måndag 29 december 2014

Blindprovning med tema "gissa ölstil"

Helgen innan jul bjöd Silenzi in på en bit god mat och dryck. Efter att vi hade ätit färdigt var vi (Eddan, Eirik och jag) redo för en smärre nervpärs i form av en blindprovning där vi skulle försöka gissa ölstil på de sex olika ölen som serverades. Ölen kunde vara både sådana som vi provat tidigare eller helt nya.

Det kan låta enkelt men är långtifrån det. Vi har blivit utsatta för liknande prövningar vid några tidigare tillfällen med inte alltför beundransvärda resultat. Läget var alltså lite "spänt" samtidigt som det är väldigt kul och lärorikt att försöka gissa vad det är i glaset.

Första ölet var den ingen som lyckades pricka in ölstilen på. Jag var inne på en Saison men det visade sig vara en Kölsch, nämligen Sundbyberg Halvlager, en öl som jag druckit några gånger tidigare.

På nästa öl gissade jag att det var en Belgian ale men det var en Saison, Ugly Duck/Kolding Brygglaug Hojsaison, en öl som jag tidigare inte druckit.

Tredje ölet trodde jag var en lättöl, var inne på rätt linje då det visade sig vara en lätt session IPA på 3.4%, i min värld är det en lättöl. Ölet i fråga var Monks Café Not For Sale Ale. Tyckte inte att det var en bra öl då den var blaskig och allmänt småtråkig.

Kvällens fjärde öl trodde jag var en IPA men det var en APA. Gissade inte rätt men var i alla fall i närheten. Ölet var De Molen Pale Ale Citra.

Att nästa öl var en "suröl" rådde det ingen tvekan om. Jag gissade helt enkelt på en Sour ale men det var inte riktigt rätt då ölet var en Siren Calypso Berliner Weisse - Calypso, alltså en Berliner Weisse. Ingen av oss kom att tänka på Berliner Weisse då vi drack ölet, i efterhand var det alldeles självklart att det var en sådan men då man sitter där och försöker gissa tycks hjärnan leka sina egna lekar.

Det sista ölet som var med på blindprovningen hade jag också svårt att placera, rostad med ganska mycket lakrits. Fanns även humle och ananas, men att det var en Black IPA lyckades jag aldrig sätta fingret på. Då Eddan sa att det var en sådan så fick jag allt skämmas lite.

Blindprovningen gick lite bättre än de tidigare gångerna men det är fortfarande svårt men som tidigare nämnt väldigt lärorikt och roligt. En sak är säker, det lär dröja innan jag vågar kalla mig för "ölkunnig" om det ens någonsin kommer att inträffa.


Inga kommentarer: