onsdag 12 juni 2013

3 Fonteinen Framboos, rating 3000

I onsdags samlades vi gamla slitvargar för årets första grillafton på Basunen. I höstas då jag fick veta att det väntades nytillskott till klanen på Basunen lovade jag på stående fot att då allt hade lugnat ner sig efter födseln skulle det vid första träffen efter den stora händelsen drickas 3 Fonteinen Framboos. Det var med lätta steg och en nästan full ryggsäck som det traskades iväg.Nu dracks det förstås lite annat smått och gott under kvällen, vi började t e x med en Fantome Magic Ghost, ölet som har en något annorlunda färg tack vare bladen från grönt te. Ölet i sig hade en lite speciell smak men även citrus, hö, kryddor och brett. Helt ok men förmodligen var innehållet något ålderstiget.Innan det blev dags för 3 Fonteinen Framboos provades dessa Mikkeller Texas Ranger Barrel Aged (Eagle Rare Edition), Vibrant Forest Liquorice Porter, Mikkeller Foret de Troncais (Light Toasted) och Three Floyds In the Name of Suffering, öl som man dricker titt som tätt, eller inte. Eagle Rare Edition var stabil, krämig munkänsla med en hel del kul smaker. Inte så het som man kanske kan tro, skönt det. För mycket chili i öl är aldrig en hit. Mikkeller Foret de Troncais (Light Toasted) är den första varianten som jag provat i Mikkellers nya Barley Wine-serie. Riktigt mysig med mycket kola, söt men inget som var besvärande. Alkoholen på småstabila 19,3% kändes av. Smuttaröl minst sagt. Three Floyds In the Name of Suffering var humlerik och balanserad. Lakrits och lätt rostad, tämligen len.Vibrant Forest Liquorice Porter hade en egen unik etikett med namnet "Anglo-Swedish Match", ölet fick jag som en gåva av Matt. 60 flaskor med just den etiketten gjordes till hans bröllop i maj. Grattis igen till bröllopet! Ölet var en snäll brittisk porter, det var inget som direkt stack ut. Lätt touch av rök i doften men inte i smaken även en del lakrits.


Efter detta var det dags för att dricka 3 Fonteinen Framboos, rating nummer 3000 för min del. Flaskan fick jag i maj förra året av Kristopher. Finns inget annat att säga än att en furstligare gåva kan man inte få, tack ännu en gång. Hur var då ölet? Alldeles, alldeles enastående gott! Så mycket hallon i en underbart balanserad öl, en riktig höjdare vill jag lova. En sådan där öl som är "farlig" att dricka då det lär dröja länge innan nästa chans ges, om den ens kommer? Borde vara en mänsklig rättighet att ha minst 10 stycken hemma som man kan suga i sig lite då och då.Nå, kvällen var fortfarande ung så vi körde på. Pipeworks Coffee Break Abduction Imperial Stout var en rikigt skön kaffestout, krämig med mycket kaffe både i doft och smak. Mikkeller Its Alive! (Chardonnay Barrel with Mango Edition) smakade faktiskt lite mango i övrig tämligen snäll med fat och brett. Helt klart duglig.Ett stycke öl som är värd lite extra uppmärksamhet är Hill Farmstead Arthur som jag köpte på Mikkeller & Friends Bottle Shop i april. Tack till Blafa som hade ställt undan flaskan åt mig, mycket snällt och uppskattat. Ölet var riktigt bra! En fin blandning av frukt, kryddor och syrlighet. Uppfriskande och så drickvänlig. Ännu en sådan där öl som man gärna skulle ha några flaskor av hemma, ja de finns många sådana. Frågan är bara hur stort hem man egentligen skulle behöva ha? Vad kostar kungliga slottet? En Konsumkasse med sedlar lär inte räcka.Nu började vi nog bli lite dåsiga men ännu återstod det några öl. CAP Double IPA, Struise Ypres, Søgaard Barley Wine och slutligen Hoppin Frog/Fanø Natasha Røcks America Chocolate Rye Imperial Stout. Av dessa tyckte jag att den sistnämnda var godast, men frågan är förstås hur den skulle ha smakat en vanlig tisdag då den druckits i ensamt majestät? Nu var som sagt smaklökarna nog aningen nöjda. Däremot kan jag med största sannolikhet säga att CAP Double IPA var lite av en besvikelse, lite väl endimensionell och alldeles för dyr. 199 för en butelj svensk öl är mycket. Søgaard Barley Wine var drickbar men inget särskilt, bland annat väldigt söt. Struise Ypres påminde en hel del om Rodenbach fast inte riktigt lika stabil, det var något som saknades tyckte jag.En riktigt bra kväll var det med några riktigt bra öl. Maten som alltid alldeles förträfflig, hemmagjorda hamburgare är det inte mycket som slår. Tack för fin traktering.


4 kommentarer:

Nisse666 sa...

Grattis / Thomas

Gyllenbock sa...

Tack Thomas! Ibland undrar jag över vad det är för galenskaper vi håller på med men så länge det är roligt är det bara att ånga på. Mot 10000!

fajanen sa...

Det va inte lite godsaker ni satte i er. Stjärnskådning efter provningen igen eller?

Gyllenbock sa...

fajenen: helt klart en trevlig provning, inga stjärnor denna gång dock. :)