måndag 7 november 2016

En natt i Bryssel

Den tredje resan på 10 dagar var det dags för då jag förra måndagen flög ner till Bryssel. För övrigt den tredje hösten i rad som Bryssel besöktes, början på en tradition?

Varför åka till Bryssel såpass ofta kan en vän av ordning kanske undra? Svaret är mycket enkelt, där finns några riktigt trevliga ställen där man kan dricka öl. Dessutom är staden mer eller mindre befriad från så kallade sevärdheter och annat onödigt så man kan helt koncentrera sig på det viktiga.

Då jag anlände väldigt tidigt (planet från Arlanda gick nästan på natten då det handlade om 07:00) så var hotellrummet ej klart. Nå, det var bara att lämna in kofferten och bege sig mot de lite mera centrala delarna. Bodde på Park Inn Brussels Midi som ligger vid stationen efter Bryssels centralstation så det tog runt 20 minuter att promenera till "centrala" Bryssel.

Efter en enkel lunch på ett lokalt hamburgarhak gick jag till De Bier Tempel för att handla några rumsöl. Butiken kan kännas lite "turistig" då den är belägen så nära Grote Markt men öl det har de, dessutom är damen bakom disken alltid väldigt trevlig.När det livsviktiga vätskeköpet var avklarat var det lika bra att fylla på med några droppar innan returen till hotellet för att checka in. Då det fortfarande var rätt tidigt på dygnet var det lugnt på Delirium Café, annat är det om aftnarna då stället mer eller mindre kan likna ett dårhus fyllt med en massa skränande ungdomar.Nu var det som sagt lugnt och skönt i den rätt mörka "bunkern". Dricker rätt sällan Belgisk IPA så en sådan fick det bli, närmare bestämt Silly IPA Green Killer. Den var helt ok om än åt det söta hållet med karamell och en del humle. Inte så fruktig utan mera åt det gräsiga hållet.De senaste två åren har jag missat Zwanzeday på Akkurat men istället har det blivit en skön revansch på Cantillon. Ja det surölsmeckat är förstås ett givet mål då man är i Bryssel. Cantillon är som de flesta säkert vet vid det här laget ett kombinerat museum/aktivt bryggeri/butik och bar.

Det var ingen tvekan om vilken öl som det skulle börjas med, Cantillon Zwanze 2016. För 20 EUR får man en stor flaska på 75 cl. Ölet var riktigt gott, fräsch med mycket hallon och även en gnutta vanilj. Årets Zwanze är den bästa hittills enligt mig.Cantillon Lambic d'Aunis var även det en ny bekantskap så det var givet att även köpa en sådan. Flaskan kostade 15 EUR. En klart duglig öl även det även om den hade en något ovanlig smakprofil jämfört de flesta andra öl från Cantillon. Bägge nämnda öl går endast att konsumeras på plats, de går alltså inte att köpa med sig hem.Öl som gick att köpa hem var de gamla vanliga Gueuze, Kriek, Rosé De Gambrinus och glädjande nog även Cantillon Fou' Foune. (sistnämnda kunde man max köpa tre stycken av, de kostade 12 EUR per flaska).

Smått nostalgiskt mindes jag tillbaka på mitt första besök på Cantillon som var hösten 2009, inte så länge sedan egentligen men det har verkligen hänt så oerhört mycket i ölvärlden under tiden sedan dess. Då var det knappt några andra besökare i lokalerna nu var det typ fullsatt. Väldigt många från USA men även från andra europeiska länder. Lyckades uppfatta norska, spanska och även ryska förutom de givna språken franska, flamländska och engelska.På Cantillon kan man sitta länge och förundras men då de stänger klockan 17:00 fanns det inget annat att göra en att lomma iväg till hotellrummet för lite rast och vila.Efter lite matpåfyllning (pizza) togs det sikte mot Chez Moeder Lambic Fontainas. Det stället brukar alltid vara ett säkert kort, så även nu. Öl som dracks var De La Senne Band of Brothers, Verzet Oud Bruin och Cantillon Frambozenlambic. Föga förvånande var den sistnämnda den godaste enligt mig, väldigt lättdrucken, ja snudd på saftliknande med fina doser av hallon.På tisdagen gick flyget hem sent på eftermiddagen så det fanns tid till att äta lunch på stan och spatsera i största allmänhet. Då det var en röd dag i Belgien, Allhelgonadagen, var det väldigt lugnt på stan. Lunchen den intogs på det mycket charmiga stället La Fleur en Papier Doré, ett ställe som verkligen andades den gamla världen. Rätt mörkt, intimt och med en massa tavlor på väggarna. Riktigt familjärt och trevligt, särskilt då det mer eller mindre helt plötsligt vällde in barnfamiljer, pensionärer och en och annan hund.Personalen fick jobba hårt då det var så många gäster men jag hade inte bråttom så allt fick ta den tiden det tog. Ölutbudet var stabilt, bland annat fanns Girardin Kriekenlambik på fat, en öl som jag inte sett på något annat ställe. Maten var rejäl, potatisstomp och korv blev det.En skön liten tur var det, att Bryssel tidigare i år drabbades av tragiska terrorattentat märktes framförallt på flygplatsen. Alla som ankom med tåget fick röntga sina väskor innan man fick gå mot incheckningsområdet. Annars var det väldigt lugnt på stan, ja särskilt då på tisdagen då det var en ledig dag för de allra flesta.

Om man mot förmodan inte lyckas köpa några flaskor att ta med sig hem inne i Bryssel finns det möjlighet att göra det på flygplatsen Zaventem. Några Cantillon finns det ej men däremot fanns det en del trappistöl plus lite annat smått och gott för den som är sugen på sådana.Föga förvånande bjöd Brussels Airlines lounge The Loft inte på några intressanta öl. Har fortfarande inte besökt en flygbolagslounge där det funnits intressant öl. Jakten efter det får helt enkelt gå vidare.


Inga kommentarer: