tisdag 15 juli 2014

En ljummen sommarkväll

Förra veckan bjöd på en sådan där värme som gör att man blir skönt loj, det enda vettiga att göra är att dricka öl, intag av vätska är ju som bekant viktigt då det är varmt. Det gamla vanliga gänget samlades på Basunen för en dag i ölets tecken, ja det blev även väldigt goda hemmagjorda hamburgare samt lite annat smått och gott. Det blev ett gäng öl, bland annat sommaröl från Belgoklubbens senaste låda.

Måste säga att jag gillar Belgoklubbens lådor. En del av ölen har skådats på plats i Belgien utan att det blivit något köp. Som regel är det intressanta öl som aldrig smakat tråkigt. Hoppas att det fortsätter så.Nu är det ingen idé att nämna alla ölen som dracks under dagen och kvällen utan jag plockar ut några som jag fann extra intressanta, för att inte tala om suveränt goda.

Efter att ha suttit i några timmar var det matlagning som gällde, det blev som sagt hamburgare på hemmamald högrev. Under själva matlagningen var vi förstås tvungna att ha något i glaset, FiftyFifty Imperial Eclipse Stout - Elijah Craig 12 Year Barrel var ju onekligen en fin sådan. Nu har jag inte haft förmånen att prova alltför många Eclipse men precis som med de tidigare varianterna är det särskilt balansen och den mjuka fina munkänslan som ölen har som jag särskilt uppskattar. Denna varianten hade en hel del choklad, vanilj och bourbon. Inte extrem på något sätt utan riktigt fint drickbar. Stabil öl minst sagt.Constant Companion är en liten ölimportör som startades 2013. De var valt att arbeta med mindre bryggerier som har en begränsad produktion, så långt ifrån de stora drakarna man bara kan komma. En av dessa bryggerier är enligt mig svårt underskattade Geuzestekerij De Cam. Tidigare i år släppes deras De Cam Oude Lambiek anno 2009 i en mycket begränsad upplaga. Som tur är fick jag tag på en flaska.Det var en väldigt trevlig öl helt utan kolsyra. Soft och uppfriskande. Äpplen, lite vinäger, funk, ek och lite frukt. Balanserad och inte så syrlig. Riktigt bra vuxensaft om det ordet får användas. Tack till Constant Companion som lyckades få in några flaskor.En öl som kanske inte var kvällens godaste men som ändå kändes passande var Midnight Sun Arctic Devil, en Barley Wine som köptes i San Francisco i februari. Söt det var den med karamell, portvin och en del malt. Passade fint till osten och cigarren.Ännu en liten ölprovning avklarad, fler lär följa.


Inga kommentarer: