torsdag 14 december 2017

Julölsprovning 2017

I lördags var det dags igen för en liten julölsprovning. Misstänker att jag kan ha drabbats av Alzheimer (inget att skämta om) eller något liknande då jag inte kan minnas om det var för sjunde eller åttonde året i rad som panelen samlades för att inmundiga några julöl. Jaja, så kan det gå.Precis som vanligt medverkade inga julöl från Systembolagets ordinarie sortiment (det vore alldeles för lätt att ta med sådana plus att många av de öl redan provats för flera år sedan) Nä istället gällde öl från nämnda bolags beställningssortiment samt några öl från årets resor och från utländska nätbutiker.

Samtliga julöl var nya för oss och de som provades var dessa:

Tyska Eken Julöl
Waxholms Winter Warmer
Stenhammaren Lykttändaren
Slaapmutske Christmas
Eskilstuna Robust Julporter
Göterborgs Christmas Session IPA
Ocean Midvinter
Balder Julebukk
Nøgne Ø Julequad
Cervisiam Hans Trapp
Lervigs Jul
Två Feta Grisar Särimmer Julale
Två Feta Grisar Spiderpig Jul-Stout
Två Feta Grisar Galtens Julöl

Är man fyra personer i panelen så tycker förstås inte alla precis likadant om de olika ölen dock rådde det konsensus angående vilka öl som hamnade i botten. Ett par av våra norska vänner hamnade där, Lervigs Jul kom näst sist och Balder Julebukk allra sist. Om jumbon skrev Eirik blanda annat: "den smakar absolut ingenting". Jag är benägen att hålla med, väldigt anonym öl. Noterbart är dock att flaskan köptes på Vinmonopolet i Narvik i juni i år så man kan misstänka att ölet inte lagrats under optimala förhållanden i butiken.Norsk revansch blev det dock åt andra hållet då Nøgne Ø Julequad gick och vann hela konkurransen. Alla gillade vi det ölet, för egen del tyckte jag att det var en fin smuttaröl med en skön värmande känsla.

Prispallen såg ut som följande:

1. Nøgne Ø Julequad 15.5/20
2. Eskilstuna Robust Julporter 14.5/20
3. Göteborgs Christmas Session IPA 14/20

Inget av julölen var direkt kryddigt däremot var det några som innehöll lite smak och doft av nötter. För att ge smaklökarna extra mycket stimulans dracks det även några andra öl, bland annat de sista som jag köpte i Hong Kong i november. En civiliserad och behaglig kväll var det. Om det inte blir kärnvapenkrig eller liknande så lär det även bli en julölsprovning anno 2018.


2 kommentarer:

Hasse sa...

Julölförsälning redan i Juni ?

Gyllenbock sa...

Tjena Hasse! Julölet som fanns i juni var från 2016. I Nordnorge stressar man inte.