onsdag 14 juni 2017

Öl i Kiruna

Jag hade några frinätter på Scandic att ta ut och den traditionella sommarresan till Norge hägrade så det var dags att boka något kul för någon månad sedan. Efter en kortare betänketid kom jag fram till att besöka Nordnorge via Kiruna.I Kiruna var jag senast så länge sedan som 2007 så det var skoj att besöka staden igen. Vädret var magnifikt, 25 värmande grader och strålande midnattssol dygnet runt. Scandic Ferrum var fint beläget, ja avstånden är inte särskilt stora i Kiruna centrum.

Strosade omkring i största allmänhet och blev mest imponerad av den ståtliga kyrkan i Kiruna, verkligen värd att besöka om man är i krokarna.Systembolaget finns i Kiruna men tyvärr hade de inga "lokala" öl på hyllorna utan utbudet kändes rätt standard.

Inte heller fanns det några lokala öl på Bishops Arms men däremot en hel del annat smått och gott. Jag nöjde mig med att dricka två öl från Poppels som fanns på fat, Poppels Kegline 010 Black DIPA och Poppels West Coast IPA. Bägge två klart dugliga men den förstnämnda var aningen godare.Kvällsvarden intogs på SPiS Kiruna, en kombinerad deli, hotell och restaurang. Maten var riktigt god, särskilt rödingen med de intressanta risbollarna som tillbehör. De hade inga fatöl men däremot ett väl utvalt utbud av flasköl. Tyvärr dock ingen flasklista så jag fick gå till baren för att titta vad jag ville ha. (en flasklista kommer senare fick jag veta)Hur som helst så drack jag ett par gamla bekanta från Omnipollo och Lagunitas. Innan jag skulle gå så tog jag en sista titt bland flaskorna och råkade se att det fanns en nyhet från Tjers Bryggeri i Överkalix, Tjers Swiro. Alltid trevligt med en lokal, avståndet mellan Kiruna och Överkalix är ju bara blygsamma 25 mil. Ungefär det man kan åka för att köpa en påse grillchips då begäret slår in.Tjers Swiro är en saison med bland annat ingefära. Tycker att den var helt ok utan att vara fantastisk. Lite toner av såpa fanns det också.

På Scandic fanns det en bar med ett tämligen trist utbud men jag slog mig ändå ner där för en sista rackare innan det var dags för lite sömn. Innan jag la mig kunde jag inte låta bli att från hotellrummet titta på några raggarbilar som tappert körde ärevarv efter ärevarv på den ganska så stora parkeringen precis utanför Scandic. Ordning och reda är det i Lappland.

Sammanfattningsvis så är inte Kiruna någon enastående ölmetropol men det finns i alla fall några bra ställen som kan hålla en sysselsatt en dag eller två. Däremot finns det andra skäl till att åka dit, inte minst det fina landskapet, lugnet och den härliga luften. Ibland är det verkligen så befriande att lämna betongdjungeln.


3 kommentarer:

Johan sa...

Jag var i Kiruna/Björkliden förra sommaren och fick samma erfarenhet. I Björkliden försökte man tom få till Norrlands Guld som lokal.
Bäst utbud på hela resan hittade jag på Kiruna flygplats, innanför säkerhetskontrollen.

Gyllenbock sa...

Hej Johan!

Norrlands Guld som lokal, ja jädrans! Flög inte hem från Kiruna så missade utbudet på flygplatsen.

Jonas sa...

''Biskopen''såg väldigt... rustik ut. Inte så man är van att se deras exteriör.