torsdag 11 september 2014

Henrik Øl og Vinstove

Efter att vi kände oss klara på Bergen Ølfestival gick vi och vilade en stund på rummen. Jag gillar verkligen mindre städer där det mesta ligger så nära från boendet, så var fallet med den högst rankade baren i Bergen, Henrik Øl og Vinstove.När vilan var avklarad begav vi oss alltså dit. Har besökt Henrik vid ett tillfälle tidigare, sommaren 2010. Henrik ligger mycket centralt i Bergen, på övervåningen i ett lite äldre hus. Inredningen enkel utan en massa tjafs. Det fanns även en liten balkong, den användes främst av de som har nikotin som en av lasterna i livet.

Under besöket 2010 var det lugnt nu var det betydligt mer livligt, till en början fanns det inga lediga sittplatser utan vi fick stå vid baren. Henrik Øl og Vinstove har ett imponerande utbud av fatöl, 54 stycken. Både norska och utländska öl så det finns något för alla. De allra flesta ölen är glädjande nog "seriösa".  Ett gäng flaskor hade de också men de fick vila denna gången.Glädjande nog var priserna rimliga för att vara Norge. Det dyraste ölet kostade 108 NOK och den billigaste 67 NOK.

Det var som sagt riktigt mycket folk men vad gör egentligen det då ölutbudet är såpass stabilt. Började med en Kinn Voodoo, vilket är en Black IPA. Förutom att det fanns en touch av metall så bjöd ölet på lite lakrits, rostad malt, humle och en gnutta ananas. Avslutningen var bitter men inte en våldsam sådan.

Lervig Protester DIPA var den dyraste ölet bland fatölen, nu var det inte därför som jag beställde en sådan utan orsaken var att jag helt enkelt ville prova ett norsk muskedunder till DIPA. Ölet hade en massa humle, hö, grapefrukt och ananas. Avslutningen var rejält bitter och med en gnutta alkohol. Helt klart en duglig öl för den som gillar en massa humle.Ett bryggeri som jag inte alls kände till var ABC  Brewing från Stavanger. Deras CCCPale Ale var riktigt avslappnad och skönt lättdrucken. Det var mer eller mindre bara att hälla i sig ölet och se glad ut.

Kan verkligen rekommendera ett besök på Henrik Øl og Vinstove, så vitt jag vet har de Norges största utbud av fatöl. Hade vi inte varit på ölfestivalen hade vi förstås varit kvar för ett längre besök.

Innan det var dags att slåss med kudden gick vi snabbt in på Baran Café som låg runt 100 meter från hotellet. Tyvärr hade de inga av sina egna öl på fat, snacka om dålig tajming med tanke på att det var ölfestival i stan. Fick nöja mig med ett glas Rogue Chocolate Stout, det var som om att dricka chokladsås. Gott men ett glas var för mycket.

1 kommentar:

Anonym sa...

Köpte just med mig Rogue Chocolate Stout från New York. Beskrivningen chokladsås var exakt vad jag ville höra! Tack! Ska bli kul att testa.
/Björn