måndag 3 september 2012

Tre öl från Nyckelbydal Bryggeri

Förra torsdagen släpptes två specialöl från FreQuency på Akkurat och OT, innan det passade Eirik och jag på att besöka Farfar Pär som ligger på Kungsholmen i Stockholm. Anledningen till att vi besökte dem var att de som första ställe i världen hade öl från för mig helt okända Nyckelbydal Bryggeri som ligger på Ekerö.

Det roliga med Nyckelbydal och deras tre öl är att två av dem är en Saison och den tredje en Belgian Strong Ale. Ljus lageröl, vad är det? Faktisk skoj med ett bryggeri som vågar och vill gå mot strömmen och brygga annorlunda öl än vad man kan förvänta.

Givetvis beställde vi en flaska av varje som vi delade på. Den unga damen undrade om vi var "sådana där ölnördar", "Roger" på det!

Vi började med Nyckelbydal Treudd Saison Régulier. Ölet hade en grumlig gulaktig färg med ett trevligt fluffigt vitt skum. Munkänslan var lätt med citrus, lite banan, jäst och en touch av "gummi". Avslutningen var torr. Helt klart en duglig öl om än inte suverän. 3.2/5

Näst på tur var  Nyckelbydal Treudd Saison Insidieux. Grumlig orange med ett mycket stort vitt skum. Livlig kolsyra kan man lugnt säga. Lite mer doft och fyllighet jämfört med Régulier. Malt, lite apelsin och citrus. Även jäst. Längre eftersmak och mer bitter. Stabil. 3.5/5

Sist ut var Nyckelbydal Lurudden Special Ale, vilket alltså är en Belgian Strong Ale. Kan redan nu avslöja att det var det godaste av de tre ölen. Doften var lite udda med spår av källare, jäst, choklad, lakrits och kaffe. Liknande i smaken som på något sätt påminde om Pannepot, fast inte lika elegant och komplex. Ändå ett bra omdöme tycker jag. 3.7/5Farfar Pär har stängt för säsongen så var man nu kan hitta dessa öl vet jag inte. Ser i alla fall fram emot att prova kommande öl från Nyckelbydal Bryggeri, en positiv överraskning var det helt klart.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med visst är det riktigt god öl från ett nytt spännande bryggeri. Hittade dem igen efter Farfar Pär. Ölen finns på Restaurang Tradition!
www.restaurangtradition.se/

Anonym sa...

Perfekt!
Då måste jag och öl-nissarna gå dit och testa!!!
Tack för tipset...
/Lejonmannen

Gyllenbock sa...

Anonym: fint att veta att de finns på Restaurang Tradition. Väl värda att prova.

Lejonmannen: gör det!