fredag 18 april 2014

Några besökta pubar i Göteborg

Efter de sedvanliga morgonbestyren togs spårvagnen till Hemköp Majorna med syftet att köpa några folköl. Tycker att det är trevligt att det numera går att köpa lite mer intressanta folköl i våra matbutiker även om jag gärna skulle se att det fanns betydligt fler olika sorter.



När det var gjort var det dags för lunch och därefter en promenad från det i Nordstan belägna hotellet. Målet med spatserturen var Andra Långgatan där flertalet pilsnerpang är belägna. Nu fanns det inte tid att besöka alla utan det fick bli två, började med en plats som jag aldrig tidigare besökt, Ölstugan 1892 Tullen.



Ölstugan 1892 Tullen var ett ställe som jag direkt blev förtjust i, lokalen var inte överdrivet stor men under besöket fanns det gott om plats för alla. Åt ingenting men maten den såg schysst ut och dessutom till rimliga priser. Det roliga med Tullen är att de bara har svenska öl, hur många olika vet jag inte men det fanns en hel del. Var förstås tvungen att prova en Oceanbryggeriet Ölstugan Tullen Red Ale, en öl som var helt ok. Karamell, bröd, frukt och lite vibbar av bär. Inga krusiduller utan det var bara att hälla i sig. Ett par flaskor beställdes också, Rådanäs California Common och Beerbliotek Smoked Porter. Habila öl bägge två utan att vara spektakulära. Ölstugan 1892 Tullen besöker jag gärna igen, det är svårt att inte tycka om stället.



På andra sidan gatan ligger The Rover, en bar som jag besökt en gång tidigare men det är såpass länge sedan som 2009. Måste säga att jag inte kände igen mig, kanske har stället renoverats eller så har jag en begynnande alzeimers, vem vet?



The Rover är också det ett ställe som man inte kan annat än tycka om direkt efter att man klivit innanför tröskeln. 32 kranar och ett antal flaskor. Utbudet på tapp var varierat, både svenska och utländska öl. Servicen var vänlig, snabb och kunnig. Priserna lägre jämfört med Stockholm, ja så är det nästan alltid ute i landet. Precis som på Ölstugan 1892 Tullen var det lugnt på The Rover, klockan var bara tidig eftermiddag så det förklarar nog saken. Sedan pågick det som bekant även en ölmässa i Göteborg.



Efter att ha scannat av fatutbudet valde jag en Struise Weltfreude vilket är en relativt lätt suröl med olika bär, fatlagrad, 4% alkohol. En smått förtjusande öl som var riktigt smakrik med mycket bär. Lätt kropp och med en torr avslutning. Riktigt uppfriskande och lite av en optimal törstsläckare. Då andra åtaganden väntade på eftermiddagen blev det bara en öl till, Ocean Scary Gary Pale Ale. Det var en snäll ale med småkakor, grapefrukt, karamell och malt. Lättdrucken och medelbitter. Helt ok.



Senare på aftonen var det dags för kvällsvard och aftonbön tänkte jag skriva men det sistnämnda stämmer förstås inte, däremot fick levern ytterligare lite stimulans. Platsen för kvällen var Ölrepubliken, ett ställe som jag aldrig tidigare besökt. I samma lokaler huserade tidigare Delirium Café, det besöktes 2009. Det var mycket folk och ganska stimmigt men ett bord för två ficks tämligen omgående. Kvällsmåltiden bestod av en oväntat god torskrygg, alltid positivt då man kan äta god mat på en pub.



Ölmässigt togs det lugnt, men en purfärsk Omnipollo Astral Amarillo/Simcoe kunde jag inte motstå. Mycket färsk humle i den, fina toner av ananas, citrus och mango. Bitter men inte överdrivet sådan. Alkoholen väl dold. Riktigt bra som det mesta från Omnipollo.



En flaska De Molen Haver & Gort blev det också. Den har jag stiftat bekantskap med tidigare.

Kan inte tänka mig att det ska behöva dröja fem år till nästa lilla pubrunda i Göteborg. Förra lördagen gav helt klart mersmak. Inte blir det sämre av att staden numera har så många bra och intressanta lokala bryggerier.

Måste avsluta med en visa av Cornelis dock sjungen av "Rolletrubadur".

1 kommentar:

Kristopher sa...

Tullen är schysst! Dom har öppnat ytterligare ett ställe dessutom, Ölstugan Tullen Lejonet (den du var på var ju Andra Lång, obviously).

Men framförallt måste jag applådera Rover. I min bok är det utan tvekan ett av dom fem bästa ställena i Sverige, hela klart.