söndag 18 maj 2014

Köpenhamn lördag 3/5. CBC, sliten och Atrial Rubicite.

Som jag nämnde i mitt förra inlägg slutade fredagen med alldeles för mycket innanför västen, nattsömnen påverkades menligt och lördagens start blev i högsta grad försenad. På CBC öppnades portarna klockan 10:00 men jag orkade inte dit tidigare än vid 13-tiden. Hade jag inte betalat för samtliga pass så hade jag med största sannolikhet inte gått på lördagens första dito.Ibland är det bra tur att man inte kan se sig själv då jag förmodligen såg ut som en vandrande vålnad då jag pliktskyldigast tog några smakprover innan det var dags för en timmas vila innan eftermiddagspasset. Den godaste ölen som jag trots allt lyckades få i mig under förmiddagspasset var Brekeriet Kombucha. Enligt mig den bästa av de sju nya ölen som Brekeriet hade med sig till CBC. Härligt balanserad och frisk med en fin syrlighet liksom citrus, druvor, jäst, gräs och grapefrukt. Synnerligen drickvänlig.Efter att ha ätit lunch och vilat ute i solen var humöret betydligt bättre och orken till att trots allt prova öl nästan blivit normalt var det bara att tuta och köra. Av de 48 öl som provades på lördagen var de allra flesta klart godkända, en som var betydligt godare än så var Jester King Atrial Rubicite, vilket är en Sour Ale med hallon. En alldeles magnifik öl, helt suveränt god med en massa härliga hallon i både doft och smak. Fantastiskt uppfriskande och med en härlig syrlighet. Precis som Cigar City Hunahpu's Imperial Stout - Double Barrel Aged belönades ölet med 4.7/5. Det är faktiskt rätt stort att av de 119 ölen som provades på CBC hamnade två av dem på min alla tiders topp-10.

En annan öl som jag njöt av var Mikkeller X Imperial Stout Cake Edition, söt med choklad, kakor, kola och lakrits. Munkänslan var skönt krämig. En riktigt seriös dessertöl.Inför CBC var jag väldigt nyfiken på Närkes nya variant av Stormaktsporter, Ragnarök. Dålig var den absolut inte men lite väl mycket torv, rök och Islaywhisky för ett högre betyg.

Det är svårt att jämföra de tre olika årgångarna av CBC, från första året 2012 går det inte undvika att tänka på vagnen som Struise hade med sig, det var verkligen en höjdpunkt. Förra året hade en hel del av barnsjukdomarna fixats till. I år tycker jag att det fungerade bättre med maten, det var fanns bättre möjligheter till att skölja glas. För egen del upplevde jag inga direkta köer till toaletterna även om jag läst om folk som tyckte att köerna bitvis var lite väl långa. I år kändes det som att det var fler riktigt seriösa ölnördar på plats då det var väldigt många som satt och tickade samtliga öl mer eller mindre industriellt. För egen del satt jag inte mer än 30-40 minuter under de fyra passen, tycker helt klart att det är roligare att gå runt i salongen. Men men, alla har vi olika vägar till lyckan, det måste förstås respekteras. En sak som var nytt för i år och riktigt bra var en karta som visade var de olika bryggerierna var placerade, det är något som jag saknade under de två första årgångarna.

En annan iakttagelse är att nästan alla amerikanska bryggare har skägg och tatueringar. Inget ont om det, men själv kan jag inte skaffa mig ens en liten tatuering för då blir jag inte insläppt på japanska badhus vilket förstås vore ytterst beklagligt nästa gång Japan ska besökas.Tycker även att några av dessa amerikanska bryggare var lite sega på att servera, istället stod de och snackade med folk i grannens monter eller med folk som satt i deras egna monter. Lite bättre lyhördhet mot oss gäster som trots allt betalat en god slant hade i vissa fall kunna vara fint. Eller så kanske det bara var jag som var ivrig? De mest populära bryggerierna som t ex Three Floyds måste haft det lättjobbat då deras öl tog slut redan före halvtid på flera av passen. Själv missade jag några öl som jag gärna provat men samtidigt har jag full förståelse för att ölen kan ta slut. Men i det stora hela var CBC 2014 ett riktigt fint kalas för oss ölnördar även om jag personligen tröttnade lite på alla dessa Berliner Weisse och Gose som många bryggerier hade med sig. Ett tag kom jag på mig själv att sukta efter en riktigt god tysk veteöl men det var förstås lite fel forum för det.

CBC 2015, jodå, det känns givet att medverka på.


2 kommentarer:

David sa...

Härlig reseskildring! Tack för tipset med "Mikkeller X Imperial Stout Cake Edition", det låter som en riktig höjdare. Måste definitivt försöka få tag på den. :)

Gyllenbock sa...

Tack för berömmet!

Det var en höjdare, tyvärr lär den inte bli lätt att hitta igen. Lycka till i sökandet! :)