onsdag 11 februari 2015

Långhelg i SF, del ett. Mikkelleröl på SAS, Toronado, Healthy Spirits och City Beer

Onsdag 4/2 var det dags att för andra året i rad bege sig till San Francisco och SF Beer Week. Tyvärr blev det en rätt kort resa då semesterdagarna var slut. Men onsdag-måndag är ju ändå bättre än ingenting, ja en helt ok långhelg.Att resan till allra största del skulle handla om öl var ingen hemlighet. Det började redan på flyget där det förutom champagne, vin, portvin och calvados dracks de två öl från Mikkeller som gjorts för SAS interkontinentala rutter. (nästa öl i serien blir en IPA som ska lanseras i vår)Mikkeller Sky-High Wit hade jag tidigare provat på backen men Mikkeller Sky-High Red var en ny bekantskap. Ölet var sött och maltigt. Bröd, karamell och lite torkad frukt. Ingen fantastisk skapelse men vida bättre än den ordinarie gröna burken från Carlsberg. Apropå Carlsberg, lustigt nog var det några i kabinen som drack sådana. Kanske de inte ens förstod att Mikkeller är öl trots att det klart och tydligt stod i menyn?

Efter en flygtid på närmare 11 timmar landades det på SFO och tåg togs till Civic Center där vårt hotell, Holiday Inn Civic Center var beläget. Tipset för den som åker till SF är att bo nära en BART-station så att man kan ta det smidiga tåget. I vårt fall tog tågresan runt 30 minuter och kostade strax under nio dollar per person. En taxiresa kan ta längre tid och kostar betydligt mera dollar.När vi var installerade och klara hade klockan passerat 01 hemma (SF ligger nio timmar efter Sverige) men vi kände oss hyfsat pigga och promenerade iväg till Toronado, en pub som man man inte annat kan än älska. Rätt slitet, högljutt och stimmigt är det nästa alltid där men vad gör det då ölen är så goda och varierar hela tiden. Första beställningen blir som alltid då Toronado besöks, en pint Russian River Pliny the Elder. Trots den rätt höga dollarkursen är sex dollar för ett glas synnerligen prisvärt. Så värst mycket bättre kan inte en DIPA bli, snacka om ljuvlig öl. Tyvärr lyckades jag inte hitta min autograf som jag klottrade inne på en av toaletterna i augusti 2013. Undrar varför?Andra riktigt trevliga öl som dracks var Clown Shoes Space Cake, Georgetown Lucille IPA och New Belgium/Alpine Lips of Faith - Super India Pale Ale. Särskilt sistnämnda var riktigt bra. Så härligt färsk och humlig. För en vintertrött stockholmare var det verkligen den bästa av vitamininjektioner. Vid det här laget började vi alla bli rejält slitna, efter lite kvällsmat var det skönt att skutta ner i sängen.

Dagen efter stack mina resekamrater till Santa Rosa för en natt. Ensam och övergiven (nåja) passade jag på att börja dagen med shopping. Nya skor och jeans köptes. Därefter ägnade jag ganska många timmar åt bergsbestigningar i de branta och imponerande backarna i SF. Skulle man bo där skulle man med största säkerhet få imponerande stora vader.Healthy Spirits är i mitt tycke den butik i SF som har mest udda och exklusiva öl. Förutom öl har de även en mängd olika bourbon. Det är inte direkt lätt välja några flaskor ur det digra sortimentet men det är bara att kämpa så gott det går. Köpte med mig fem flaskor, senare under resan fylldes det på med några till.Från Healthy Spirits tar det ungefär 10 minuter att gå till Toronado. Hoppade förstås in där för ett par törstsläckare. Till skillnad mot kvällen innan var det lugnt och skönt vid 13-tiden på en torsdag. Sju mänskliga gäster var vi plus tre hundar, ja de tillåter hundar i lokalen. Självklart blev det ännu en Pliny the Elder, det går liksom inte att låta bli. Blev även en Altamont Beer Works Shelter IPA vilket även den smakade alldeles utmärkt.Efter att ha lämnat flaskorna rummet tittade jag förbi den eminenta ölbutiken/baren City Beer som låg i närheten av hotellet. Goose Island The Muddy Imperial Stout kändes oväntat tunn dock med värmande alkohol. Söt och rostad med mycket lakrits. Efter den kände jag att det var läge för eftermiddagsvila. Tyvärr blev den vilan betydligt längre än väntat, sov sött mellan 16 och 21. Hade en tanke om att besöka 21 Amendment men orkade inte pallra mig dit. Fick istället bli en lugn kväll på rummet i sällskap med bland annat Sierra Nevada Hop Hunter IPA som gick att köpa i en närbelägen matbutik.

Det värsta med att åka till USA, särskilt då västkusten är jetlag. Under hela vistelsen vaknade jag punktligt mellan 03-04 oavsett när det gick till sängs. Ett par av nätterna blev det bara tre timmars sömn, i det långa loppet håller förstås inte det.


Inga kommentarer: