onsdag 6 februari 2013

Steinbier på Akkurat

Jag gillar samarbetsöl, öl som enbart går att hitta på ett speciellt ställe. Akkurat är och förblir ett speciellt ställe, annat går inte att säga. Gänstaller-Bräu Akkurat ROCKS Steinbier är ett unikt öl som bara finns på Akkurat. (när ölet är slut så är det slut, ett par veckor till kommer det nog att finnas)



Steinbier hade jag aldrig tidigare stiftat bekantskap med, undrar vad det är tänkte jag? Förstås en gammal tysk ölstil. Som det står i nyhetsbrevet från Akkurat är Steibier ett mycket gammalt sätt att tillverka öl från tiden innan man kunde hetta upp mäskkar och kokpanna över en direkt värmekälla. (bryggkärlen var gjorda av trä). Istället hettade man upp stenar i eld eller glöd för att sedan sänka ned i vörten och på så sätt öka värmen under mäskning och kok. Ölet tar förstås smak av stenarna.

Till ölet i fråga har det använts gamla stenar från det stängda bryggeriet Drei Konen, de hettades upp i ugn till ungefär 350 grader Celcius, sedan lades stenarna ner i kylskepp för att ge vörten smak. Ölet har fyra sorters malt med betoning på Pilsner. Som bitterhumle Hersbrucker, Hallerdauer Select som arom. Det mesta av ölet färg och rökighet kom från stenarna. En modernare variant av Steinbier, frågan är om den var drickbar?



Ölet var disigt, ljus bärnsten med ett litet, krämigt skum. Doften bjöd på en mild rökighet, skinka och en touch av gräs. Smaken var alldeles suverän i dess "enkelhet". Fin munkänsla med en härlig maltsötma liksom en mild rökighet. Väldigt balanserad och drickvänlig öl, ta chansen att prova så länge som den finns några droppar kvar.

Som någon sa, innovativ och traditionell på en och samma gång. Det är bara att längta efter nya, spännande framtida samarbetsöl. För denna kan jag inte annat än tacka Andreas Ganstaller och Akkurat, ni rockar!

Inga kommentarer: