måndag 27 april 2015

Pubrunda på Södermalm

Utvecklingen är ju mer man tänker på det riktigt häpnadsväckande och då tänker jag inte på min kroppshydda utan på alla nya barer som dykt upp i Stockholm de senaste åren. För några år sedan kunde en pubrunda innebära att man fick förflytta sig mellan stadsdelarna, det behöver man inte göra längre då Stockholms olika delar numera har så många ställen att besöka.

Södermalm är fortfarande nummer ett, det går inte att bortse från att stadsdelen har några riktiga pärlor som varit med länge liksom nya uppstickare. Att ta en pubrunda på Söder är alltid en klok idé.

Grabbarna och jag började på Oliver Twist, ett vattenhål som slog upp portarna 1993. För första gången i år satts det på en uteservering, trevligt! Att Bajen skulle spela hemma märktes då det var många gäster med grönvita halsdukar och tröjor inne på OT liksom även på gatorna. Kentas klassiker "Just idag är jag stark" hördes från en lägenhet i samma fastighet som OT.

Fotboll i all ära men nu var det alltså en lördag med stort fokus på öl. Började med en helt ny öl från Nils Oscar, Nils Oscar Pale Ale. Malt, bröd, hö och lite citrus var typ det som ölet smakade. Inget särskilt men drickbart.Brooklyn Cuveé de la Crochet Rouge Rose ingår i Brooklyns "Ghost Series" med experimentella öl. En Belgian Strong Ale enligt Ratebeer. Jag tycker att det var en klart intressant öl som både doftade och smakade chardonnay, äpplen och lite ek. I eftersmaken kom det fram lite toner av vanilj. Skönt drickbar och med en hyfsat syrlig finish. Kändes på något sätt som en tyngre och mer avancerad cider.

Grabbarna hade ännu inte besökt Omnipollos Hatt så det var ett givet nästa stopp, dessutom ligger det väldigt nära OT, runt fyra minuters promenad. Under mitt första besök några dagar efter öppningen 11/4 var jag ett tag ensam gäst, riktigt så var det inte i lördags vid tretiden på dagen. Trots att det var mycket folk lyckades vi få plats vid baren.Som vanligt höll ölen god klass, en öl som bara tycks bli godare och godare är Omnipollo Magic #411 - Wild Strawberry/Rhubarb/Vanilla Smoothie IPA. Så skön balans mellan all härlig frukt och beskan. Det är kul att hänga på Hatten och bara njuta av atmosfären och ölen.

Även vårt nästa stopp, Akkurat, ligger i närheten av OT och Hatten. Som vanligt fanns det en hel del intressant på fat. Dagen till ära fick det bli en Stenhammaren Attaque från det för mig helt okända Bryggeriet Stenhammaren i Sundsvall. Ölet var lätt med hö, lite frukt och bröd. Tyckte mig även känna vibbar av "Trocadero" i smaken, lite udda kan tyckas.Något som inte är udda är Akkurats klassiska musslor. Denna gången blev det en Moules Chévre som förstås smakade utmärkt. Jag gillar verkligen att äta musslor då det hela är en ritual som tar sin lilla tid.Några andra öl som råkade beställas var Malmö Head Dip och Brauerei Wagner Weisse. Bägge två stabila även om sistnämnda var aningen vassare. En riktigt stabil veteöl av den tyska skolan.

Mätta och belåtna rundade vi av och knallade iväg till ett ställe som jag bara besökt en gång tidigare, för grabbarna var det premiär. Stället i fråga var Katarina Ölcafé. Det är ett litet och mysigt ställe som främst erbjuder öl från mindre bryggerier från Stockholmsområdet. Ett koncept som jag verkligen tycker är skoj.Att hitta en öl eller två som man tidigare inte stiftat bekantskap med är ingen svårighet på Katarina.Late Night Grumpy Old Man från Late Night Brewery var en mild och småtrevlig bitter. Det fanns även några öl från Uppsala, Tempel Perdition och Tempel Gehanna från Tempel Brygghus. Bägge två intressanta och goda med den förstnämnda som den som stack ut mest. Bra syrlighet och med hallon, lakrits, lite ek och malt. Helt klart en positiv överraskning.Vid det här laget hade vi hållit på i några timmar men ännu fanns det lite krafter kvar. Dags att lämna Södermalm och ta tunnelbanan till Norrmalm där Mikkeller Bar är beläget. Det känns som att varje gång som Mikkeller besöks så har de en hel del kul på både fat och flaska. Inget undantag i lördags även om det var ett par flaskor som fick smaklökarna att jubla lite extra.Den första av dessa var Mikkeller Beer Geek Cocoa Shake. Om man inte gillar söta öl så är det nog inget att satsa på. Mycket choklad, kokos och kaksmet. De dryga 12 procenten alkohol var väldigt väl dolda. En lattjo öl i sann Mikkeller-anda.Kvällens sista öl fick bli en skånsk sådan, Brekeriet Chêne. Behagligt syrlig med äpplen, hö, funk och lite citrus. Avslappnad och väldigt drickvänligt. Ännu en skön öl från Brekeriet.Det här med pubrundor är onekligen väldigt roligt även om man ibland kan känna sig lite loj dagen efter. Det är nog trots allt tur att de inte sker varje vecka. Att bo i Stockholmsområdet är trots allt inte helt fel, under lördagen tänkte jag många gånger på hur bra vi har det med alla dessa pubar, nya som gamla.

Inga kommentarer: