måndag 3 juni 2013

Sveriges bästa utbud av folköl?

På den senaste tiden har jag provat några folköl, det vill säga öl upp till 3,5% som får säljas i matbutiker. För den som inte visste kan det vara intressant att nämna att öl som innehåller maximalt 3,5 % alkohol räknas som livsmedel, alltså ligger beskattningen på 12% till skillnad mot starkare öl som beskattas med 25%. För vidare information ta en titt på Skatteverkets sida. Efter inte alltför djupgående analyser har jag kommit fram till att ICA Liljeholmstorget i Stockholm har landets bästa utbud av sådana öl, rätt eller fel, det vet jag inte men det känns så. Närmare 50 olika varianter har de, då inräknat även lättölen.En av dessa är Jämtlands Steamer 3,5%, en öl som jag tidigare ej druckit. En hygglig öl tycker jag allt, mild med malt, lite gräs, lätt humle och karamell. Torr och med en tydlig beska. Smakar i alla fall mer än vatten även om det förstås känns lite vattnigt.Fler öl än Steamer köptes, några korta kommentarer om dem följer senare.  Måste hinna dricka upp dem först bara.

Undrar om det finns någon butik med ett större utbud av folköl? Tänk om det i Sverige fanns en butik som Ølhandleriet i Oslo. De har ungefär 200 olika lågalkoholöl, både norska och utländska. Vore riktigt kul att ha alla samlade på ett och samma ställe. Misstänker dock att efterfrågan kanske inte riktigt räcker till.

Hur ofta dricker ni kära läsare folköl? Själv investerar jag nog normalt inte i fler än 10 flaskor per år.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ungefär 3-5 flaskor veckan faktiskt, har vissa favoriter av dom billiga 2,8% lättölen. Nobelaner som finns till försäljning på Lidl är en finfin törstsläckare och förtjusande billig!

Nisse666 sa...

Nobelaner=Usch, som sagt alla har rätt till sin åsikt men...
5 per månad kanske / Thomas

Nisse666 sa...

Bäst i Göteborg är nog ICA Grafiska Vägen

Gyllenbock sa...

Anonym: Tack för tipset, Nobelaner har jag aldrig provat, har faktiskt aldrig ens besökt Lidl i Sverige, bara i Tyskland vid ett tillfälle för runt 10 år sedan.

Nisse666: Ungefär hur många olika öl har de på ICA Grafiska Vägen? I Stockholm är även NK:s Saluhall rätt bra men de har inte alls lika många olika som ICA Liljeholmen. Finns säkert fler bra ställen men de har jag ännu inte upptäckt.

Nisse666 sa...

30-40st T (uppskattat värde)