onsdag 15 oktober 2014

SBWF 2014, några sista rader

Årets Stockholm Beer and Whisky Festival var den tolfte som jag besökt. Från de första åren minns jag att mitt huvudfokus låg på whisky, öl var en bisak. Från 2006 eller så blåste det andra vindar och öl blev det som intresserade mig mest.Tycker att festivalen bara blir bättre och bättre, särskilt nu då det inte bara finns öl och whisky utan även andra drycker som säkerligen attraherar besökare. Antalet besökare på de sex dagarna i Nacka blev 37000, minst sagt imponerande. Den första årgången hade 143 ölsorter, i år var det 4000 olika öl.Precis som tidigare år är det alltid bäst att gå på de bägge torsdagarna. Då är det klart lugnast med nästan inga köer alls till toaletterna, en nog så viktig aspekt på en dryckesfestival. En annan ack så viktig detalj med torsdagarna är att det då för det mesta finns bra chanser att få sig en pratstund med folket i de olika montrarna. När det är full fart så fungerar det inte alls lika bra.Ölmässigt var 2014 riktigt bra. Man tror att det inte ska gå att erbjuda än fler och mer intressanta öl än tidigare år men när man väl befinner sig på plats och ser det gigantiska utbudet kan man inte annat är förbluffas. Undrar om inte årets festival var den bästa hittills, ja det känns så. Ölutbudet var minst sagt varierat med en massa godingar. Till mina absoluta favoriter i år hörde Malmö Framboise, Founders KBS och Le Troi du Diable Dulcis Succubus. Att få se KBS på Systembolaget känns som en utopi. Malmö Framboise lär inte heller dyka upp men det är bara att hålla tummarna att Elixir Wine lyckas lägga beslag på några flaskor Le Troi du Diable Dulcis Succubus.

Några + och - med SBWF 2014: 

+Min något skeptiska inställning till engelsk öl fick sig ännu en törn. Årets festival hade fler intressanta brittiska bryggerier än tidigare. Gillade särskilt Spendrups satsning med "London Calling" där sex för mig oprövade bryggerier från London erbjöd en massa olika öl.

+Toalettvagnen som fanns utomhus mellan de bägge byggnaderna gjorde att toalettköerna blev än kortare än tidigare, hoppas att den återkommer nästa år.

+Alla trevliga utställare som jobbade så hårt och tappert. Bäst av alla var tvillingsystrarna i Craftbeers monter. Kände mig nästan som en fågelunge, så fort glaset var tomt kom "mamma" med ny dryck.

+Öldomarna som så tappert provar igenom alla de otaliga öl som varje år är med i öltävlingen. I år var det 1600 öl som var med och tävlade.

+Festivalledningen med Marianne Wallberg i spetsen måste förstås hyllas då de år efter år arrangerar en så härlig festival där det mesta flyter på riktigt bra. 

+Humlegårdens nybryggarmonter där 14 småbryggerier var samlade. Ett par av dem hade jag inte ens hört talas om tidigare. Ett riktigt fint initiativ då de 14 bryggerierna var så små att det är tveksamt om de haft möjlighet att ställa ut i en egen monter. 

+Avsaknaden av bråk och svårare fylleri. Såg ingen som såg ut att vara svårt berusad eller störande. Tänk om det kunde vara likadan ute på stan säg en fredagskväll. 

+Att ha öl som hobby är inte enbart trevligt för smaklökarna (ok, inte alltid) utan det är fint att denna hobby gör att man lär känna så många med samma intresse. Då man går omkring i lokalerna i Nacka träffar man nästan hela tiden bekanta ansikten. Vissa av dessa träffar jag bara i Nacka varje höst men i många av fallen känns det som att det sker oftare än så, en trevlig känsla.-Tycker att det borde finnas en rökruta där folk med den lasten får stå och göra det de ska. Nu var många av matställena placerade utomhus, givetvis bland folk som puffade på cigaretter och cigarrer. Var inte så trevligt att sitta/stå och äta samtidigt som personen bredvid rökte.

-Avsaknaden av sittplatser. Ok, jag inser att det är svårt att ordna fler sådana med tanke på att festivalområdet är såpass trångt redan som det är. Men man kan ju alltid drömma.

-Maten var liksom tidigare år inget att hänga i julgranen, dessutom dyr. Vore kul att veta vilka vinstmarginaler de olika matförsäljarna kan tänkas ha. Bäst av de olika matställena var "pizzerian", inga kulinariska mästerverk men helt ok.

-Att tiden går så snabbt då man har trevligt. Hade gärna provat några öl till men tiden tog helt enkelt slut. Drömmen vore att få tillbringa en natt eller två i helt tomma festivallokaler där man fick prova det man vill. I år hann jag inte ens gå förbi Mjödhamnens monter, pinsamt värre!

Sist men inte minst måste jag passa på att säga grattis till Hantverksbryggeriet i Västerås som vann den prestigefyllda titeln "bästa öl oavsett kategori" med deras barley wine Baronen.(tyvärr lyckades jag aldrig fånga den på bild)

Inga kommentarer: