torsdag 16 augusti 2018

Lördag 4/8 i Berlin, Tempelhof Flughafen och pubrunda.

På lördagen började vi dagen riktigt slappt då vi skulle vara på den klassiska men nedlagda flygplatsen Tempelhof Flughafen klockan 13:30 för en guidad tur. Blev inga öl innan dess utav vi ville alla tre vara pigga då det var dags för rundturen.



Tempelhof Flughafen är verkligen en fascinerande skapelse, en av få stora anläggningar som finns kvar från Nazitiden. Den ursprungliga flygplatsen byggdes innan nazisternas maktövertagande 1933 men nuvarande byggnad var färdigbyggd 1941 och skulle passa in i den planerade Welthauptstadt Germania.



Tycker att den guidade turen var informativ även om jag redan visste mycket av det som guiden sade. Vi fick se olika delar av flygplatsen, mest intressant var det att få besöka taket där vi kunde spana ut över nejderna. Berlin var som bekant en grushög i maj 1945 men Tempelhof var mer eller mindre intakt av den enkla anledningen att amerikanarna behövde en flygplats då kriget var slut så därför lät man bli att bomba.

Efter den trevliga turen var det dags att bege sig mot dagens första ölstopp, Muted Horn. Då vi är så unga och raska så spankulerade vi dit. Runt 40 minuter tog det att gå. Vi valde alltså att inte vara på ölfestivalen alls under lördagen.



Muted Horn har jag bara läst om och mitt intryck har hela tiden varit att det tycks vara ett modernt ställe men en dominans av "otysk" öl. Precis så var det, stället kändes verkligen modernt med ett fint utbud på både fat och flaska.



Trots att vi svenskar hela tiden blir fattigare och fattigare med tanke på den förda penningpolitiken och kronans usla värde så var priserna behagliga om man jämför med dyra Stockholm. En AleSmith Hawaiian Speedway Stout kostade 4,70 EUR för ett glas om 0,2 liter. Det är verkligen makalöst billigt jämfört med vilket ställe som helst i den Kungliga huvudstaden.



Speedwayen var lika god som jag mindes den, gillade även Perennial/Jester King Til The Night Closes In som är mumsig Imperial Stout med en lång eftersmak.



Muted Horn var ett ställe som jag tyckte om, en av de anställda var från Sverige, bara en sådan sak. Hade kunnat sitta där längre men vi var alla rätt hungriga vid det här laget dessutom hägrade några andra ställen på eftermiddagens/kvällens pubrunda.



Efter att ha ätit en ovanligt tråkig dönerkebab för att vara i Berlin så skuttade vi in på nästa ställe, Hopfenreich. Ett trevligt ställe som hade haft svenska besökare tidigare med tanke på några av klistermärkena.



Blev ett par rundor men det var inget av ölen som verkligen fastnade på näthinnan. Ska jag nämna någon så var FrauGruber Pigs on Synthesizers den mest intressanta.



Har inte varit så mycket i stadsdelen Kreuzberg under mina tidigare besök i Berlin så det var kul att se lite av området, givetvis gick vi till nästa ställe också. Det tog runt 30 minuter att gå till Protokoll.



Visste inte så mycket om det stället annat än att de brukar ha en hel del rysk öl på fat, så även under vårt besök. Inomhus var det väldigt varmt men som tur är lyckades vi hitta ett bord för fem personer utomhus. (inget av ställena som vi besökte i Berlin hade AC, vet inte riktigt vad det beror på? Extremt miljötänk?)



Var inget fel på Hopfenreich men jag tyckte mer om Protokoll. Livligare och med ett för kvällen intressantare utbud på fat. Var kul att dricka några öl från ryska bryggerier som jag inte hade hört talas om tidigare, Zagovor och Double A Brewing.



Ett tyskt par som satt bredvid oss tipsade om ett ställe som vi absolut inte skulle få missa då vi ändå var i Berlin, deras öl var riktigt goda tyckte de. Ett bonusställe tackar man ju inte nej till så det var bara att leta upp det hela.



Schalander Hausbrauerei hade jag inte hört talas om tidigare och vill inte påstå att jag blev superimponerad av de fyra öl som provades. Vanliga klassiska tyska stilar som i det här fallet inte stod ut på något sätt.



Vi hade svårt att hitta stället då de tydligen hade bytt position men till slut hamnade vi på ett ställe som påminde en del om Christiania i Köpenhamn och där låg alltså nämnda bryggeri/bar.



Personligen är jag lagd åt det konservativa hållet så skulle hellre se ut typ som Kejsar Vilhelm II än att gå omkring med exempelvis grönt hår och en massa järnskrot i facet men det är väl tur att vi alla är olika. Kul att ha sett även det området som det heter.

Det var nästan omöjligt att somna i det synnerligen varma hotellrummet så vi drack några balkongöl innan det ändå var dags för lite sömn då klockan ändå närmade sig 04.

Vill hävda att det var en riktigt kul lördag i Berlin.

Inga kommentarer: