torsdag 9 april 2015

Några öl och fotboll i Dortmund

Det egentliga syftet med resan till Düsseldorf var att titta på Bundesliga i Dortmund. Från Düsseldorf är det mycket enkelt att ta tåget till Dortmund, en resa som tar ungefär 50 minuter. Då vi anlände till Dortmund strax efter 13:00 var det läge att börja med att spisa lunch.

Började med att titta förbi Wenkers Brauhaus men då det var så fullsatt med fotbollsfans fick reservplanen användas, Hövels Brauhaus fick det istället bli. Hövels Brauhaus var betydligt lugnare vilket jag alltid uppskattar då mat och några dryck ska inmundigas.En Schweizer Zwiebelschnitzel blev det liksom några öl. Ölutbudet var inte direkt stort, ett par av ölen som dracks hade jag dessutom druckit tidigare, Hövels Original och Schöfferhofer Hefeweizen. Båda två klart dugliga i sin respektive genre.Den godaste av de tre ölen som dracks var Hövels Dortmunder Zwickelbier. Grumligt guld med ett fluffigt vitt skum. Frisk, fräsch och läskande med humle, malt, lite råg och jäst. Krispig och medelbitter, helt enkelt en stabil törstsläckare.

Till skillnad mot många andra som skulle gå på matchen som började 18:30, Borussia Dortmund - FC Bayern München, drack jag inte mer än så. Har aldrig haft någon vana att dricka en massa öl innan jag ska gå på match. Ett minne från 1990-talet är då vi åkte till Italien för att titta på Fiorentina-Bologna. Några medelålders män som åkte med i samma resa drack friskt under resan ner, väl under match somnade två av dem och missade fyra av de fem målen, ja så kan det också gå.Från Hövels var det bara att följa lämmeltåget som gick mot arenan, en promenad som tog ungefär 30 minuter. På de mäktiga läktarna var det smått fascinerande att se hur många öl vissa lyckas dricka utan att behöva gå och lätta på trycket, en snubbe drack sex öl under första halvlek, ändå satt han kvar tills det var dags för paus. Något liknande hade jag aldrig klarat av. Vissa är helt klart gjorda av ett hårdare virke.Öl såldes verkligen i rikliga mängder men till skillnad mot ett fasansfullt minne från Råsunda där ölet var färdigupphällt och med plastfolie såg ölen som såldes på Signal Iduna Park bättre ut då de ändå hade en skumkrona. Hur de smakade har jag som sagt ingen aning om då ingen dracks.Skulle kunna skriva många rader om själva matchen som Bayern tyvärr vann med 1-0. Något som måste nämnas är att det var befriande att 80000 kan samlas på ett ställe där känslorna är höga, trots det noll bråk eller andra tråkigheter. Tyskar är verkligen ett härligt folk, varför kan det inte vara likadant under en match i Allsvenskan?

Inga kommentarer: