måndag 23 september 2013

En helg "hemma".

Jag är rätt övertygad om att de flesta av oss har något ställe som verkligen är "hemma". Själv älskar jag att resa, det är alltid berikande att uppleva nya ställen och nya platser. Dock finns det ett ställe som slår det mesta, ett ställe som ger mig inre ro, Tornedalen. Där tillbringades stora delar av barndomens somrar, mormors fantastiska husmanskost åts med stor förtjusning, för att inte tala om otaliga hembakta bullar och kakor.Förrförra helgen vistades i stugan vid Torneälv. Det ligger ju onekligen en bit från Stockholm så någon dagstur är inte aktuell däremot fungerar det fint med en långhelg. Efter sedvanlig lunch hos krutgumman (mormor) tillbringades resten av tiden i stugan förutom en utflykt till Pajala för att lämna in helgens tips. Man kan väl säga att helgens mest ansträngande gärning var att värma den vedeldade bastun, annars var det bara fokus på att slappa, äta god mat och dricka några öl.

Öl ja, ett par Lapin Kulta som jag inte druckit förr intogs, föga förvånande var de inte särskilt intressanta på något sätt. Fast i samband med bastubad slank de ner.Apropå Lapin Kulta, sedan Finland höjt ölskatterna tycker i alla fall jag att priserna börjar bli lite väl höga. En burk (4,5%) i mataffären kostade 3.13 EUR, med dagens växelkurs blir det närmare 27 SEK.I övrigt hittades några öl på Alko i Pello som ingen av oss var bekant med sedan tidigare. Utbudet där är synnerligen begränsat så det är inte alltid några nya öl hittas.Annars hade vi med några flaskor hemifrån, Eddan plockade fram en Hoppin Frog Dam Triple IPA som han privatimporterat via Brill & Co. Här snackar vi om en väldigt trevlig öl, finfina mängder humle både i doft och smak. Särskilt kände jag ananas och apelsin. Uppskattade särskilt att ölet inte var för extremt utan fortfarande fint drickvänlig.


För egen del hade jag med mig en Jädraöl NK Saluhalls Lager som matchade gubbröran och de hemmagjorda köttbullarna väl.I övrigt hade jag med mig en bortglömd flaska Almond 22 Grand Cru (släpptes på Systembolaget i juni 2012, jästig med mycket torkad frukt och malt), Great Divide 19th Anniversary Ale (kola, ananas, citrus och en hel del värmande alkohol) och sist med inte minst en Evil Twin Biscotti Break som dracks till en reninnerfilé med enbärssås. Den kombinationen kanske inte höll högsta klass men inte en droppe blev kvar.Helt klart en lugn och skön helg var det, tack till alla inblandade. Med största säkerhet blir det favorit i repris nästa år.4 kommentarer:

fajanen sa...

Ett tips om du vill jaga nya öl från alko är att beställa dem till ditt "lokala" alko. Det har funkat bra för mig.

Gyllenbock sa...

Fajanen: det har jag aldrig tänkt på, tack för tipset. Ungefär hur långt i förväg måste man beställa?

Gyllenbock sa...

Måste tillägga att jag frågade om man kan göra något liknande då man besöker ett Vinmonopol i Norge, men det går inte enligt en anställd i Kristiansand. Man måste ha norskt postnummer för att få beställa och sedan hämta ut.

fajanen sa...

Kommer inte riktigt ihåg hur långt innan jag beställde men nån vecka vill de säkert ha på sig. Jag mailade det lokala Alko och bad de ta hem det jag ville ha.