söndag 17 januari 2010

Cantillon Vigneronne

Cantillon Vigneronne är bryggd med gröna italienska muscatdruvor vilka blandas med tvåårig lambic, helt klart en annorlunda öl.



Lätt disig, ljus gulorange med inget skum. Det bara fräste till en del då jag hällde ölet i glaset.

Doften tyckte jag var mild för att vara en Cantillon, visst fanns den klassiska funken där men näsborrarna klarade sig utan några skavanker. Lera och hö kände jag liksom svaga diskreta toner av druvor.

Den första klunken kändes väldigt syrlig, därefter upplevde jag en hel del olika smaknyanser, som gröna äpplen, vinäger, jord, gräs, jäst och en del ek. Druvsmaken var diskret. Lätt kolsyrad, komplex och kul öl. Inga som helst problem att dricka upp då ölet inte på något sätt var tungt att dricka. Vätskan var väldigt torr med en syrlig avslutning.

Flaskan köptes på Ølbutikken i Köpenhamn. På korken stod det 2005, alltså var flaskan långt ifrån färsk. Det förklarar varför smaken av druvor var så diskret. En färsk rackare lär förmodligen smaka helt annorlunda. Trots det ett stabilt betyg.

3,7/5

5 kommentarer:

Fredrik sa...

Riktigt bra öl och glaset är super snyggt :-)

Anonym sa...

Vet någon hur lång hållbarhet Canillon sätter ut på sina flaskor. Har några - bl.a. en Vigneronne - inhandlade på Ølbutikken i december. Bäst före varierar, men på de flesta var det under 2010.

Detta är visserligen inget som oroar mig, men det hade varit intressant att veta när de tappades.

Mvh
Mattias O.

Gyllenbock sa...

Fredrik: glaset är verkligen snyggt, inköpt "hemma" hos Cantillon i Bryssel. :)

Mattias: det jag vet är att de rekommenderar att tex Vigneronne dricks hyfsat färsk då den med åren tappar mycket av druvsmaken. På korken står det årtal om det nu inte står något på flaskan.

Deras gueuze kan utan problem ligga och vila i många, många år.

Victor Dahlberg sa...

Det var länge sedan jag drack Vigneronne - hoppas verkligen på att den dyker upp på bolaget under 2010.

Angående hållbarhet tror jag precis som Gyllenbock - Cantillon hänvisar troligen till att fruktölen bör drickas relativt snabbt om man vill känna fruktkaraktären. Men givetvis borde detta öl hålla lika länge som deras andra öl...

Eddan sa...

Jag drack min Saint Lamvinus i fredags. Den kändes också lite "trött". På korken stod (även denna) 2005.
Men den var helt klart drickbar. Vore kul att testa mot en helt färsk.
Sa vi till sommaren ner igen?? :-)