lördag 5 december 2015

Öl i Taipei, del två.

Ju äldre jag blir desto mindre intresserad blir jag av så kallade "sevärdheter". Numera handlar resandet mera om att bara koppla av, andas annan luft och bara flanera omkring. Då och då tittas det förstås in på ett ölställe eller två som verkar intressanta. Taipei var inget undantag. Skönt nog tycktes staden inte heller krylla av alltför många sevärdheter så något dåligt samvete var det svårt att få.Efter en stärkande frukost (åt nudlar och fiskpanetter) knallades det omkring i största allmänhet. Vi försökte hitta en ölbutik men den tycktes ha bytt adress eller lagt ner, osäkert hur det var med den saken. Enligt Google maps i mobilen var vi på rätt adress. Vi frågade i en närbelägen kiosk men hade lite svårt att förstå deras försök till hjälp.Istället fick det bli ett kortare stopp på Gordon Biersch - Taipei. Det är en amerikansk bryggeripubkedja som har två ställen i Taipei. Har aldrig sett Gordon i USA men då har jag inte heller letat. Vi slank in på puben som var belägen i ett varuhus. Det var fullt med lunchgäster, någon firade födelsedag, ja folk såg ut att trivas i största allmänhet.

Vi valde att sätta oss vid baren, ja det fanns inte heller så mycket annat att göra de alla borden tycktes vara upptagna. Sex olika öl hade de, alla gick att beställa i två storlekar. 500 ml eller 375 ml, 250 TWD eller 180 TWD. (65-47 SEK)Tyckte att alla ölen var typ ok om än intetsägande. Mer eller mindre stiltypiska var de också. Deras Schwarzbier och Hefeweizen var de två som var snäppet bättre än de övriga. Någon IPA fanns inte så långt ögat kunde nå.Är man i krokarna är det förstås inget fel med ett besök men i det stora hela var det inget ställe att lägga på minnet för en härdad ölresenär.

Kvällspasset ägnade vi helt åt ett ställe som tycktes vara bra, Beer & Cheese Social House. Klockan var runt 20 på onsdagskvällen då vi anlände. En del folk var det men inte fullsatt i det inte alltför stora stället. Vi satte oss vid ett större bord på övervåningen.Personalen bakom baren var trevliga, en var från USA så det var inga problem med språket. Under vårt besök hade de åtta fatöl och 44 olika flaskor. Några få inhemska resten var från utlandet, främst från USA och Danmark. De måste haft ett event med Evil Twin dagarna innan vår ankomst då det fanns en del från dem i flasklistan.Evil Twin Molotov Cocktail Simcoe hade jag inte druckit tidigare så en sådan fick det bland annat bli. Färsk och trevlig med en behagligt värmande alkohol. En bomber kostade 590, dvs 153 spänn. Klart rimligt enligt mig. Taipei ligger ju trots allt inte nästgårds. Firestone Walker Easy Jack hade jag inte heller provat tidigare, en klart sympatisk Session IPA med en skön humleprofil.Kvällen den var skön den med, vi satt nästan kvar till stängning. Kan tipsa om deras goda mackor som givetvis hade stabila mängder ost.Närmaste metrostation låg ungefär 10 minuter bort, det var inga problem att hitta Beer & Cheese, ett ställe som jag förövrigt blev rätt förtjust i. Kan verkligen rekommenderas.


Det kanske är orättvist att försöka betygsätta en stad efter ett såpass kort besök som två nätter men Taipei var ungefär som förväntat. Påminner mera om "vanliga" Kina jämfört med Hong Kong. Lite gråare och med invånare som är väldigt svaga på engelska. Ölmässigt var det lite bättre än förväntat, att vi hittade The Tasting Room första kvällen var en trevlig slump eller vad man nu ska kalla det? Beer & Cheese Social House finns på Ratebeer så det var inga konstigheter att hitta det.

Särskilt många inhemska öl hittades inte, undrar hur det ser ut som säg fem år?

Inga kommentarer: