torsdag 24 januari 2019

Pubrunda med fokus på Man in the Moon

I fredags var grabbarna och jag på en mycket sympatisk pubrunda. Dagens huvudmål var Man in the Moon där deras New York-veckor som bäst höll på.Innan Tom och Tomas anslöt på Man in the Moon började dock Eddan, Eirik och jag på Omnipollos Hatt. Vi var där strax före klockan 12 då de öppnar. Var en liten kö utanför men vi lyckades få ett bord, det var bra det då var plan var att förutom att dricka några öl även äta pizza. Noterbart är att de flesta andra var på Hatten för att äta lunch, sedan gick de för vidare äventyr, efter ett tag blev det alltså riktigt lugnt i salongen. Hattens pizzor är verkligen goda, mitt val denna gången föll på pizza nummer sju som innehåller buffelmozzarella, pimientos de padron och färsk chorizo.Tidigare under veckan hade de haft en tap takeover med hypade Aslin Beer Company från Virginia. Tre av deras öl fanns kvar, vi passade förstås på att prova alla tre.Av de tre tyckte jag att Aslin Master of Karate (Double Dry Hopped) var den godaste. Färsk med mycket humle och frukt. Aslin Macarooned innehöll mycket choklad och kokos. Rejält söt skapelse. Aslin CAW var stabil fast en rätt söt DIPA.

Ett par nya Omnipollo blev det också, ja det vore dumt att inte passa på då man är på Hatten. Omnipollo Tetragrammaton smakade en hel del gräs, annars var den inget som lämnade några större intryck. Omnipollo Moa Lemon Curd Sour kändes som en gammaldags cocktail, väldigt sur och med mycket lemonadkänsla. Lär säkert vara mer läskande en varm sommardag jämfört med en hyfsat kylig fredag i januari.När vi var klara på Hatten åkte vi några stationer med tuben till Östermalmstorg. Östermalm är en del av Stockholm som jag inte besöker särskilt ofta men denna gången var det Mikkeller Bar som fanns i periskopet.Besöker inte "nya" Mikkeller Bar i Stockholm lika ofta som den gamla som låg på en annan adress. När vi anlände var det väldigt lugnt, ja det var det hela tiden under besöket som varade i en dryg timme.Bland fatutbudet fanns det som vanligt en hel del att välja mellan, tycker att det godaste som vi drack var O/O Carismatico, en helt ny DIPA från nämnda bryggeri. Fräsch och med mycket fruktsmaker. God öl.Från Mikkeller tog vi en promenad till dagens huvudmål, vilket alltså var Man in the Moon.För fjärde året i rad i januari var det öl från en amerikansk delstat som låg i fokus, denna gången New York. 2016 var det Californian Weeks, 2017 Hawaiian Weeks och 2018 Ohio Beer Weeks.Utbudet av öl från New York var minst sagt digert. Några av bryggerierna hade jag aldrig tidigare stiftat bekantskap med vilken förstås gjorden sittningen ännu roligare.

Vi provade 23 av de 30 ölen, de allra flesta var klart stabila även om några mindre goda fanns, till de lite sämre hörde Butternuts Strawberry Rhubarb Saison och Gun Hill Grange Life.De öl som utmärkte sig som de allra godaste var Captain Lawrence Rosse e Marone vilket var en härligt syrlig och balanserad rackare med bär, ek och druvor. Det klart godaste ölet som jag druckit från Captain Lawrence till dags dato.

Interboro/Barrier Luchini var en god och färsk DIPA med en fin dos humle och frukt. Går inte att inte gilla sådana öl.

En riktigt stabil och god Hazy-IPA var Finback Something Citra. Fräsch med juice, mango, citrus och lite gräs.Utöver ovanstående dracks det som sagt även en hel del annat smått och gott, några riktigt trevliga timmar hade vi på Månen. Ensamma var vi inte heller då de hela tiden fylldes på med nya törstiga själar. Servicen var riktigt bra och personalen trevlig, att vi trivdes var nog inte svårt att konstatera för en utomstående.Noterbart är att Man in the Moon skrev på sin Facebooksida om att de flygfraktade vissa av faten från New York, direkt så fick de kritik från vissa "miljönissar". Visst ska vi bry oss om miljön men ibland blir debatten bara löjlig. (folk tror ju att elbilar är miljövänliga, bara en sådan sak)

Stort tack till Man in the Moon för att de kör sina temaveckor, ska bli spännande att se vad det blir för något i januari 2020. Förresten så pågår New York Beer Weeks mellan 2-26 januari så ännu finns det chans till ett besök för den som ännu inte varit där.

Riktigt belåtna var vi då vi lämnade Månen men helt klara med ölandet var vi inte. Bara några minuter bort ligger Lådan vilket blev vårt nästa stopp för kvällen. Även på Lådan var det mer eller mindre fullt, för första gången såg jag att de även har en vakt. (är ytterst sällan ute på puben/krogen på en fredagskväll så hade aldrig sett en vakt tidigare på nämnda ställe)Som bekant har Lådan ett koncept där de främst serverar öl från svenska bryggerier. Kvällen till ära hade de flera för oss nya sådana. (det har de typ alltid, fast kanske inte om man besöker ställer precis varje kväll)En riktigt sur och god rackare var Morgondagens Kveiksperiment. Förutom det var färgen rätt ball och tonerna av hallon trevliga.Omnipollo Amurga hade jag inte druckit på fat så det var läge att passa på. Fyllig och söt men inte toksöt för en gångs skull.

Vid det här laget började vi nog mojna men på hemvägen passeras Bishops Arms Sundbyberg vilket blev kvällens sista anhalt. Fullt med folk där också, ja det här med en kommande lågkonjunktur är det verkligen ingen som bryr sig om vilket kanske är lika bra. Bättre att ta smällen den dagen då det smäller.En flaska Vleesmeester/Ghost Black Pudding 2017 köpte jag. Den var god utan att glänsa. Bryggeriet Vleesmeester visste jag ingenting om sedan tidigare så kul att även ha druckit något från dem.Tyvärr var North Brewing Full Fathom 5 som fanns på fat en besvikelse, ingen av oss blev särskilt förtjust i den.

Dagen och kvällen var dock riktigt förtjusande. En pubrunda som varar mellan 12 och 23 tar förstås på krafterna men kul det hade vi. Tack till Eddan, Eirik, Tom och Tomas för en rolig dag.

Inga kommentarer: