onsdag 14 mars 2012

Ölprovning i lördags

I lördags hade Eirik, Eddan, Silenzi och jag årets första ölprovning på Basunen, må den följas av många fler. Eirik tillagade väldigt, väldigt goda hemmagjorda hamburgare. Han har t o m en köttkvarn så det blir verkligen fina skapelser. Jag behöver inte ens nämna hur mycket jag längtar efter sommarens grillaftnar.

Vi passade på att beta av några gemensamma öl liksom några bonusöl. Först ut var Cigar City Humidor Series Jai Alai Cedar Aged India Pale Ale.Ett gott och friskt öl men en helt egen doft och smak, cederträ. Även en massa humle och frukt. Uppfriskande och stabil på alla sätt.

3.9/5

De Ranke Hop Harvest 2011 var nästa öl.Grön karaktär även på den men även inslag av "tutti-frutti" och parfym. Inga fel på ölet men samtidigt var det inget i absoluta världsklass.

3.3/5

New Holland Farmhouse Hatter är en Belgian Ale som köptes i Washington DC i höstas.Blev lite störd då jag tog bilden av Basunens alldeles egna vakt, Watson. Farmhouse Hatter kändes på något sätt lite gammal, dock inte odrickbart på något sätt. Fanns bland annat jäst och citrus.

3.2/5

Nut Birra Divina var nästa öl.Lite intetsägande öl vill jag hävda. Parfym och en rätt tunn kropp. Tur att vi delade på en flaska ty en på egen hand hade jag aldrig klarat av.

2.8/5

Nästa öl var betydligt trevligare, Mikkeller / Three Floyds Boogoop.Väldigt sympatisk öl, mycket malt och kola. Även frukt och inslag av träd. Tur att jag har en flaska till men otur att jag inte har två, tre eller fler....

4/5

Vi var lite i farten under kvällen men även Watson var med mer eller mindre överallt, särskilt då en ny öl öppnades var han där och sniffade. Att bli rejält slickad då man är på Basunen är förstås en självklarhet.Nu ska vi se, var var jag? Just ja, då man kör en lite längre ölprovning är det förstås fint att bryta av med en Gueuze, Eirik plockade fram en Cantillon Cuvée Saint-Gilloise, nytt öl för mig.Förstås en god öl men en rätt typiskt syrlighet som jag så gärna förknippar med öl från Cantillon. Uppfriskande med en torr avslutning.

4/5

I förra veckan fick jag mail från Star PR Group där de undrade om jag var intresserad av att få hem lite chips från Kettle. Kan man som chipsälskare svara annat än ja? Två olika varianter kom hem, dels Sweet Chili & Sour Cream och Sea Salt & Balsamic Vinegar. I min mun smakade de sistnämnda godast, kommer garanterat att köpa en påse eller två då jag får syn på sådana. Tack för de två påsarna, verkligen snällt!

I all uppståndelse glömde jag att fota nästa öl vilket var Stone Double Bastard Ale. Tycker att den påminde en hel del om en amerikansk Barley Wine. Söt och fin, kola, malt men även frukt, russin. Skönt bitter och verkligen fin att smutta på.

3.9/5

Ännu är jag inte färdig, fem öl till dracks under aftonen.

De Cam Oude Kriek tyckte jag mycket om. Ok, det var kanske inte så mycket körsbär kvar i ölet men den var verkligen skönt syrlig och kändes lite smålyxigt sådär. Årgången var 2005.4.1/5Goose Island Pepe Nero köptes i Chicago i höstas. Mycket hö, en del peppar. Munkänslan lätt, ja ölet var åt det tunnare hållet. Ok men inte sådär våldsamt imponerande öl, hade hoppats på lite mer fart och fläkt.

3.2/5

Även nästa öl köptes i Chicago, Epic Big Bad Baptist.Jag blev väldigt förtjust i ölets doft, det var mycket espresso, kaffesump, lakrits och aska. Smaken innehöll detsamma, ölet var väl inte världens mest balanserade men gott.

4/5Stone 11.11.11 Vertical Epic Ale, fick mig att nästan att tro att det var jul igen. Ölet var verkligen "juligt" med mycket kryddor. Även inslag av äpplen. Inte helt tokig men som i en del andra fall under kvällen räckte ett glas gott och väl.

3.1/5

Nu trodde jag att vi var färdiga för aftonen, klockan hade närmat sig 02:00 men då plockar Eirik fram en flaska Orkney Dark Island Reserve köpt på Vinmonopolet. Drygt 300 svenska så undran var förstås om ölet var gott?Jodå, ölet var mycket gott. Skönt komplex med en fin doft och smak av russin, fat, malt. Inte alls tung utan satt som ett smäck i munnen. Skulle gärna ha en flaska eller två hemma.

4.1/5En härlig kväll det var det, men nu är det snart dags att fokusera på helgens öläventyr.

Förresten så tror jag numera nästan på spöken, något fastnade nämligen på en av de sista bilderna för kvällen.

7 kommentarer:

Johan sa...

Helgens öläventyr? Blir det Beer Expo eller har du annat i siktet?

Gyllenbock sa...

Bryssel och Antwerpen blir det, fre till mån. Tror nog att det kan bli rätt ok. :)

Ska bli extremt kul att besöka Cantillon och Kulminator igen liksom några nya ställen.

Joakim sa...

Låter som alla tiders fyllekalas det där. :)

Skriv gärna lite tips om hur man ordnar en bra ölprovning. Tex hur många bör man vara? Måste man ha mer än en flaska per ölsort så att alla får sin beskärda del eller kan man dela en 33cl på 5-6 pers? Osv osv.

Kristopher sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Kristopher sa...

Såg riktigt trevligt ut! Lustigt med Pepe Nero, jag och Gripen drack den förra helgen och tyckte att den var helt fantastisk. 33 cl flaska dock, vet inte hur mycket skillnad det gör.
Och jag är inte lite avis på Bryssel..

Gyllenbock sa...

Joakim: fyllekalas och fyllekalas, det kanske är att överdriva men opåverkade det var vi inte.

Vi var fyra på vår provning, denna gången var alla flaskor stora, dvs 65 cl - 75 cl men det funkar även med mindre flaskor. Själv tycker jag att 10 cl är en rimlig mängd vid en "seriös" provning, men även mindre mängder kan funka, det beror på lite. Har man tex med ett öl på säg 15% behöver man inte dricka några jättemängder.

Vatten mellan de olika ölen är ett bra tips, liksom olika sorters tilltugg.

Om man är orutinerad är det klockrent att börja med kanske 5-6 helt olika typer av öl för då inser man verkligen hur fantastiskt stor variation det är mellan olika ölstilar.

Kristopher: ja jag såg att ni gillade Pepe Nero. Vår flaska var på 65cl, kanske var en sämre batch? Dåligt var inte ölet men, nja något saknades.

Bryssel ja, jo, det blir kalas. :) Med största säkerhet blir det ett antal inlägg om den turen.

Joakim sa...

Tack för tipsen.
Dom gånger jag själv provat har vi alltid blivit för många i förhållande till mängden öl.
Dom gånger vi haft större flaskor, tex 75cl så har det blivit bra mängd men 33cl blir på tok för lite.

Jag får försöka begränsa antalet deltagare i fortsättningen kanske, men mina vänner tycks dras som flugor dras till skit till mina ölsammankomster. :)

Och angående fyllekalaset så var det bara en liten skämtsam (avundsjuk?) reflektion på att ni provade så många öl bara.