fredag 30 maj 2014

Öl i Sarajevo

För en vecka sedan var det dags att bege sig ut till Arlanda ännu en gång för att med Air Serbia flyga via Belgrad till Sarajevo. Sarajevo är en stad som jag länge velat besöka så det kändes verkligen fint att äntligen komma dit. Inför resan hade jag förstås troget läst om olika ölställen i staden och det tog inte många minuter att inse att de var få.

På Ratebeer finns bara ett ställe inlagt, Pivnica HS. Det är ett bryggeri med tillhörande stor ölhall av klassisk typ där de flesta av deras öl samt mat serveras för den intresserade. Lämpligt nog låg Pivnica HS en kort promenad från vårt hotell i Sarajevos gamla stad.När vi kom dit kring 18:00 på fredagkvällen var där bara ett par andra gäster. När vi lämnade efter ett par timmar var det några fler besökare men det var långt ifrån fullsatt. Servicen var vänlig och resonabelt snabb.Under vårt besök hade de sju olika öl att erbjuda, av dessa provades tre. Först ut en Sarajevsko Tamno vilket är en dunkel. Mitt livs första öl från Bosnien var en positiv överraskning med choklad, lätt rostad malt, lite kola och frukt. 3,50 BAM kostade en halvliter, det motsvarar 16 SEK. Förstås löjligt billigt för en svensk men i efterhand har jag förstått att stället var dyrt för att vara Sarajevo.Ett par till öl provades, en filtrerad respektive ofiltrerad Sarajevsko Svijetlo. Bägge två vanliga småtrista lageröl men bägge gick i alla fall att dricka.Två öl var, två rejäla bitar kött, två efterrätter samt två kaffe kostade med dricks runt 400 svenska kronor, det vore synd att klaga.

På andra sidan gatan från hotellet låg City Pub vilket är ett ställe som tycktes tilltala en påtagligt yngre publik jämfört med Pivnica HS. Förutom en drös andra drycker hade de runt 15 olika öl. Staropramen, Becks med flera. Verkligen inget intressant ställe ölmässigt annat än att det var skönt att sätta sig ner och fukta strupen då det var rejält varmt i Sarajevo.Utöver ovanstående två ställen hittades inga andra ställen som inte bjöd på annat än några vanliga, ljusa eurolager, både inhemska och utländska. Till hotellrummet köptes ett par buteljer, Sarajevsko 0% och Sarajevsko Radler. Förstnämnda var förstås tunn och trist, så trist att det inte ens fanns någon ork att dricka upp. Sarajevsko Radler påminde ganska mycket om 7 Up fast med en touch av "vuxendricka". I mitt tyckte hyfsat läskande.Slutsatsen är att till Sarajevo åker man inte för att dricka öl i världsklass, under vistelsen funderade jag över när invånarna och besökare får möjlighet att dricka en IPA eller liknande på något av stadens ställen. Utan att veta så känns det som att det fortfarande kan dröja.

Bortser man från öl så är Sarajevo verkligen värt ett besök, staden är lagom stor och ligger vackert med berg runt om. Det mesta i absoluta centrum var renoverat och människorna vänliga och "moderna". Inga konstigheter utan det kändes som att besöka vilken annan stad som helst. Maten var riktigt bra. Att sedan priserna är minst sagt humana gör inte saken sämre. Det är inte så att jag vill återvända på direkten men ett framtida återbesök är inte alls otänkbart, vi får se.


Inga kommentarer: