måndag 12 september 2016

Bergen Ølfestival, lördag


Bergen Ølfestival öppnade 12:00 på lördagen, innan det passade Eirik och jag på att handla några flaskor på Vinmonopolet Bergen Storsenter. Utbudet var bra, ja för varje år som man åker till Norge tycks utbudet på Vinmonopolet bli bättre och bättre.Efter att ha lämnat flaskorna på rummet var det dags att bege sig till Bergenhus för lite äventyr i ölets tecken. Som jag skrev i förra inlägget regnade det på fredagen, på lördagen var det minst lika blött. Det kom några rejäla regnskurar. Nå, man ska vara optimist och komma ihåg att huden är vattentät.Något som var lite av en trend på årets festival var användandet av kveik, det vill säga traditionell hemmaodlad norsk jäst. De få ölen som jag provade som innehöll kveik var varken bu eller bä. Kul dock att traditionen lever vidare.

En av de bättre ölen som dracks på lördagen var Qvart Sour Mandarina som på ett trevligt sätt kombinerade tropiska frukter med en fin syrlighet.

Lördagens bästa öl var utan tvekan Lervig / Hoppin' Frog Sippin Into Darkness. En riktigt len Imperial Stout med kaffe, choklad, lite kokos och fat. Lervig är verkligen på hugget vad gäller olika samarbetsöl.En annan Imperial Stout som överraskade positivt på mig var från Bodö, nämligen Bådin / Solo Independent Stout. Fina smaker och dofter liksom en trevlig kropp. Efter att läst lite om ölet så var det inte så förvånande att det var gott då grundaren och den tidigare ägaren till Nøgne Ø, Kjetil Jikiun varit med och skrivit receptet tillsammans med Bådin.  

Den mest intressanta etiketten hittades hos 7 Fjell Bryggeri. Jag sa redan i februari att herr Trump kommer att bli Förenta Staternas nästa president, ja vi får se hur det går med den saken. Vid 17-tiden var det dags att säga farväl till Jerry och Uffe som skulle vidare till släktingar utanför Bergen. Eirik och jag hade några polletter kvar så vi gjorde förstås slut på dem innan vi var nöjda för denna gången på Bergen Ölfestival.  

En trevlig festival är det, inte för stor och inte för liten. Det finns gott om öl att prova och på två dagar hinner man stifta bekantskap men ett flertal nya norska bryggerier liksom återse gamla bekanta. Bra med toaletter, möjlighet att skölja glas. Dessutom gillar jag systemet med polletter, man slipper hålla på och fippla med kontanter vilket kan vara tidskrävande. Till Bergen "behöver" man inte åka varje år men typ vartannat känns rimligt om man vill försöka hänga med i den norska ölutvecklingen. 

Efter festivalen intogs pizza så att det kändes som att magen skulle spricka. Lite vila på rummet gjorde susen innan en enklare kvällsrunda på stan. Vi började på ett ställe som heter Bryggeriet, det ligger mitt i smeten i Bergen nere vid vattnet och fiskmarknaden. Egen öl bryggs det på plats, öl som säljs under namnet Bergenhus Bryggeri. Bryggeriet ligger på tredje våningen i ett hus med flera olika restauranger och barer. Lokalen var stor och ganska så tom denna lördagkväll. Räknade jag rätt hade de fem egna öl på fat liksom några gäster. (bland annat Stone Arrogant Bastard). De två ölen var dels en mild och helt ok rököl med namnet Bergenhus Bambergenser och en likaså helt ok veteöl som hette Bergenhus Tropicana. 89 NOK kostade respektive öl. Vår nästa anhalt, vilket även blev kvällens sista var närbelägna Una Bryggeri & Kjøkken. Där var det mycket folk och en rätt så ung publik. Ganska stort och snyggt ställe. Några egna öl såg jag inte röken av däremot hade de smått och gott både på fat och flaska. Då de flesta borden var upptagna bestämde vi oss för att hänga vid baren, något som aldrig kan vara fel. Vi nöjde oss med att köpa ett par öl vardera på fat, dessa serverades i två storlekar, 0,2 eller 0,35. Godast och mest intressant var den osötade Haandbryggeriet HaandKrik. Riktigt syrlig med en hel del körsbär, ek och lite vinäger. 

Det började kännas som en lång dag men några rumsöl orkade vi med innan det var dags för sömn.På söndagen sken solen från en klarblå himmel, ja det är inte helt ovanligt att det brukar vara så då man ska hem. Vårt flyg gick på kvällen så vi ägnade dagen åt sightseeing och allmänt strosande. Eirik skulle köra bil från Arlanda och jag skulle upp väldigt tidigt på måndagen så det blev endast ett stycke söndagsöl på hemtrevliga Pingvinen som förutom att de hade en Cantillon på fat även serverade klassisk norsk husmanskost. (förövrigt första gången jag sett Cantillon på fat i Norge)På flygplatsen Flesland handlades några flaskor innan den rutinmässiga flighten hem till Arlanda. Noterbart är att Kinn Bresjnev Stout kostade 69 på flygplatsen kontra 105 på Vinmonopolet. En väldigt trevlig helg var det, ja ölresor har en tendens att vara det. Hoppas att det blir några till innan kistlocket spikas igen.

Inga kommentarer: