måndag 25 februari 2013

Ölnyheter Systembolaget, 1 mars, småpartier, snabbrecensionerDags att ta en titt på vilka öl som släpps i det som kallas "småpartier" 1/3. Vid provningen hos Systembolaget i förra veckan var 23 öl med, utöver dessa kommer även fem andra som alltså inte fanns med på provningen. (Cuvee de Ranke, Det Lille Bryggeri 300, Deus Brut Flandres 2012, La Trappe Quadruple Oak Aged Batch 12, Mohawk Double Rocket 2012). Precis som alltid är omdömena mina högst personliga, det är bara att ta dem som de är. Länkarna är förövrigt klickbara, törs ni göra det hamnar ni på Systembolagets hemsida.

Småpartier 1/3:

11071 Störtebeker Mixlåda, (Tyskland) 3000ml, 135,60kr

-Roggen Weizen, disig ljusbrun, söt med inslag av kokta grönsaker, unken och direkt trist. Nej!
-Bernstein Weizen, finns i det fasta sortimentet. Alldaglig för att vara ärlig.
-Pilsener, nästan klar guld, åt det söta hållet med kaksmet och bröd, inte så besk. Nja.
-Keller-Bier, guldgul, lättdrucken med malt och även kaksmet.
-Schwarz-Bier, finns i det fasta sortimentet. Mörk bärnsten, lätt rostad, choklad, helt ok.
-Hanse-Porter, mörk bärnsten, otroligt söt! Tunn och godisaktig, udda porter minst sagt.Efter att ha provat ovanstående öl från Störtebeker kan man inte annat än undra hur tusan de lyckas få in så mycket medioker öl till Systembolagets hyllor. Finns ju mängder av tysk öl som är så mycket godare. Lyckade mutor? Jag har förstås ingen aning men det här med konspirationsteorier kan ibland vara riktigt befriande.

11068 Amager The Sinner Series Greed, 4,6% (Danmark) 500ml, 47,80kr
Lätt disig guld, en ok pilsner. Malt, citrus och en lätt humlighet. Torr avslutning, ok. Sommaröl.

11069 Amager The Sinner Series Sloth, 6% (Danmark) 500ml, 44,90kr
Lätt disig guld, lika stabil nu som första gången i Köpenhamn 2012. Mycket humle, både i doft och smak. Ananas och grape. Rejäl beska men ändå rätt snäll. Köpvärd tycker jag.11053 Uinta Baba Black Lager, 4% (USA) 355ml, 27,90kr
Mörkbrun med en överraskande stor rostad doft och smak. Även en touch av choklad och nötter. Riktigt smakrik och stabil. Noterbart är att Systembolaget kallar ölet "Babal", ja shit happens.

11641 Innis & Gunn Irish Cask, 7,4% (Skottland) 330ml, 24,90kr
Mörkbrun, söt och det kändes direkt att det var ett öl från Innis & Gunn ty deras hussmak är svår att missa. Inslag av whiskyfat, jordgubbar och lite choklad. Bättre än förväntat även om det inte blir något köp. Otroligt ändå att jag provat en Innis & Gunn som inte behövde spottas ut.11655 Nynäshamn Dragets Kanal Dubbel IPA, 7,7% (Sverige) 250ml, 27,20kr
Alltid trevligt att få se Dragets Kanal på hyllorna, tycker att den är bättre än någonsin. Fint humlad, inte extrem med balanserad. Det är bara att luta sig tillbaka och njuta en stund för flaskan räcker inte så länge, fast man kan ju alltid två, eller? Givet köp!

11047 Oskar Blues Deviant Dales Indian Pale Ale, 8% (USA) 473ml, 54,90kr
Förstår rejält med humle i denna även lite malt och karamell i bakgrunden. Gillar man humle så är det ingen tvekan, bara att köpa. C-vitaminerna får man på köpet, hoppas jag. Hoppas också att burkarna är hyfsat färska. Som prisjämförelse (sådana är väl alltid intressanta?) kan jag nämna att ett fyrpack med tre veckor gamla burkar kostade 11,99* USD i NYC i augusti förra året, på Whole Foods Market. *76,70 sek med dagens växelkurs.

11662 Stone Double Bastard Ale, 11,2% (USA) 650ml, 89,60kr
En typisk öl som man inte kan bli annat än glad över, så skoj att den återkommer till Systembolaget. Söt med mycket kola, torkad frukt och humle. Härlig på alla sätt. Ingen för en nybörjare, eller det är kanske precis det är? Hur många ska man köpa?11612 Stone Vertical Epic 12.12.12, 9% (USA) 650ml, 97,40kr
Typ svart med en massa kryddor, började direkt tänka på jul. Udda öl, för min del blev det för mycket kryddor, särskilt då ingefära och svartpeppar. Tack men nej tack.

11072 Stronzo Fruit Cake, 10% (Danmark) 375ml, 69,90kr
Provade denna på SBWF i höstas, då tyckte jag om den, även nu. Inte så syrlig, rejält med frukt och bär i smaken, särskilt hallon. Något nytt som jag inte mindes från tidigare var en lätt ton av corn-flakes i smaken, kan denna månne fungera som frukost?11513 Nynäshamn Bötet Barley Wine 2010, 9,1% (Sverige) 250ml, 36,70kr
En väldigt trevlig öl, ja visst är det det. Snygg och balanserad, mycket torkad frukt och kola. Vore inte dumt att ha säg 50 flaskor hemma, men av logistiska skäl är det en omöjlighet.11702 Brooklyn Black Chocolate Stout, 10% (USA) 355ml, 22,90kr
Känns som att de kommer på löpande band de gamla stabila bekanta. Tror att jag har fyra eller fem årgångar av denna hemma, en sjätte blir det definitivt. Mycket köpvärd, choklad är ju så gott.

11045 Oskar Blues Ten Fidy, 10,5% (USA) 355ml, 49,80kr
Först ingenting, ingenting och sedan helt plötsligt tre öl från Oskar Blues 1/3 på Systembolaget. Är det månne ett bevis för att det trots allt finns en Gud eller två? Ten Fidy är lite av en modern klassiker, svart som synden med en massa goa smaker. Kommer att förgylla ölhyllan med sin närvaro.

11057 Stronzo Swagger Juze, 8% (Danmark) 330ml, 46,90kr
Svart och helt dominerad av rå kaffe och kaffesump. Jag föll direkt, ingen tvekan, detta måste jag dricka igen. Lååååååååång eftersmak. Dessutom en rejäl långnäsa till de som år efter år envisas med att dricka "stor stark". Släpp sargen och våga!11700 Omnipollo/To Öl Brewmance, 11,2% (Danmark) 375 ml, 109kr
Mörkbrun med en oväntat svag doft med inslag av något som påminde om medicin (penicillin). Smaken var bättre och rejälare, men fanns spår av medicin även där. I övrigt vanilj, bourbon och choklad. Kan inte påstå att jag kände något av honungen fast då är jag heller ingen humla. Faktiskt lite tveksam inför denna.

11707 Great Divide Oak Aged Yeti Imperial Stout, 9,5% (USA) 650ml, 95,10kr
Färsk kaffe, chokladbönor, lite vanilj. Belevad och balanserad, kan inte säga annat än att det är väldigt gott. Öl att smutta länge på, särskilt om man ska dela flaskan med sig själv. Fast det fanns något i doften som var något nytt för mig, det fick mig att tänka på gräsklipparavgaser. Ibland är det bra märkligt vilka jämförelser man kan göra.11046 North Coast Barrel-Aged Old Rasputin XV Russian Imperial Stout, 11,9% (USA) 500ml, 178,80kr
Dyr men god är den enklaste och snabbaste analysen av detta öl, dessutom en helt korrekt sådan. Mycket vanilj, fat och bourbon. Ja riktigt smakrik med en massa spännande dessutom balanserad, ett bevis för att fatlagring kan lyckas riktigt väl. Ett givet delningsobjekt fast några egna flaskor vore inte heller dumt att ha. Hur svårt kan det vara att pricka sju rätt på lotto?11075 BrewDog Abstrakt 12, 11,7% (Skottland) 375ml, 129kr
Hade nästan gett upp det här med öl från BrewDog efter den senaste tidens besvikelser men så kommer de med den här skapelsen. Riktigt skön rackare med en massa hallon och andra bär. Inte nog med det utan även choklad och lätta rostade toner. En fin mix helt enkelt, ja ball öl. Måste prova igen.

Efter denna lilla redogörelse väntar ytterligare en, då ska årets påsköl gås igenom. Del ett, den fasta lanseringen hittas här. Tack för att du tog dig tid att läsa.

2 kommentarer:

fajanen sa...

Bra genomgång. Ja, jäklar vad mycket bra öl det kommer nu den 1/3 och sen påskölen och så det som kommer i det lokala sortimentet. Bara kavla upp ärmarna och sätta igång att dricka då!!

Gyllenbock sa...

Det är nästan så att jag vill skriva att det är för många öl på en gång, fast å andra sidan är det förstås himla skoj för oss nördar. Tänk om vi hade befunnit oss på 70-talet?

En fördel med dessa provningar är att man direkt kan gallra bort vissa öl, fast å andra sidan köper man säkert fler av en annan så summan blir den samma likt förbaskat.