söndag 14 december 2014

JUlöl 2014, del 3. Charlis Julefrid och Marbäcks Santa's Mörka Vinternatt

Igår bjöd jag in grabbarna till den traditionella julölsprovningen. Som vanligt var det få öl från den "vanliga" hyllan på Systembolaget. Istället tycker jag att det är roligare att bjuda på öl från Systembolagets lokala sortiment, öl som köpts under resor och öl som legat och gosat sig förrådet i ett år eller två. 

Två öl som jag beställde från det lokala sortimentet i november är Charlis Julefrid och Marbäcks Santa's Mörka Vinternatt.



Charlis Julefrid var långtifrån fantastisk men drickbar. Lätt syrlig med malt, karamell och något som påminde om "röda bär". Tämligen tunn och med en låg bitterhet. Kunde även ana vissa inslag av nötter.



Tyvärr kan jag inte skriva att Marbäcks Santa's Mörka Vinternatt var drickbar. Faktiskt riktigt hemsk. Syrlig, vattnig och sumpaktig. Med stor möda kunde lite lakrits och gräs anas. Känns som att kvalitetskontrollen hade fikarast eller något för en sådan öl borde inte skickas iväg till Systembolagets lokala sortiment. Undrar också över namnet, varför bland in ett ord på engelska?

Nä, öl från det lokala sortimentet håller verkligen blandad kvalitet, inget nytt under vintersolen.

Inga kommentarer: