torsdag 8 december 2016

Julölsprovning 2016I lördags var det återigen dags att samla grabbarna för en traditionell julölsprovning. I vanligt ordning hade jag samlat på mig några flaskor från årets resor, kompletterade även med några buteljer från Systembolagets beställningssortiment. Brukar undvika att ha med öl från Systembolagets ordinarie hyllor då de ölen ändå är så enkla att få tag på dessutom skrivs det om de ölen på så många andra ställen att det blir lite tröttsam tautologi.

10 för oss nya julöl skulle provas. Fem olika länder var inblandade och stilarna varierade rejält då det var åtta stycken sådana. Alkoholhalten låg på snitt 6.5% så det var upplagt för en civiliserad afton. (vilket det även blev)

Julölen som dracks var dessa:

Ocean Julöl
7 Fjell Vinter American Strong Ale (köptes i Bergen i september)
Roslagens Julöl
To Øl Sur Yule (beställdes från Beergium i april)
Centralbryggeriet Folkes Julöl
Walhöll Midvinterblot
NKB Winter Woolies Julöl
Austmann Stille Natt (köptes i Bergen i september)
Noël de Silenrieux (köptes i Bryssel i oktober)
Three Floyds Alpha Klaus (köptes i Chicago i februari)

Glädjande nog var det inget av ovanstående öl som fick underkänt även om vissa av dem var lite intetsägande och hade lite udda smaker. Tänker främst på Roslagen Julöl som hade lite spår av något som påminde om "plast". Är väldigt nöjd över att jag fick tillfälle att bjuda Eirik på en ok öl från Ocean. (en intern grej) De öl med mest "julkryddor" var Walhöll Midvinterblot och Austmann Stille Natt, ja den sistnämnda hade klart mest kryddor.

I vanlig ordning gav vi poäng, 0-5. (värt att notera är att vi var fyra personer i juryn)Efter en mycket storslagen ceremoni delades medaljerna ut enligt följande:

Three Floyds Alpha Klaus 15
To Øl Sur Yule 14
Austmann Stille Natt 13,5

Vad vore en kväll utan några bonusöl? Började med en totalt bortglömd Mohawk Midvinternattens mörker anno 2008. Måste säga att den överraskade rejält, hade den varit med i julölsprovningen så hade den långt ifrån kommit sist.3 Fonteinen Armand'4 Oude Geuze Herfst har legat och filosoferat i ölförrådet sedan 2011 så det var dags att plocka fram den. Visade sig vara en elegant och behaglig rackare som till en början bjöd på en hel del svavel men efter att luftats ett tag så blev det en riktigt trevlig öl, om än inte det godaste som jag druckit från 3 Fonteinen.

Öl från Guadaloupe i Västindien hade jag tidigare ej druckit, nu är den lilla bristen i livet korrigerad. En rätt så typisk "tropik-lager", blaskig och trist. Ett stort tack till Thomas/Nisse666 för flaskan.

Ytterligare en flaska som hade lite damm på sig var Alesmith Grand Cru som köptes 2012. Den var god men inte det minsta fantastisk. En hel del värmande alkohol i finishen.

Smuttynose Big Beer Series: Barleywine Style Ale var från 2014. Rätt söt, kolaaktig och maltig med fortfarande en hel del spår av humlen. En goding kan man säga.Kvällens sista objekt blev Dugges Six Ways Raspberry Liquorice. Gillade den direkt, lätt syrliga hallon med lakrits och choklad. Visst låter väl det som en smått optimalt efterrätt?

En kul kväll var det, 2017 dags igen.
Inga kommentarer: