fredag 13 januari 2017

Rodenbach Alexander

Ibland hajjar man till lite extra som när det meddelades att den smått legendariska Rodenbach Alexander återigen skulle bryggas efter en vila på mer än 15 år. I början av december kom det 7000 flaskor till Systembolaget. Just i denna stund finns det några flaskor kvar om någon råkar ha missat det hela.

Tillsammans med grabbarna dracks det en 14-år gammal Rodenbach Alexander då vi besökte härliga De Heeren van Liedekercke våren 2012. Då var jag smått tagen. Ord som använder var: "fantastisk", "makalös", "gudomlig". Minns att jag verkligen älskade ölets doft, dess härliga lätt syrliga smak med mycket mogna körsbär. Det gick inte annat än att bli kär i Alexander.Det var alltså med en stor respekt som jag köpte ett par flaskor av den nya upplagan av Alexander för några veckor sedan. I lördags var det då dags att dela på en flaska tillsammans med farsan.Nog var ölet väldigt, väldigt gott men inte riktigt som jag mindes det. Den lätta syrligheten fanns där liksom inslagen av ek och lite källare. Om den gamla flaskan fick mycket höga 4.7 i betyg så skulle den nya få 4.3 vilket verkligen inte är dåligt det heller. Det som saknades i ölet var mognaden, det tycks som en lagrad flaska vinner över en modernare. Undrar hur lång den optimala lagringstiden kan tänkas vara?

Ibland har man nostalgiska minnen av gamla filmer, böcker som man läst vilka man inte alls tycker om lika mycket vid en repris. Skönt nog blev det inte så med Alexander ty en väldigt god öl är det.

Inga kommentarer: