fredag 11 december 2015

Öl i Hongkong, torsdag.

Dags att lämna Taipei och åka till Hongkong en dag före mina resekamrater (ibland blir det lite missförstånd). En smidigt resa var det med det taiwanesiska flygbolaget Eva Air. Att sitta i loungen innan boarding och äta lunch är ett schysst tidsfördriv, det blev inte sämre av att maten var god.Att flyga tillsammans med kineser är underhållning på hög nivå. En tjomme var så trött att innan planet ens lyft så gjorde han det såpass bekvämt för sig som det var möjligt. Det är något jag noterat vid tidigare besök till Kina, att kineser har en förmåga att somna precis överallt. Ett i högsta grad fascinerande släkte.Efter landning tog det inte särskilt lång tid att få ut väskan och ta en taxi till Novotel Kowloon. En resa på runt 30 minuter till en kostnad på ungefär 275 kronor. Buss och tåg finns också men jag hade ingen ork till det utan det fick bli en droska vilket nästan alltid är det bekvämaste. Hotellet var klart godkänt med fin frukost och bra läge. Rummen är inte särskilt stora men det fanns trots allt plats.Stadsdelen Kowloon känner jag ganska väl till, besöket var mitt tredje. Tidigare gånger har jag varit i Hongkong 2001 och 2006. Staden var sig lik även om det tillkommit några nya skyskrapor på själva Hongkongön.Andra saker som tillkommit sedan de tidigare besöken är några pubar som på förhand verkade intressanta. Förr fanns det ett bryggeri, Hong Kong Beer Co. Numera finns det sex olika bryggerier, det nyaste är Kowloon Bay Brewery som började sälja sina första öl nyligen.

En sak som jag beundrar med Hongkong är den väldigt smidiga och billiga metron. Det är bara att köpa ett Octopus Card och sedan är det bara att åka dit man vill. (nästan). Från hotellet hade jag tre stationer att åka för att ta mig till ön och stationen som heter Central. Därifrån var det ungefär 15 minuters promenad till torsdagens pubbesök på The Roundhouse Taproom. Det visade sig vara ett litet ställe, mer eller mindre fullsatt med båda utlänningar och infödingar.Smått mirakulöst lyckade jag positionera mig vid bardisken. (kanske såg de att jag var törstig?) Fick snabbt bra kontakt med en av de anställda. Utbudet var klart stabilt, 25 olika fatöl samt drygt 50 flaskor. Fatölen fanns att köpa i två storlekar. Priserna var ungefär som hemma.

Började med en lokal öl,  Hong Kong Centennial Single Hop Session IPA som serverades på cask. Väldigt avslappnad och lättdrucken med en del frukt, humle och hö. Inga krusiduller utan bara att hälla i sig.Under besöket dracks det bara öl från Asien, nästa två var från Jing A Capital Brewing i Beijing. Jing A Airpocalypse Double IPA och Jing A Full Moon Farmouse Ale. Tyckte att båda två var klart stabila, poängmässigt likadana.

Fullsatt var det och stimmigt. Kände att det nog inte skulle bli så långt besök då jag trots allt kände mig lite trött. Helt ensam nordbo var jag inte då det kom in två damer från Norge som talade en dialekt som var mycket svår att förstå. Desto lättare var det att förstå och prata med två grabbar som kom från Helsingfors.En sista öl fick det bli, Kagua Rouge från Japan. En udda skapelse som mest smakade såpa och ingefära. Inte riktigt min grej för att vara ärlig.

Om man är lite rund om fötterna är det bra att vara med på noterna då man lämnar lokalen, det är brant utanför. Med en skateboard lär man nå Central mycket snabbt då det är mest nedför.Helt klart ett trevligt ställe även om det var väldigt trångt med mycket folk. Grabbarna bakom baren tycktes vara från Thailand och de jobbade verkligen hårt. En gäst från USA beställde en flasköl men han fick två. Den mest spexiga av de anställda tog tillbaka extraflaskan och svepte den i ett nafs. Tänk att få se något sådant i en bar i Sverige? Såg smått galet ut men vad gör man inte för en bra show?

Precis bredvid hotellet låg ett 7 Eleven, där passade jag på att köpa lite snacks liksom ett hotellrumsöl som var väldans tråkigt, Tsingtao Draft Beer. (blir någon förvånad?)


En bra kväll blev det trots att jag var ensam. Ibland är det faktiskt riktigt skönt med egentid då man är ute och reser, även så långt borta som Hongkong. Nästa dag hägrade nya äventyr, mer om det senare.

2 kommentarer:

fajanen sa...

Han kanske beställde en öl från To Øl? Hände Jonas och mig i Reykjavik. Beställde nån från To Øl och fick ju då in två. Men chansen till den förväxlingen är ju såklart väldigt mycket mindre i Asien pga språket. Hahaha. Killen på Island var inte lika cool heller. Han svepte inte den extra flaskan.

Gyllenbock sa...

Hehe, ja det är en skön story med To Øl. Något öl från dem var det inte denna gången utan ett vanligt missförstånd. Helt klart en smågalen bartender men kul det var det.