torsdag 21 februari 2013

Ölnyheter Systembolaget, 1 mars, fast lansering, snabbrecensioner

I måndags var det återigen dags att besöka Kungsträdgårdsgatan 14 i Stockholm, platsen för Systembolagets huvudkontor. Öl som lanseras den 1/3 skulle provas. Det handlade om många öl, nämligen 48 stycken. Dessa var indelade i tre olika grupper, "fast lansering", "småpartier" och "påsköl". Nedan följer korta kommentarer om ölen i den fasta lanseringen. Småpartier och påsköl följer senare. Notera att det handlar om små, små smakprover, givetvis är omdömena mina högst egna, subjektiva sådana.



Fast lansering: 

1564 Jenlain Blonde, 5% (Frankrike) 250ml, 9,90kr
Klar guld med ett vitt skum. Söt och lätt, malt och bröd. Även svaga toner av citrus och något som påminde om örter. Jag skulle kalla ölet för en klassisk "bastuöl", går att dricka men det är inget som gör att jag blir knäsvag. Ej köp.



1409 Carlsberg Export, 5% (Danmark) 330ml, 12,5kr
Det här ölet finns redan i Systembolagets sortiment, men det nya här är designen på burken. Innehållet är det gamla vanliga småtrista. Gyllene guldaktig vätska med vitt skum. Svagt och sött, malt, bröd och lite gräs. Känns det igen? Ger mig ingenting detta ölet, kan garantera att det finns betydligt godare dansk öl. (ja, det är sant!) Ej köp.

1550 Zatec Gluten Free Beer, 4,5% (Tjeckien) 330ml, 16,90kr (Zatec Celia på Ratebeer)
Ljusgul färg med vitt skum. En viss humlighet i denna, även karamell, lite te och honung. Söt med en hel del smör. Nja, ingen höjdare om jag ska vara ärlig, och det ska jag. Ej köp.



1438 Sigtuna East River Lager, 5,2% (Sverige) 330ml, 15,90kr
Detta är öl är en gammal bekant, men det intressanta denna gång är burken och inte flaskan. Nils Oscars "Snömannen" var så vitt jag vet det första svenska mikrobryggda ölet på burk men nu är det alltså dags igen. Klar guldaktig, vitt skum. Brödig med en bra beska. Även halm och inslag av "blommor". Tycker att den är ok. Inte omöjligt att det blir en burk eller två, burk är skoj?



1596 Spaten Optimator Doppelbock, 7,6% (Tyskland) 500ml, 24,90kr
Klar mahognyaktig färg. Både doften och smaken var söt. Mycket malt, sirap och torkad frukt. Även karamellkola och lätta kryddiga inslag. Söt det är det men inte så dumt ändå. Livet behöver inte bara handla om humle. 

1502 Oscar Blues Dale´s Pale Ale, 6,5% (USA) 355 ml, 23,90kr
Kommer ihåg första gången som jag drack detta ölet, då kostade en burk närmare hundralappen, men jag tyckte att det ändå var värt priset. Det handlar om en väldigt drickvänlig öl. Fin humlig doft och smak, citrus och grape. Även barr och en bra maltighet som balans. Modern klassiker var det någon som sa, bara att hålla med. Så skoj att denna kommer i det fasta sortimentet, hoppas att den stannar kvar länge. Bättre än Modus Hoperandi enligt mig, självklart köp!

1697 Lagunitas New Dogtown Pale Ale, 5,9% (USA) 355ml, 20,90kr
Färgen var gulorange, tyvärr motsvarade inte innehållet riktigt mina förväntningar. Mindes ölet som godare då jag drack det för något år sedan. En inte alltför vågad misstanke är att flaskan vi hade på provningen var bättre begagnad. Ska jag skriva något om innehållet så fanns det frukt, citrus, bröd och lite kola. Även toner av barr. Drickbar, ja det lär bli ett köp i förhoppningen om att innehållet är färskare.

1523 Epic Armageddon IPA, 6,7% (Nya Zeeland) 330ml, 22,90kr
Detta öl har vi tidigare fått stifta bekantskap via Systembolaget. Den har en bra humlighet både i doft och smak. Humlen är verkligen "grön" och åt det råare slaget. Även en touch av lakrits i eftersmaken. Helt ok öl, köpvärd, ja det tycker jag allt.



1626 Thornbridge Jaipur India Pale Ale, 5,9% (Storbritannien) 500ml, 27,90kr
Aningen disig guld med vitt skum. Rätt typisk brittisk fast ändå modern. Behaglig och inte extrem. Ananas, citrus och halm. Besk avslutning. Hmmmm, helt enkelt en ok öl.



1673 2011 Oude Boon Kriek, 6,5% (Belgien) 375ml, 49,90kr
Mörkröd med ett rosaaktigt skum. Trevlig syrlig doft med inte så lite körsbär, fat och lite peppar. Smaken var syrlig med inte extremt syrlig. Skulle vilja kalla detta för en "snäll" kriek, även om det finns snällare. Kommer gladeligen köpa en flaska eller två. Intressant objekt att lagra i några år, bara en sådan sak.



Inga kommentarer: