onsdag 8 augusti 2018

Torsdag 2/8 i Berlin, barrunda.

Senaste gången jag var i Berlin 2016 skrev jag att det nog var läge att åka till Berlin 2018 igen. Sagt och gjort, precis så blev det. Efter en kort flygresa landade Eddan, Eirik och jag i ett varmt Berlin. Klockan var inte ens 11:00 då vi framme på vårt hotel, Mercure Hotel Alexanderplatz. Skönt nog fick vi det 60 kvadrat stora rummet med två sovrum direkt. Inne på rummet var det minst lika varmt som utomhus, runt 30 grader. Någon AC fanns inte men dock en balkong som vi nyttjade flitigt på kvällarna.



Det första vi gjorde var att handla sedvanliga snacks, vatten och öl till rummet på närbelägna Galeria Kaufhof som är beläget vid Alexanderplatz. De har ett helt ok utbud för att vara ett varuhus så vi klagade inte. Inköpen lämnades på rummet och sedan gick vi den korta promenaden tillbaka till Alexanderplatz för att ta U-Bahn ut till Stone. När vi skulle kolla hur vi skulle ta oss dit såg vi att de hade stängt dagen till ära.

Var ju skönt att vi inte åkte runt 40 minuter med tågbyte i onödan. Berlin lider inte brist på ölställen,  fanns många ställen att besöka som inte besöktes 2016, ett sådant var Brno Brwhouse som låg en inte alltför lång tågresa bort.



Tidigare hade jag provat någon enstaka öl från dem men en kollega tipsade för några veckor sedan om att titta in på deras ställe. Det bestod av ihopsatta containers och kändes tämligen trendigt. Det var beläget väldigt nära ett bostadsområde med lekplatser för barn. Tänk att ha något liknade hemma i bostadsområdet.



En ganska stor matsalsdel hade de varifrån man kunde studera utbudet vid baren. Tyvärr öppnade inte den delen tidigare än 17:00 så vi fick nöja oss med att sitta utomhus.



Utomhus var det som sagt varmt men vi hade det helt ok ändå. Ölutbudet i den lilla baren utomhus var inte lika stort som inomhus, konstigt nog fick man inte köpa öl som serverades inomhus tidigare än 17:00.



Vi kände att vi inte ville bli sittandes på Brno i flera timmar till då det fanns andra ställen att besöka. Ölen som dracks var ganska ok utan att vara direkt minnesvärda. Tyvärr motsvarade inte maten förväntningarna, den grillade mackan kändes rätt torr.



Vår nästa anhalt var ölbutiken Biererei som låg några stationer bort. En liten butik men de hade ett fint utbud av öl, främst från andra länder än Tyskland. Trendiga ölstilar och bryggerier fanns det på hyllorna och kylarna. Fyra nya Prairie Bomb råkade hamna bland inköpen.



Mannen bakom disken nämnde att de även hade en bar väldigt nära på andra sidan gatan. Börjar bli till åren så hade helt missat den biten då jag gjorde upp lite enklare planer inför resan.

Givetvis gick vi dit för att se vad det var för ställe, det var bra att vi gjorde det då Biererei Bar & Vintage Cellar var riktigt bra. Ett modernt ställe som öppnade i mars tidigare i år. Det första jag noterade på tavlan var öl  nummer 20 som inte var något annat än AleSmith Jamaican Blue Mountain Coffee Speedway Stout. Ser man en Speedway Stout som man inte druckit förut så slår man förstås till, allt annat klassas som tjänstefel eller värre än så.



Riktigt len och god öl med fina smaker av kaffe. I övrigt fanns det en hel del modern brittisk öl på tavlan, förutom fatölen fanns det även ett ölskafferi med ett fint utbud.



Helt klart ett toppenställe att besöka för den som är i stadsdelen Kreuzberg. Under vårt besök var det väldigt lugnt, ja det var det klart lugnaste stället som vi besökte på torsdagen.



Klockan tickade på och det fanns ytterligare några ställen att "hinna" med dag ett i Berlin. Ett kortare stopp på rummet innan vi begav oss till den "gyllene triangeln" med tre ölställen som låg på promenadavstånd från varandra.



Från hotellet tog det ungefär 30 minuter att gå till nya Stone Brewing Taproom - Prenzlauer Berg, vårt första stopp på triangeln. Stället ligger på en gata med ett flertal restauranger, utomhus var det fullt så vi fick sitta i värmen inomhus. Endast en öl per man mäktade vi med innan vi lunkade vidare.





Innan vi gick till nästa ölställe passade vi på att titta på Berliner Wall Memorial som låg runt 15 minuter bort. Tycker att det är det bästa stället i Berlin om man vill se en bit av den bisarra muren som åtskilde Väst- och Östberlin mellan 1961 och 1989.



Därifrån var det inte många minuter till BrewDog, ännu ett ställe som inte fanns 2016. En rätt stor lokal med högt i tak. Inomhus var det lugnt, bland personalen noterade vi att en tjej var från Sverige. Utbudet bestod av öl från BrewDog liksom både lokala och andra gästöl på fat. Fanns en kyl med burkar och flaskor men den tittade vi inte på.



Godast av det som hamnade i munnen var ställets pizza. De tre ölen från BrewDog som dracks höll blandad kvalitet. Bäst av de tre druckna enligt mig var BrewDog Eight-Bit (AGM 2018 Collab) även om den var åt det söta hållet.



Från BrewDog lunkade vi vidare till kvällens sista stopp, nämligen Mikkeller Bar Berlin. Det låg inte så långt från BrewDog och det visade sig vara det ställe som var mest välbesökt kvällen till ära. En av kamraterna i salongen var en klart överförfriskad britt som jag vet inte hur många gånger nämnde att han var från Manchester. (var lite sugen på att säga att jag aldrig hört talas om staden men lät förbli)



Bland de 24 kranarna fanns det smått och gott, något som var väldigt gott av de provade ölen var Brewski Cogna. Skön smuttaröl som hade en lång eftersmak och fina toner av rom.



Kvällen avslutades med några balkongöl innan det var dags att säga farväl till en riktigt lyckad dag.


Inga kommentarer: