onsdag 18 januari 2017

Årets första ölprovning

I lördags var det dags för årets första ölprovning. Som så många gånger förr samlades vi i Basunens trevliga residens. Temat för dagen var ett knytkalas där alla tog med sig "hemliga" öl.

Eirik hade beställt öl från både Belgien och Danmark så det var inte lätt att försöka gissa sig till vad han skulle plocka fram. Dagens första öl var rätt spektakulärt då det handlade om Nøgne Ø Dark Horizon Fifth Edition, eller DH5 som nog många säger. Normalt brukar vi spara sådana pjäser till slutet men nu började vi alltså med en riktig bredsida ala slagskeppet Yamato då vi alla var spiknyktra.Liksom de andra varianterna av Dark Horizon är ölet starkt med sina 16%. Ölet var vinöst och sött med mörk choklad, lite torkad frukt, lakrits och kaffe. Värmande alkohol i finishen. Förvånansvärt "lätt" på tungan, sötman var inte besvärlig enligt min mening. Återstår att se om det kommer några flaskor till Systembolaget, troligtvis inte men man kan aldrig veta. Flaskan som vi drack köpte Eirik på Boxbeers

En öl som var riktigt udda men drickbar var Funky Buddha Sweet Potato Cassarole. Väldigt kryddig, som en pumpaöl med allt vad det innebär men även med lite vibbar av potatis. Fick flaskan av en kollega som nyligen var i Miami och förlustade sig. Eddan hade med sig ett gäng Mikkeller, vilka alla var okända för mig. (ja det är lättare att hänga med i vad Mikkellerfabriken hittar på då Mikkeller Bar i Stockholm öppnar, när nu det kan tänkas ske. Mitten av mars är det senaste budet, men men)18th Street/Mikkeller Grapefruit Dead var den godaste av dessa. Fräsch och humlig med mandarin och apelsin. Kändes somrig och lättdrucken trots sina 9.7%. 

Öl som man alltid vet är goda är de olika varianterna på FiftyFifty Imperial Eclipse Stout. I lördags drack vi Cognac som kändes rätt elegant och med en len och fin munkänsla. Fanns en del konjak i både doft och smak, ja gott det är det. Ett bryggeri som det alltid är trevligt att ha med öl ifrån under en sittning är Brekeriet. En flaska Brekeriet Bruno köptes på Beergium våren 2016 och nu var det dags att dricka den. Trevligt syrlig och smått vinös med röda bär, lite citrus och vibbar av karamell. Ytterligare några öl som provades under aftonen var tre olika Crooked Stave. Av dessa tyckte jag att den sista som vi provade var den bästa av dem, Crooked Stave L'Brett d'Cherry. Sköna sura körsbär i den liksom lite mandel och ek. Kvällen var riktigt bra, skönt snack, god mat och de flesta ölen höll stabil klass. Det är alltid kul att samlas då man aldrig vet vad som kommer att bjudas på. Av någon märklig anledning blev kvaliteten på bilderna sämre ju längre kvällen led, minst sagt skumt. Det var som sagt årets första provning, någonting säger mig att det kommer att bli några till under 2017.

Inga kommentarer: