lördag 27 juli 2019

Öl i Helsingfors lördag 6/7.

Detta blir ett kort inlägg för det blev bara två öl i Helsingfors innan det var dags att kliva ombord på M/S Silja Symphony för returresan hem till Stockholm.



Innan jag kommer till de två öl måste jag med viss "skämmighet" meddela att jag helt hade missat att det var en ölfestival i Helsingfors då jag var där, dessutom nära hotellet. Craft Beer Helsinki hette spektaklet. Såg det hela på lördagen då siktet istället var inställt på Helsingfors Stadsmuseum, ja så kan det gå. Förresten så är det museum som jag rekommenderas, gratis inträde och lagom stort med intressanta utställningar.



Inte långt därifrån ligger Bryggeri Helsinki, ett ställe som jag har för mig att jag besökte för första gången 2014. Det är väl inte världens bästa bryggeri men fördelen är att det ligger på promenadavstånd till Silja Lines Terminal. (detsamma kan sägas om Viking Line)



Ett stycke fatöl blev det, Bryggeri Helsinki Bohemian Raspberry som var väldigt mild med tydlig doft och smak av hallon. Ett rikssvenskt par satt vid bordet bredvid och båda de tyckte att ölet mest smakade saft. Bara att hälla i sig som det heter.



En flaska blev det också, Hiisi Iku-Turso Imperial Stout var det inte bara att hälla i sig. Ölet var ganska gott men även lite udda om ni nu förstår vad jag menar. För egen del har jag många gånger svårt att förstå vad jag menar men det är förstås en sak som inte ska analyseras på denna ölblogg.

Någon uppgradering av hytt blev det inte på hemresan inte för att det gjorde så mycket. Någon buffé blev det inte heller utan en italiensk måltid på Tavolata Ristorante Italiano. Riktigt skönt att sitta i lugn och ro och mumsa i sig en trerätters. Hade dessutom turen att bli serverad av en servitris som minst sagt var rutinerad och synnerligen trevlig. Vintipset som jag fick av henne var det sannerligen inget fel på. Kaffe och konjak till efterrätten satt också som ett smäck.



Brukar inte alltför ofta drabbas av matkoma då jag är riktigt glad i mat men denna gången så tog det mer eller mindre stopp för resten av kvällen. Förutom vatten så orkade jag bara dricka en öl, Iso-Kallan Savu Kekri. Ni som kan finska fattar direkt att det rörde sig om en rököl. En helt duglig sådan.



Nästa dag var jag förstås uppe på däck och njöt, det är verkligen något speciellt med skärgården. Spelar ingen roll var i skärgården man är, alla ställen är unika och med egen karaktär. (fast till mina favoriter hör Landsort och Svartlöga)



Senare på dagen blev det firande av farsan som behagade att fylla år. Till Helsingfors har jag bara en sak att säga, jag kommer tillbaka.

Inga kommentarer: