fredag 7 oktober 2011

Öl i Hamburg, del 2. Ich liebe Deutschland.Prost! Dags för den sista delen om öl i Hamburg, en stad som besöktes för en vecka sedan. Efter en välbehövlig och god natts sömn var det återigen dags att fånga dagen, på programmet stod bland annat en hamnrundtur, något som kan rekommenderas även för den som inte råkar vara lika intresserad av sjöfart som jag.
Visste ni att världens största containerfartyg är dansk och heter Emma Mærsk, hon är närmare 400 meter lång och tar över 14000 containers (20-fots). Undrar vad det kostar att hyra henne mellan USA och Europa, tänk att lasta henne full med amerikansk bira.

Nå, efter hamnturen var det tid för lunch och kanske en öl. Lunchen intogs på Restaurant Franziskaner, schnitzel med varm potatissallad och en Löwenbräu Dunkel.
Maten smakade förstås förträffligt, ölet var gott men långtifrån suveränt. Mycket malt och en del torkade frukter liksom en sötma som påminde om honung. Även rågbröd i eftersmaken. Misstänker att det var lite av en turistfälla som vi gick in på, tex kostade ölet 4.20 EUR för en halvliter vilket var det dyraste som jag betalade för en öl ute på krogen i Hamburg. Jämfört med Sverige är det förstås väldigt prisvärt.

Efter lunchen blev det ännu mer flanerade på stan innan det var dags att bege sig till det tillfälliga nästet, dvs hotellrummet för lite vila. Att knalla omkring med jeans är inte direkt optimalt då det är 26 grader varmt vilket det var.

På hotellrummet dracks något så unikt som en tysk IPA, Fritz Ale India Pale Ale. Jättetrevlig med mycket humle och smak av bland annat ananas. Balanserad och inte alltför bitter.En pilsner i form av Pyraser Hopfenpflücker Pils dracks också. En stabil pilsner med de klassiska inslagen av bröd, citrus och gräs. Bra beska.När jag kikade ut såg jag en märklig farkost nere på gatan, tyvärr var avståndet långt men man ser i alla fall att det är en slags bar på hjul. Bara i Tyskland har jag sett något liknande.När jag väl vaknade efter att ha slumrat i en kvart eller så (ok, lika bra att erkänna att det blev en timma eller så) var det dags att börja sukta efter en bit kvällsmat. Det var dags för ett besök på Gröninger Braukeller, ett ställe som öppnade 17:00 på lördagar. Stället var gigantiskt, över 600 platser enligt kyparen. Inte helt oväntat var stämningen hög en lördagkväll. Menyn var tämligen begränsad för att vara en krog i Tyskland.Det var ingen tvekan om vad jag skulle beställa att äta, Schweinshaxe fick det bli! Det var inte den största haxen som jag ätit men ändå såpass stor att det inte fanns plats för någon efterrätt. Schweinshaxe är verkligen stabil tysk husmanskost.På Gröninger började jag med att beställa in resans andra Radler (eller Alsterwasser som drycken kallas i Hamburg). Gröninger Orange smakade äpple, eller vänta nu jag skojar bara.Gröninger Festbier är en Oktoberfestbier, söt och mild. Inte så mycket karaktär på den.Slutligen en Gröninger Hanseaten Weisse vilket visade sig vara en ok veteöl men lite tunnare än de allra godaste.Precis som på Brauhaus Joh. Albrecht som besöktes dagen innan var ölen inte några märkvärdiga historier, drickbara javisst men inga öl som jag kommer att drömma länge om.

Slutligen blev det en sista öl på rummet innan det var dags för nattvilan. En veteöl med namnet Kaufbeuren Fendt Vario-Weizen, tyvärr en småtrist veteöl som var tunn och smakade inte mycket.På söndagen var det dags att flyga hem men innan det hanns det med en lunch samt ett par sista öl under resan. Det hela intogs på Hofbräu an der Alster. Vi knallade in strax efter 12:00, stämningen var som synes på topp redan då. Jag har faktiskt aldrig varit med om något liknande i Sverige kring lunch på en söndag. Verkligen en magnifik stämning. Hade gärna suttit kvar några timmar till om tid funnits till det.Folk sjöng, drack öl ur enliters sejdlar och hade väldigt trevligt. Publiken var blandad, både unga och gamla, precis såsom det skall vara för att skapa ett äkta gemyt. Tyskar är verkligen ett underbart folk. En av de anställda verkade ha en roll som en gammaldags hovnarr eller något liknande då han gick omkring och skojade med folk samt drack öl, bara en sådan sak.
På Hofbräu åts resans sista schnitzel samt ett par veteöl dracks, Hofbräu München Schwarze Weisse och Hofbräu München Kristall Weisse. Bägge ölen var goda men trevligaste var ändå Schwarze Weisse. Maten var i vanlig ordning riktigt god. Ölen kostade 3.80 EUR för en halvliter.

Under resan kom jag på en smart affärsidé, nämligen att bli grisuppfödare i Tyskland. Det måste ju vara det säkraste jobbet som finns med tanke på hur mycket gris som avnjuts varje dag i Tyskland.

Helt klart är Hamburg en väldigt trevlig stad att besöka, även för den mer än normalt ölintresserade finns det en hel del, särskilt då ölbutiken Bierland som man bara måste besöka om man har vägarna förbi.

Ich liebe Deutschland!

6 kommentarer:

Anders sa...

Hej,
och tack för en intressant reseskildring från ett av dom stora ölländerna. Själv var jag i Düsseldorf och Bamberg för ett par veckor sedan. Mycket av god Altbier, Rauchbier m. blev det. För att inte tala om tyska matportioner. Man går inte hungrig från bordet.
Tyskland och tysk ölkultur har lite oförtjänt hamnat i bakvatten, lite som den engelska ölkulturen (se inlägg av Darren i Beersweden). Just nu verkar det vara väldigt inne med ölsorter som är fullpumpade med både smak och alkohol och då kan inte traditionella tyska och engelska ölsorter konkurrera.
Nu är det i och för sig så, att även tyskarna, framför allt tyska ungdomar, börjar ifrågasätta effekten av traditioner och ”Reinheitsgebot”.
Detta som medför en del begränsningar i öltillverkningen och sortimentet. Det kan tyckas att det skulle räcka med Helles, Pilsner, Dunkel, Weisse, Bock, Alt, Schwartzbier och Kölsch, men lite mer äventyrslusta och experimenterande verkar det som man önskar även i Tyskland.
När man som jag börjar gräva efter information omkring den tyska ölkulturen, visar det sig att det finns ett begynnande intresse för modern öltillverkning, ”craft beer” och microbryggerier även här. Ett litet krux, som även jag drabbats av, är att fler och fler svenskar inte kan tillgodogöra sig information på tyska. Få lär sig tyska nu för tiden, vilket är synd och skam. Speciellt med tanke på att 120 miljoner människor har tyska som modersmål. Det är Europas näst största språk efter ryskan och det germanska språk som näst engelskan har flest talare i världen.
Nog om detta, om man man nu hjälpligt eller förhoppningsvis bättre än hjälpligt förstår tyska så finns en skatt att ösa ur. Så till nästa gång du eller någon annan som läser detta inlägg,åker och utforskar Tyskland och dess ölskatt, så lämnar jag med varm hand över ett antal länkar som jag funnit och som jag blev överraskad över att dom fanns. Hoppas att du och andra kan ha någon glädje av dom.
Först ut är Aktion Gutes Bier. Ett ställe där man samordnar kritik från olika ställen och rankar tysk öl. Här finns bara traditionell tysk öl, eller som man skriver ” Kern unseres Angebots sind die Rankings der wichtigsten Biersorten, die in Deutschland getrunken werden”.
http://aktiongutesbier.de/
Därefter kommer vi till Kampagne für Gutes Bier. En tysk version av CAMRA kan man kanske säga lite slarvigt. Mängder av information både vad gäller tysk inhemsk öl och andra länders. Även om ”ny” tysk öl.
http://kgbrauereien.org/
För dom som vill förkovra sig ytterligare i ämnet tysk öl, ölbryggning osv. så finns två länkar. Den ena går till ett en utmärkt tidskrift som ges ut i Tyskland men går bra att prenumerera på. Den heter Bier & Brauhaus.
http://www.braupaul.de/
Skulle det inte räcka finns ett förlag som heter Carl Libri och som bara ger ut böcker och kartor mm. med anknytning till öl. När får vi se ett sådant förlag i Sverige?
http://www.carllibri.com/
Hoppas att nästa Tysklandsresa inte dröjer, för här finns mycket att hämta. Ich liebe auch Deutschland!

zum Wohl,
Anders

hirigalzkar sa...

anders: word! och tack för tipsen

Kristopher sa...

Haha, jag såg faktiskt en sån kringcyklande bar i Amsterdam också, dom är hur roliga som helst.
Och ja, om du är sugen på att hyra Emma Märsk och frakta bärs så säg till, jag är på!

Gerrit (@geo21481) sa...

Hello,

please forgive me for writing in English, but I assure you it's preferable to Google Translate Swedish… ;)

I'm glad you had a good time in my home town, quite pleased you found and had kind words for “Bierland Hamburg“ [1]-- my life-saving supplier and employer both :) -- and am particularly happy you enjoyed my friend Fritz's (yes, that really is his name) FritzAle IPA [2].

Incidentally, if you are curious about the German beer avant-garde, see if you can make it to the exceptional “Festival der Bierkulturen” [3] in Cologne next spring (a week-end in May, probably). It's small, for now, (and it has no web presence of itself, yet) but there's nothing like it in Germany. Highly recommended! It's where I first met Fritz *and* his Ales…

The only thing that hurt my feelings a little was the Hofbräuhaus -- we have a (un-?)healthy North-South rivalry in Germany, and Hofbräu *definitely* does not belong here, on oh so many levels. Maybe next time you visit Hamburg, check to see if the Ratsherrn brewery [4] is open for business yet -- much more authentically Hamburg! :D

Cheers,
Gerrit.

[1] http://www.bierland-hamburg.de/
[2]http://fritzale.wordpress.com/
[3] http://www.lieblingsbier.de/2011/05/04/2-festival-der-bierkulturen-am-14-und-15-mai-in-koln/
[4] http://ratsherrn.de/index.php

Balder sa...

Du har faktiskt åkt på fel helg. Det är Ölfestival i Bremen nästa helg. Ölrådet kommer inte att vara representerat men jag skickar min gamle far tillika pilsnerdrickare för en kort rapport!

Cykelbaren är för övrigt ganska vanlig i Tyskland. Man får alltså cykla själv samtidigt som man dricker öl. Ja det är ett bra sätt att bli av med kallorierna antar jag!
Har provat på det hos syrran som flyttat till Hannover. Ska se om jag kan hitta några av de bra ölsorterna där.

Gyllenbock sa...

Anders: tack för ditt gedigna svar med många bra tips. I år blir det nog ingen mer resa till Tyskland men förhoppningsvis nästa år. Bamberg lockar enormt mycket.

hirigalzkar: när åker du? :)

Kristopher: jag skickar en förfrågan till rederiet, så jäkla dyrt kan det ju inte vara.

Gerritt: Bierland Hamburg was a great place indeed, I would love to visit you again in the future. Really a great experience.

Festival der Bierkulturen sounds really interesting.

Sorry about the Hofbräuhaus, actually I was hesitating a bit but it was the closest place to our hotel before leaving to the airport.

Balder: tyvärr är det, det missas grejer hela tiden men man får vara glad åt det lilla. :)