tisdag 17 mars 2015

En italiensk vinnare, Baladin Xyauyu

Efter två års uppehåll var det den gångna helgen återigen dags för en klassisk grabbhelg på kompisens landställe norr om Uppsala. Man kan säga att rutinerna de sitter då alla känt varandra i 30 år eller så.God mat, väldigt fint och för årstiden varmt väder, cigarr, kortspel, whisky samt lite promenerande i skogen var fina inslag under helgen. Självklart blev det även ett gäng öl, tänker inte nämna alla utan plocka ut några som var extra intressanta.Det är lika bra att börja med helgens vinnare vilket lite överraskande var en italienare. Nog vet jag att det görs bra öl i Italien men denna var ändå lite av en överraskning, ölet i fråga var Baladin Xyauyu, årgång 2009. Ölet släpptes på Systembolaget i juni 2013 och kostade då 199 kronor.Stilmässigt rör det sig om en Barley Wine som låg på stålfat i över två år innan det buteljerades. Väldigt söt med honung, torkad frukt, sherry, kola, vanilj och lite ek. Ölet var verkligen elegant, likörliknande och bjöd på värmande alkohol i avslutningen. Priset var högt men skulle ölet synas på Systembolaget igen så skulle jag inte tveka att slå till.

En flaska som jag köpte på Healthy & Spirits i San Francisco under förra årets besök är Allagash Interlude. Även det en intressant öl. Snudd på saftliknande då den var så lättdrucken och läskande. Frukt, röda bär, funk, fat och lite, lite karamell. Välgjord och sympatisk.En annan Barley Wine som jag tyckte mycket om var Brooklyn Hand & Seal som fanns att köpa på Systembolaget tidigare i år. Ett öl som passade alldeles utmärkt att smutta på framför den öppna spisen. Karamell, mörka bär, lite bourbon och med värmande och lång eftersmak.Det är sällan jag dricker cider men en sådan slank med till landet, närmare bestämt Ocean Golden Apple Cider som inte var så dum. Förstås mycket äpple i både doft och smak. Även lite ek och citrus. Söt men inte alls sliskig och med en lätt syrlig avslutning. Kan tänka mig att dricka en eller två av den på sommaren.


Det var det hela för denna gången. Som sagt, en skönt avslappnad helg var det. Precis som det ska vara då man är på landet.Inga kommentarer: