fredag 9 september 2016

Bergen Ølfestival, fredag

För en vecka sedan var det dags att ännu en gång bege sig till Arlanda för vidare färd till utlandet, denna gången till Bergen, den ack så vackra residensstaden i Hordaland fylke.Senast Bergen besöktes var 2014, precis som då var huvudsyftet med turen  Bergen Ølfestival. Till skillnad mot år 2014 hade antalet bryggerier utökats (enbart norska sådana på denna festival). Antalet var i år 41, platsen för festivalen hade också flyttats till Bergenhus, en fästning med anor från långt tillbaka i tiden.Festivalen öppnade vid 12:00 på fredagen, vi var på plats efter klockan 15 och då var det lugnt inne på festivalområdet. Ett armband var man tvungen att köpa för knappt 100 norska kronor. Det gällde som inträde på festivalens bägge dagar liksom även till matfestivalen som pågick samtidigt som ölfestivalen.Bergen ölfestival kör med polletter, en pollett kostade 25 norska kronor, för den summan fick man ungefär 10 cl öl.Precis som förra gången började vi hos Nøgne Ø, det bryggeriet känns som en kär gammal vän så det känns naturligt att börja hos dem. Hela åtta nya öl hade de liksom en sake. Mest udda var Nøgne Ø Inferial Stout, vilket är en alkoholfri stout. Smakade mycket kallt kaffe och lite metall. Drickbar men udda.De olika ölen från Nøgne Ø var helt ok men det var ingen som var suverän. Godast tycker jag att Nøgne Ø Sunturnblend var. Potent med fina inslag av rök och skinka.När man är på en ölfestival vill i alla fall jag prova öl från för mig helt okända bryggerier, i Bergen fanns det ett 10-tal sådana. Ett av dem var Ekangersmuget från Kokstad. Deras Ekangersmuget Kakemums var festivalens dyraste öl då den kostade hela fyra polletter för ett glas. Vi ville dock bara ha en liten dos för en pollett då ett helt glas kändes onödigt mycket. (ibland är 10 centiliter öl väldigt mycket)Ölet var väldigt sött och smakade verkligen som en efterrätt. Det var typ gott med kaksmet, choklad, vanilj med mera men en hel flaska skulle jag aldrig klara av.

På festivalen fanns det enklare mat att köpa, matfestivalen var tyvärr separerad från ölfestivalen. Klimatet i Bergen är väldigt regnigt något som verkligen märktes under de två festivaldagarna. Till råga på allt är september den regnigaste månaden. Som tur är fanns det tält så vad jag kunde se fick alla plats under dessa då det regnade som värst. Sitt paraply fick man inte ta med sig in på festivalområdet.

Bryggeriet som imponerade mest på mig under fredagen var nomadbryggeriet Cervisiam från Oslo. Särskilt deras Imperial stout och Imperial IPA var förtjusande. Den sistnämnda det bästa ölet av de runt 40 som jag hann med att prova på fredagspasset. Härligt färsk med mycket mango och ananas. Just så som jag vill ha min Imperial IPA.På fredagen stängde festivalen 21:00, vi gick därifrån tidigare än så då vi kände att vi var nöjda med dagen. Lite enklare käk intogs på byn innan vi hamnade på Henrik Øl og Vinstove. Det är det högst rankade ölstället i Bergen som bara måste besöka då man är i staden.Det var förstås många gäster på en fredagkväll men vi lyckades få ett bord. Öl det har de, hela 54 på fat liksom några på flaska. Stället är ganska litet och det roliga är att de inte spelar någon musik, det går alltså att prata med varandra. Kan ju vara trevligt som omväxling.

Skönt var det också att sitta ner efter att ha stått i ett antal timmar på festivalen. Inte var det heller helt fel att få torka efter alla attacker från ettriga regndroppar. Tyvärr har man ju inte samma självförtroende som den gamla charmerande sovjetiske ministern, Anastas Mikojan som sa att det bara är att kila mellan dropparna.

Det blev några bra öl på Henrik med Warpigs / Boneyard Hard Ass Hadrada som den bästa. När vi var nöjda gick vi mot det mycket närbelägna Scandic Bergen City där vi hade vår bas. Lite "party" på rummet innan det var läge för nattvila. Bland rumsölen utmärkte sig FiftyFifty Imperial Eclipse Stout - Vanilla som den överlägset bästa. Så len och fin med fina toner av vanilj.Inga kommentarer: