söndag 16 augusti 2015

Långhelg i södern, lördag.

Förra året besöktes Malmö i slutet av juli, då passades det även på att åka ut till Staffanstorp för att dricka god öl på Brekeriet Bar. I år var det länge osäkert om det skulle bli någon Brekeriet Bar with friends men glädjande nog blev så fallet. Lämpligt nog råkade vi vara i Malmö lördag 8 augusti. För en stockholmare var årets plats för själva eventet klart smidigare jämfört med förra då det hela hölls på Malmö Brygghus Hamnmästaren, beläget några stenkast från Malmö Centralstation.Klockan 13:00 körde det hela igång, vädret var soligt och fint och Eddan, Eirik och jag var på plats vid öppning. Ibland är det lite pensionärsvarning på oss då vi gillar att vara på plats tidigt.

Det fanns en hel del gott att välja mellan då det inte bara var öl från Brekeriet utan även från deras vänner. Både fatöl och flasköl från 16 olika bryggerier. Betalningssystemet var smidigt då man köpte polletter som kostade 20 spänn per styck. Med några få undantag kostade ölen en pollett. Ett trevlig glas fick man också.
Jag kunde inget annat göra än att börja med en Brekeriet Sour White. Det visade sig vara en fin "sommaröl" som var riktigt uppfriskande med fina inslag av syrlig citrus, lite vete och vibbar av ek.Ett bryggeri som jag tidigare inte stiftat bekantskap med var Hyllie Bryggeri, kanske inte så konstigt då de startade våren 2015. Till lördagen hade de med sig två öl, Hyllie Double IPA och Hyllie Double Nitro Stout. Båda två positiva överraskningar.Double IPA:n var purfärsk med en stabil humlighet och smak av tropisk frukt. Skönt bitter och med en stabil kropp. Hyllie Double Nitro Stout var ännu lite godare. Krämig och med en fyllig kropp. En hel del choklad, kaffe och vanilj. Riktigt trevligt med ett nytt bryggeri som levererar direkt.

Hela evenemanget var riktigt bra, avslappnat och med en fin stämning. Många bekanta ansikten som det alltid är kul att växla några ord med. Det blev en del nya öl, de allra flesta riktigt bra. En som är värd att nämna lite extra är Hof Ten Dormaal Kriek. Bra funkighet i den liksom fina toner av körsbär. Gubben bredvid undrade om det verkligen är öl? Ja, mer öl än en "stor stark" hade jag velat svara.

Timmarna de flöt på, till slut blev vi hungriga. Det fanns mat på Hamnmästaren men maten på Taproom Malmö lockade lite extra så vi tog oss en bensträckare dit.

Väl på plats beställde jag en alldeles ljuvlig Club Sandwich med klassiska tillbehör. Jag har skrivit det förr och kommer att göra det igen men det är verkligen härligt vilket lyft maten fått på Taproom i Malmö. Finns ingen pub i Stockholm som har lika god mat.


Jämfört med besöket på torsdagen så var det inte så många av fatölen som var utbytta, jag höll mig främst till gamla favoriter, Malmö Canned Wheat någon?

När vi var mer än belåtna gick vi vidare i den ljumma skånska kvällen. På Bishops Arms Gustav Adolfs Torg hade det dagen innan varit världspremiär på öl från Minus -1, ett bryggarkollektiv som är beläget i källaren på nämnda pub.Tre olika öl fanns på fat, den godaste av dessa var Solobryggeriet VT, en somrigt lättdrucken Witbier som smakade citrus, lite enbär och en gnutta vete. Kul initiativ med Minus -1 måste jag säga, ja det händer verkligen mycket i Malmö i dessa dagar, ja då tänker jag förstås ölmässigt.

Innan nattvilan delade vi på några burkar från 18th Street Brewery som vi köpt på Mikkeller & Friends i Köpenhamn. Ölen var helt ok, den godaste av de fyra provade var 18th Street/Arizona Wilderness Sophomic Saison som kändes behagligt lättdrucken med lite funk, jäst, grapefrukt och gräs.Till avdelningen mindre lämpligt att lägga upp på en blogg hör definitivt då vi körde den klassiska musiken till Benny Hill samtidigt som vi sprang runt i hotellrummet. Vissa saker är helt klart lämpligare att förvara i ett bankfack.

Tre riktigt trevliga dagar var det i Malmö och Köpenhamn, som vanligt tycker man att tiden knappt räcker till för något. Som tur är lär bägge städerna finnas kvar länge till så ett återbesök eller två är nog ingen utopi.

1 kommentar:

bäst att vara anonym ... :) sa...

Ha ha jag garvar fortfarande ...