söndag 16 november 2008

Kiev, 14-16 november 2008.

I fredags bar det då äntligen av till Kiev, Ukraina. Nyfikenheten var stor och förväntningarna ganska höga. Nu när jag åter är hemma måste jag säga att Kiev inte alls är lika mycket "öst" som jag trodde, helt annorlunda om man tex jämför med Minsk. (fast Vitryssland är förstås en diktatur så det förklarar mycket). Folket är tämligen modernt klädda, nästan alla kvinnor går omkring med höga klackar. Hos oss här i Sverige skulle det nästan vara lite varning över de ukrainska kvinnornas klädstil, fast enligt mig är det skönt att slippa se en massa mysbyxor på stan, något man inte såg i Kiev. Blev lite förvånad då det knappt fanns några Babusjkor ute på stan, ja ni vet de där gamla klassiska damerna med en klädstil från en svunnen tid.

Tidigare har jag läst om korrupta poliser som brukade gå fram till turister för att be om att få se på passen, hade man ej passet med sig kunde man få böter. Något sådant tycks ej längre förekomma vilket förstås är trevligt. Överhuvudtaget var stämningen väldigt lugn, visst såg vi många som drack öl ute på stan men några fyllon sågs ej.



Som bilden visar finns det fortfarande en Leninstaty i Kiev, en märklig känsla att se en sådan, trodde att kommuniststatyerna sedan länge var nedplockade och förpassade till historiens baksida.

Vistelsen i Kiev började med ett klassiskt försök av taxichauffören att blåsa oss på lite pengar. 70 eur ville han ha för den knappt fyra mil långa turen till hotellet. Vi lyckades få ner priset till 30 eur, ett pris som är ok men ändå lite för högt. Dock fanns det varken tid eller ork till att ta bussen till stan för att sedan ta taxin sista biten till hotellet. Taxichauffören sade ingenting förran vi nästan var framme vid hotellet, då frågade han: -Kiev, one time? Jag antar att han försökte fråga om det var första gången som vi var i Kiev. På returresan körde chaffisen (ej samma som till hotellet) ett tag i 180, tror nog att jag aldrig varit med om en såpass het gasfot, inte ens i Kina.

Bilden nedan visar vårt rum på Radisson SAS Hotel, ett helt ok hotell. Personalen var effektiv och trevlig, de kunde rätt bra engelska. Fast då måste det förstås sägas att medelåldern var ganska låg. Hotellet var mycket rent och snyggt, kanske inte världens roligaste men effektivt på alla sätt. Tyvärr har de ingen pool, ett litet minus.



Lördagens program var ganska intensivt (nåja, allt är relativt) Efter den utsökta frukosten bar det av med tunnelbanan mot "Rodina Mat", den gigantiska statyn "Moderlandet". Tunnelbanan var en kul upplevelse, givetvis billig att åka med. (ungefär 2,60 för en resa oavsett antalet stationer) Stationerna lågt mycket djupt, en del på ungefär 100 meters djup. Bra skyddsrum kanske?




Efter färden med tunnelbanan lyckades vi vända siktet åt rätt håll och ta en dryg kvarts promenad mot den mäktiga statyn samt besöket på "National Museum of the History of the Great Patriotic War". "Moderlandet" är verkligen en makalös staty. Faktiskt lite av en höjdpunkt att ha sett henne. 62 meter hög är själva statyn, svärdet är 16 meter långt och växer nio ton. I själva området kring statyn fanns det ett flertal olika utställningar och monument som hedrade de offer som föll i den fruktansvärt blodiga kampen mot Nazityskland. Bla fanns alla de 12 hjältestäderna representerade, ni kan väl namnet på dem?






Museet om det "Stora fosterländska kriget" var värt ett besök. All text var på ryska/ukrainska men det var ändå lätt att förstå innebörden av utställningarna. Bland föremålen fanns en mängd ryska objekt samt givetvis tyska sådana, bla orginalkartor över Ukraina, SS-hjälmar, vapen, järnkors m.m. (Museet har över 300000 föremål i samlingarna) Värst var giljotinen, helt sjukt att sådana avrättningsmetoder användes för inte så länge sedan. Usch, ja det var verkligen otäckt. Tyvärr fick man ej ta foton inne på museet men jag lyckades ändå ta några i smyg med mobilen. Undrar vad som hänt om tanterna som bevakade salarna sett mig, hade jag hamnat i GULAG?



Efter besöket på museet tog vi en lång promenad tillbaka mot stan, vädret var inte direkt lysande men på sätt och vis rätt passande. Det var knappt att floden Dnepr syntes vilket bilden visar:



Vän av ordningen kanske undrar hur prisläget är i Kiev? En klassiker är förstås att gå in på McDonalds och se vad en Big Mac kostar. 26.50 UAH får man betala för en meny i Kiev. 1 UAH är ungefär 1,35 sek, ja ni får själva göra matematiken. Hotell är generellt sett mycket dyrt, det finns helt enkelt ett ganska begränsat utbud. Mat är billigare än hemma, öl som vi köpte i en kiosk ute på stan kostade 3,50 UAH för en halvliter. På en rätt fin restaurang kostade deras hemmagjorda öl ungefär 25 svenska kronor. Tunnelbanan var som redan nämnt mycket billig. Kläder kostade ungefär som här hemma, iallafall i de fina märkesbutikerna på paradgatan Khreschatyk.


.

Hur ska man då kortfattat sammanfatta Kiev? En rätt skön blandning av öst och väst skulle jag vilja säga. Givetvis märks det att man är i öst, men extremt är det ej. Citykärnan är ganska fräsch och fin, finns en hel del spännande att beskåda. Bilparken är snudd på modernare än i Sverige. Så länge man håller sig ifrån paradgatan med dess märkesbutiker är prisnivån behaglig. Som alltid i öst finns det en hel del casinon och lite mer skumma lokaler där lättklädda damer brukar husera, en del av deras kultur helt enkelt. Säga vad man vill om det. Tyvärr råder det ej rökförbud inne på restaurangerna, visserligen finns det rökfria bord men vad hjälper det då någon bollmar för fullt bara några meter ifrån.



Det är inte många som talar engelska i Kiev, precis som fallet brukar vara i öst. Den yngre personalen på restaurangerna kunde ok engelska men i övrigt var det trögt. Ingen av tanterna på krigsmuseet kunde ett ord engelska, ganska märkligt egentligen då det måste vara en hel del tokiga turister som besöker det stället.

Enligt mig är det värt att åka till Kiev, gör det om ni nångång får chansen. Dessutom är Ukraina sedan 2005 visumfritt för svenskar, ännu ett skäl till att åka dit. Det vore kul att besöka andra städer och framförallt landsbygden i Ukraina, jag misstänker att priserna där är helt annorlunda jämfört med Kiev. Solsemester på Jalta kanske? Ja, varför inte?

Många man pratar med är skeptiska till att åka österut, jag kan inte förstå varför! I öst får man en massa spännande upplevelser, det mesta är billigare än hemma. Finns givetvis en mängd saker och ting att titta på. Värst är nog ändå frågan: -vad ska du göra där?

Avslutar detta inlägg med ett par bilder på världsberömda St Sophia Cathedral, påbörjad på 1000-talet:



Som ytterligare bonus bjuder jag på en video som föreställer den gigantiska statyn "Moderlandet".













Inga kommentarer: