde inte konstatera annat än att smaken var blek. Så tyvärr var maten en besvikelse.I övrigt var stället stabilt även om det var väldigt lugnt under vårt besök som varade typ mellan 17:00 och 18:30. Det klart godaste ölet som dracks under besöket var Rodenbach Foederbier som var härligt sur.Vi hade inga större planer för kvällen men De Spuyt som låg fem minuter bort lockade då ingen av oss varit där tidigare.

Även det visade sig vara en litet, mörkt och väl insuttet ställe. Endast en anställd vad vi kunde se men det gick ändå snabbt att få sina öl då det inte var fullsatt. En av gästerna var en klassisk stammis, helt obekymrat satt han vid ett bord och läste sin tidning med stor ackuratess samtidigt som han drack kaffe. När han väl skulle gå knäppte han sin rock omsorgsfullt för att sedan knalla runt 10 meter till andra sidan gatan där han låste upp porten. Så vill jag också vara då jag är några år äldre.Fatölen var inte så många, åtta stycken men antalet flaskor var desto fler, minst 100 stycken olika. Vi koncentrerade oss på några av de sistnämnda. Det kändes rätt att bara dricka öl från Nederländerna. Som så många gånger förr var ölen bra men inte fantastiska.På söndagen skulle vi upp tidigt, redan klockan 07 så det blev inget nattsudd på stan. Istället retirerade vi till rummet där några sista rumsöl intogs. Av dessa var Time and Tide Squid Ink Gose katastrofalt dålig då den mest luktade och smakade gammal "spya". Desto godare var De Molen Haken & Ogen. De Molens svarta öl är alltid bra, lite synd att de dricks så sällan bara.Ännu en riktigt kul resa var det med grabbarna, har tappat räkningen på hur många gemensamma vi gjort de senaste 7-8 åren men de börjar bli rätt många. Amsterdam var lika bra som jag mindes, kul också att besöka några ställen som vi inte besökte 2010. De gamla hederliga insuttna ställena är verkligen charmiga, börjar helt klart föredra sådana ställen framför moderna skapelser.

Det enda rusningsmedel som vi intog under resan var jästa maltdrycker även om man kan tro annat då man ser vissa av bilderna.Nu är det lite ökenvandring då nästa planerade resa är först i slutet av januari, gäller att kämpa tills dess. Tot ziens!

1 kommentar:

Jonas sa...

Nästa månad är det dags igen. De spuyt har jag konstigt nog aldrig besökt, men nu blev man sugen.Tack för inspirationen. Dags att blogga lite kanske?