torsdag 22 mars 2012

Pubologi igår

Herr Silenzi och jag ska köra en kul grej varje månad i ett års tid, det är nämligen som så att ena månaden bjuder han mig på en måltid ute på stan, sedan är det min tur att bjuda och så ska vi alltså hålla på i 12 månader. Vilket ställe det blir kommer att vara en hemlighet för den andre. Igår besöktes Pubologi i Gamla stan. Fat & Flaska var där för en tid sedan och gillade inte riktigt hur de behandlade ölen. Återkommer till det.

I väntan på att Silenzi skulle jobba färdigt passade jag på att besöka Akkurat lite snabbt sådär. Det känns som att det numera kommer ett nytt öl från Skebo Bruksbryggeri varje månad, igår passade jag på att dricka deras nya Skebo Ale Igen.Ölen från Skebo blir bara bättre och bättre, detta öl var inget undantag. Visst, det handlar inte om en smakexplosion men det handlar om väldigt drickvänliga öl. Skebo Ale Igen var välbalanserad, brödig med inslag av frukt. Kanske något sötare än andra liknande öl från Skebo men det störde inte nämnvärt.

Nå, efter det ölet var det läge att traska ner till Gamla stan, ni som kan ert Stockholm vet att det inte är många meter att gå innan man är framme.

Pubologi har jag hört mycket gott om, det är en modern gastropub med tämligen avancerad mat och åtta olika öl på fat som byts ut så fort ett fat tar slut. Lokalen är liten, ett litet bord vid fönstret, sedan två tvåmannabord längs ena väggen förutom långbordet i centrum av lokalen. Runt 30 sittplatser om jag räknade rätt. Egentligen hade jag velat prova deras beryktade hamburgare på 300 gr men tyvärr var den borttagen ur menyn. Istället fick man välja mellan ett antal halvportioner av olika anrättningar. En tallrik gick på 175:-, två på 330:- osv.

Jag började med en Hamburguesa Especial:
Behöver jag ens nämna att det smakade alldeles förträffligt. Köttet var sagolikt gott vill jag lova.

Som andra tallrik beställde jag en La Vache & Les Oignons:
Ojoj, det där hängmörade köttet från Svartådalen och de olika varianterna av lök, helt superbt!

Nu var jag sådär nöjd som man bara kan bli av riktigt god mat så en liten efterrätt var en perfekt avslutning. Och vilken efterrätt sedan!

Pubologi Eton Mess, italiensk maräng....
Utan tvekan bland de godaste efterrätter jag någonsin ätit, kanske den godaste. En perfekt balans mellan det söta och det syrliga. Hallonmarmeladen, ja hallonmarmeladen!

Hur var det då med ölen? Åtta olika på fat som sagt, igår fanns Birra Moretti, Stallhagen Brown Ale, Flying Dog Old Scratch Amber, Bödeln IPA, Paulaner Hefe, Omnipollo Leon, Mikkeller The American Dream och slutligen De Molen Imperial Stout.

Ölen kostade mellan 70 till 84 kronor för 25 cl och 120-130 för 40 cl. Jag drack Stallhagen Brown Ale vilken var ok men lite väl tunn. Till efterrätten blev den en De Molen Imperial Stout, vilket jag är osäker på vad som menas med det. Mig veterligen har inte De Molen ett öl som bara heter Imperial Stout.

Håller med om att ölen kunde ha getts lite mer respekt, veteöl serverad i ett vinglas med en liten skumkrona är kanske inte det mest optimala. Fast å andra sidan var maten så underbar att det mesta går att förlåta. Men till Pubologi går man alltså inte främst för ölens skull. Vin, kan man dricka det?

4 kommentarer:

dempa sa...

Som du säger, man lär ju gå dit för maten inte för ölen. Hutlösa priser på ölen btw!

Hur stora var rätterna ?
Man var inte sugen på mer efter de där två såg det ut som. Måste gå dit!

Sorry för Luleå btw, hade hoppats på dom i år!

Gyllenbock sa...

Ja, ölen var verkligen dyra. Men, men så länge folk pröjsar är det bara att köra.

Rätterna var inte särskilt stora, jag hade lätt kunnat äta dubbelt så mycket men då gillar jag också stora portioner.

Lule, usch ja!

Danne sa...

Är riktigt sugen på att besöka pubologi igen! Men tråkigt att burgaren är borta, har suktat efter den. Var där för ett år sedan och då saknade de stout eller barley wine att dricka till deserten.

Från en som håller på ett lag som går ännu trögare i hockeyn...

Gyllenbock sa...

Danne: egentligen var det den beryktade burgaren som jag var ute efter men men det blir inte alltid som man tänkt sig.

DIF får förstås kämpa för nytt kontrakt men de bör fixa det till slut.