söndag 21 september 2014

Zwanze Day 2014 på Akkurat

Förra året missade jag Cantillon Zwanze Day, lyckligtvis inte i år. Igår var dags för den efterlängtade dagen där 53 olika ställen runt omkring i världen fick äran att mer eller mindre simultant öppna ett fat, klockan 21:00 Akkurattid skulle det ske. Den första Cantillon Zwanze lanserades 2008, då var det en Lambic med rabarber. Årets version skulle ursprungligen ha varit en spontanjäst stout som bryggdes 2013. Cantillons bryggmästare Jean Van Roy tyckte dock att ölet inte riktigt var färdigt ännu utan skulle bli ännu godare av att mogna ytterligare ett år.

Istället blev det en variant på Cantillon Iris Grand Cru. Skillnaden mot den vanliga är tillsatta körsbär och Bramling Cross-humle för att ge ölet mer fruktighet. Ölet fick namnet Cantillon Cuvée Florian, en hyllning till bryggarsonen Florian som tidigare i år fyllde 18. Onekligen så är det inte vem som helst som får äran att ge sitt namn till ett öl från Cantillon. Mer om ölet går att läsa på Cantillons hemsida.

Innan Eddan, Eirik och jag anlände till Akkurat så hade vi en liten sittning på Mikkeller Bar där en del objekt dracks. Efter det blev det ett besök på Man in the Moon där vi passade på att fylla magarna med mat och ytterligare några droppar öl.Med respekt för de två ställena så var dagens höjdpunkt ändå Akkurat, dit vi anlände strax efter 20:00. Trodde att det skulle vara fullspikat men turligt nog fick vi snabbt sittplatser vid baren. Dagen till ära fanns hela fem olika Cantillon på fat, bland annat Fou Foune och Iris Grand Cru. Förstås väldigt trevliga öl att sitta och smutta på väntandes på kvällens huvudnummer.Strax före 21:00 kändes det att något var i görningen, den hårt arbetande personalen började hälla upp ölet som många av oss väntat på, Cantillon Cuvée Florian. Prick klockan 21:00 ringde så klockan och ölet började säljas. Måste passa på att berömma Akkurat som sålde ölet i glas om 0,2 liter. Det gjorde att fler fick chansen att prova ölet. Priset var också högst humant, endast 65 spänn. På flera av de andra ställena som anordnade Zwanze Day var man tvungen att köpa inträdesbiljett, på Akkurat är som vanligt vem som helst välkommen även om jag misstänker att en del inte lyckades få sig ett glas.Ok, någon kanske undrar hur ölet smakade? Jodå, klart drickbart. Trevligt syrlig med tydliga spår av körsbär liksom även en touch humle. Uppfriskande och med något i smaken som jag tyckte påminde om "kanel". Vore riktigt spännande att dricka ölet igen om några år, om nu den chansen någonsin kommer.I Akkurats klubbrum kördes en Zwanzemiddag med 16 platser. Menyn verkade riktigt bra men tyvärr kan man inte medverka på allt. En som medverkade på middagen var Johan från Portersteken. Av honom fick jag smaka en liten slurk Cantillon Lambic De Heute Densité som jag hann uppfatta som en lite udda, tyngre Cantillon. Hur kul hade det inte varit att ha en flaska hemma? Tack till Johan för smakprovet.

En mycket trevlig dag var det, gör gärna om det nästa år.

Inga kommentarer: