fredag 13 februari 2015

Långhelg i SF, del två. The Market, City Beer och Cellarmaker

Är ingen expert på restauranger i San Francisco men ett ställe som verkade intressant var The Market som låg i närheten av hotellet. Det är en kombinerad matbutik samt ett ställe med olika restauranger. Nytt, fräscht och med fokus på lokala råvaror.

Jag är inget stort fan av "svenska tacos" men de som åts till fredagslunchen på The Market var riktigt goda. Fyra olika varianter blev det, Spicy Rock Shrimp, Carne Asada, Black Bean och Chicken Tinga. Samtliga fyra riktigt goda även om min personliga favorit var den förstnämnda som verkligen var god.Mina resekamrater var på väg tillbaka från besöket på Russian River i Santa Rosa så jag hade fortfarande en del egentid. Tänkte att det kunde vara passande med några lunchöl på Citybeer, sagt och gjort, så fick det bli. City Beer har öppet mellan 12-22 varje dag, under mitt ganska korta besök var det lugnt skönt. Var rätt kul att se all leverans av öl till butiken/baren. Fick höra att de på lördagen skulle ha ett event med Cascade Brewing. Tyvärr krockade det med DIPA-festivalen i Hayward som vi skulle besöka. Under SF Beer Week 2015 var det minst 700 event av olika slag så det var en omöjlighet att vara med överallt.Två olika American Pale Ale blev det, Berryessa Markley Cove Pale och Altamont Beer Works Woodstock West. Båda ölen var dugliga. Inte alltför avancerade men skönt drickbara och läskande.På den korta promenaden tillbaka till hotellet gick jag förbi en matbutik där lite vatten, snacks och några rumsöl inhandlades. På rummet blev det en för mig helt okänd porter, Petaluma Hills Portaluma. Rejält rostad och lite syrlig med mörk bitter choklad och kaffe. Tämligen tunn, alkoholhalt på 5.1%. Tycker fortfarande att det är rätt kul att bara gå in i en butik och sedan gå ut med en öl eller två som jag ingenting vet om.Lite senare på dagen då kamraterna hade återvänt från Santa Rosa var det dags att besöka The Cellarmaker Brewing. The Cellarmaker får sägas vara ett nytt ställe då de öppnade hösten 2013. Gillade besöket 2014 så hade sett fram emot årets besök. Det var minst sagt fullsatt, vid entrén fick vi visa id. Vakten som kollade oss kände igen oss från onsdagskvällen på Toronado där han också arbetade som dörrvakt. En trevlig prick som tyckte om att snacka om öl och berätta om de olika produkterna på Cellarmaker. Åker man till Kalifornien får man vara redo att visa id på de allra flesta ställena då de är noga med att kontrollera åldern på alla törstiga lirare.Ölen på Cellarmaker höll som vanligt hög klass. Cellarmaker The Vastness of Space - Bourbon är en mysig Imperial Stout på 11%. Mycket bourbon, vanilj, mörk choklad och rostad malt. Inte så mycket kolsyra och med en lång fin eftersmak.Då vi stod och hade trevlig var den en amerikan bredvid oss som nyfiket frågade oss om varifrån vi kom då han inte kände igen vårt språk. Det slutade med en trevlig pratstund där han bland annat stolt visade bilder på en flaska Cantillon Fou' Foune som han druckit tidigare under kvällen. Av någon anledning vågade jag inte nämna vad Fou' Foune betyder på brysselslang.

En annan rikigt god öl var Cellarmaker Blammo! som låg på 14%. Kroppen var skönt fyllig och eftersmaken lång. Alkoholhalten var inte besvärande även om den var värmande. En hel del ek och rostad malt i den. En sådan där öl som är så skön att bara avnjuta i små klunkar.

Något som är föredömligt med Cellarmaker är att de har en aktuell dryckesmeny med information om ölen för dagen/kvällen. Noterbart är att de bara har sina egna öl som görs i samma byggnad. Gillar man inte tunga, mörka Imperial Stout så kan jag lugna nerverna genom att meddela att de även har pilsner, IPA, Saison med mera. Bra variation och alla sex provade öl var goda.Kvällen avslutades ännu en gång på City Beer, beläget två-tre minuter från Cellarmaker. Till skillnad mot lunchbesöket var det betydligt mer livligt på kvällen, föga förvånande. Det jag gillar med City Beer förutom den sköna stämningen är att fatölen hela tiden byts ut. Från lunchbesöket var ett flertal öl utbytta.Passade på att hedra Anchor Brewing Company genom att dricka två av deras öl, Anchor Zymaster Series No. 7: Potrero Hill Sour Mash IPA och Anchor O.B.A. Our Barrel Ale. Tyvärr var den ingen av de två som riktigt ville glädja mina smaklökar. Särskilt förstnämnda var konstig, jordig och med farinsocker eller något åt det hållet. Ett av få öl under besöket i SF som inte dracks upp.

Kvällens sista öl blev en Midnight Sun Pleasure Town IPA. Snäll, trevlig och läskande. Ja öl från Midnight Sun tackar jag aldrig nej till.

Inga kommentarer: