fredag 6 september 2013

Mikkeller Bar SF

Dags för resans sista stopp, San Francisco, en stad som jag första gången besökte 2004. Lite skämmigt är det att skriva att då dracks det förmodligen noll öl från ett seriöst bryggeri, riktigt så blev som tur var inte fallet nu under mitt andra besök i "SF".

Ibland har man flyt, som att nya Mikkeller Bar SF hade öppnat bara någon vecka innan vår ankomst till SF. Vi anlände till SF sent på måndagen, så då blev det inga öl. Däremot var vi uppe relativt tidigt på tisdagen, efter lite sightseeing och en synnerligen sympatiskt frukost på In-N-Out Burger var det dags att ställa in siktet och knalla iväg till först City Beer och sedan till Mikkeller Bar.City Beer såg ut vara att intressant ställe, en ölbutik och bar under samma tak. Denna gången dracks det inga öl på plats, däremot köptes några flaskor. Om jag åker tillbaka till SF i framtiden kommer City Beer ägnas lite större uppmärksamhet, stället var intressant. Gillade kombinationen bar/ölbutik samt den snabba och vänliga servicen.Om monopolet i en utopisk framtid bryts så vore det kul att driva ett liknande ställe. När man är ute och reser är det omöjligt att inte jämföra priser, ett sexpack Sculpin för 16 USD, kan det vara något? En nackdel med flyget är att man inte kan ta med sig hur mycket som helst. En idé vore att gäng ölnördar bokar en container eller två och sedan håller tummarna att tullen inget märker.

Nå, från City Beer var det inte långt till Mikkeller Bar, runt 6-7 minuter bara. Värt att notera är att Mikkeller Bar SF ligger i stadsdelen Tenderloin, en del av SF med högst koncentrat av "pundare". Har faktiskt aldrig besökt en stad med så många uteliggare samlade på samma plats, obehagligt att det ska behöva vara så.

Direkt då dörren öppnades till Mikkeller och det klevs in glömdes dock pundarna bort. Stället var förstås väldigt fräscht och modernt med en tilltalande design. 12:00 öppnar de, vi var där strax efter 13:00.Vid baren satt det några gäster i övrigt var det lugnt. Föga förvånande var alltså servicen både snabb och trevlig. Snubben som serverade oss tycktes vara ölkunnig och han var nyfiken på hur de andra två Mikkeller barerna i Köpenhamn var. En skillnad som direkt noterades var att i SF var matutbudet större, fem olika ostar beställdes av undertecknad, ost och öl fungerar alltid.
Ölutbudet var förstås riktigt bra, en bra bladning av öl från Mikkeller och andra. För en svensk var priserna inget att tjafsa om men jag har läst att jänkarna tycker att det är dyrt på Mikkeller Bar SF. Runt 10 öl provades, samtliga på fat förutom en flaska Mikkeller SpontanPeach. Sistnämnda kostade 24 USD och smakade bra, dock kan jag inte påstå att jag kände av någon aprikos. En bit kvar till Cantillon Fou Foune är det. Blir intressant att följa utvecklingen för denna första Mikkeller Bar utanför Danmark, undrar vilken som blir bar nummer fyra?Ett för mig helt okänt öl som tilltalade mig mycket var Ninkasi Total Domination IPA, en sådan där härlig färsk och välhumlad amerikansk IPA som knappt går att finna hemma. Tiden på Mikkeller bara flöt iväg, hade lätt kunnat stanna några timmar till men det var nog trots allt klokt att ta lite paus på hotellrummet.

Kvällen avslutades sedan på ett stimmigt och ungdomligt Magnolia Pub and Brewery. Magnolia visade sig vara ett relativt litet och populärt ställe. Fanns inga lediga sittplatser så det var bara att stå upp och betrakta skeendet. Fyra av deras egna öl provades, föga förvånade vann Magnolia Proving Ground IPA lätt jämfört med Saras Ruby Mild, Kalifornia Kolsch och Weather Report Wheat. Hipstervarning på Magnolia trots det värt ett besök.


En sista öl blev det på hotellrummet, en IPA som jag köpte på City Beer, ännu ett för mig okänt bryggeri, Lakefront Brewery. Lakefront IPA tilltalade mig, färsk med mycket humle, kåda och ananas. Bra balanserad och mycket drickvänlig, god öl helt klart.2 kommentarer:

fajanen sa...

City Beer är verkligen superbt. Gick nog dit tre-fyra gånger under mitt besök i SF. Att kunna gå runt och sippa på en toppöl samtidigt som man gjorde sina flaskinköp var verkligen kanon. Hur kunde du stå emot att inte ta en öl där?

Gyllenbock sa...

fajanen: dålig dagsform kanske, vet faktiskt inte. Om jag besöker SF igen får stället en ny chans.